Az elmúlt hónapban nehezebb volt az Európa és Kína közti kereskedelem: a járvány miatt a kínai kikötők nem működtek teljes kapacitással, nagyon sok szállítmányt nem pakoltak ki időben, ez pedig átmenetileg gátolta az európai sertéshús exportját is – mondta az InfoRádiónak a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.
Éder Tamás emlékeztetett: az elmúlt egy évben az Európai Unióban az élősertés és a sertéshús árában végbement drasztikus emelkedést a kínai kereslet okozta. Az ázsiai országban pusztító afrikai sertéspestis megsemmisítette az ottani állomány egyes becslések szerint akár felét is. Emiatt Kína óriási importőrré vált, a kereslet jelentős részét az EU elégíti ki.
Az elnök szerint vélhetőleg ez az átmeneti visszaesés okozhatta az élősertés árában az elmúlt hetekben tapasztalt 30-40 forintos csökkenést, ami miatt kilogrammonként 550 forint alá esett a belföldi felvásárlási ár.
– mondta Éder Tamás.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyáltalán nem biztos, hogy tartós lesz ez az árszint.
„Ha a kínai kereslet normalizálódik, akkor vélhetően magasabb árakkal kell számolnia a húsiparnak. Viszont ha a kereskedelem zavarai fennmaradnak, akkor nyilván ennél alacsonyabb árak is kialakulhatnak” – vélekedett az elnök.
„Amennyiben a mostanihoz képest érdemben nem romlik a helyzet, nem kell húshiánytól tartani” – nyomatékosította Éder Tamás. Megfelelő mennyiségű élőállat van az országban, és egyelőre működni tudnak a vágóhidak és a húskészítmény-üzemek is.
Szerinte a rendszerben két potenciális kockázat van.
Az egyik, hogy ha akár az agrárüzemeknél, akár a húsiparban tömeges lesz a koronavírus-megbetegedés, akkor nehézséget fog okozni az üzemek működésének fenntartása.
– hangsúlyozta Éder Tamás. Ez persze az átállás idejére okozhat problémákat.
A másik, a biztonságos ellátást valamelyest befolyásoló probléma a takarmányellátás akadozása lehet. Egyes, az állati takarmányokban használt termények (mint a szója. – a szerk.) és takarmányösszetevők, mint a vitaminok egy jelentős része importból – részben a Távol-Keletről – érkezik Magyarországra. „Ha ezek a szállítmányok tartósan nem érkeznek meg – és erre sajnos vannak jelzések, hogy nem minden jön, és nem minden jön időben -, akkor a takarmányozásnál szembesülhetünk problémákkal, ami befolyásolhatja a vágóhidakra érkező állatmennyiséget, és ezáltal az állati eredetű termékekét az üzletekben” – mondta Éder Tamás.
Szerinte összességében kicsi az esélye, de számolni kell azzal is, hogy lesznek problémák az ellátási láncban.
– hangsúlyozta az elnök.
Szavai szerint az elmúlt hetek igazolták, hogy a magyar állattenyésztés és húsipar gyorsan tud reagálni a megnövekedett fogyasztói elvárásokra, hoszen az egy héttel ezelőtti helyzethez képest mára rendeződött a húspolcok helyzete. Tudomása szerint minden kiskereskedelmi láncban megfelelő mennyiségű, minőségű és szortimentű hús és húskészítmény áll rendelkezésre.
„Vagyis a fogyasztók meg tudnak vásárolni mindent” – tette hozzá Éder Tamás.


