0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 21.

A hazai termékek környezetbarát jellegét gyakran túlbecsülik

Egy felmérés szerint a vásárlók akkor is környezetbarátabbnak vélik a hazai zöldség-gyümölcsöt az importhoz képest, ha a valóságban pont az ellenkezője igaz.

A fenti állítás a Göttingeni Egyetem kutatói nemrég közzétett felméréséből derül ki, mely a Food Quality and Preference szaklapban jelent meg. A kutatók közel ezer főt kérdeztek meg Németország-szerte bizonyos termékek ökológiai lábnyomával kapcsolatos véleményükről. Paprikáról, almáról és marhahúsról volt szó, mindhárom termék esetén rákérdeztek a belföldi, valamint az EU-s és a nem EU-s országból importált árura.

eladó a piacon bio környezetbarát helyi termék import
Illusztráció
Fotó/Designed by: Freepik

A válaszok egyértelmű mintázatot követtek,

az importált élelmiszereket – különösen a nem EU-országokból származókat – sokkal környezetkárosítóbbnak tartják a válaszadók,

összegezte a felmérésben a tanulmány első szerzője, a Göttingeni Egyetem élelmiszer- és agrármarketing-tanszékének doktorandusza, Dorothea Meyer. Pedig hasonlóak vagy akár környezetbarátabbak is lehetnek, mint a közelebbi helyről származók. Vegyünk egy viszonylag könnyen átlátható példát: a paprikát Spanyolországban fűtetlen fóliákban termesztik, Németországban a kevésbé ideális környezeti feltételek miatt viszont fűtött üvegházakban, lényegesen több energia felhasználásával.

Ettől függetlenül számos érv szól a hazai termékek előnyben részesítése mellett a kutató szerint, ám a környezetbarát jelleg nem mindig tartozik ezek közé. Érdemes árnyaltabban vizsgálni a témát, de a nemzetközi kereskedelem nem feltétlenül káros a környezetre. A Göttingeni Egyetem kutatói rámutatnak, hogy az eredmények kérdéseket vetnek fel a származási helyre (is) építő reklámokkal kapcsolatban.

Helyi ízek, okos megoldások – a vidék jövője kézzel fogható

Tonnákban mérhető innováció: fenntartható technológiák és gazdaságos megoldások

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/Göttingeni Egyetem

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság