0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 20.

Színes karfiolok – Káposztafélék bemutatója Ócsán

Elkezdődött a káposzta betakarítás. A káposztaféléket mindenki ismeri, ennek ellenére folyamatosan csökken a hazai fogyasztásuk a megváltozott étkezési szokások miatt. Az új fajták egyre több kórokozóval és kártevővel szemben toleránsak, vagy rezisztensek, azaz a nemesítési irányoknak köszönhetően a termelési biztonság javul, minimális vegyszerhasználat mellett is.

A Syngenta Kft. ócsai nemesítő, és kísérleti telephelyén idén is megrendezték a káposztafélék bemutatóját, ahol megismertették az érdeklődőkkel azokat az új fajtákat, melyek napjainkban és a közeljövőben meghatározóak lehetnek a hazai termesztésben.

youtube://v/tu8Yno5acAM

A termőterület és a gazdák száma is csökken

Hazánkban egyre kisebb területen és egyre kevesebb gazda foglalkozik káposztafélék termesztésével, melyek területe idén 4000 hektár körül volt, míg húsz évvel ezelőtt ennek a területnek körülbelül a háromszorosa volt jellemző.

A mostani termőterület felén fejes káposztát, nagyjából 300 hektáron vörös káposztát, 4-500 hektáron kelkáposztát, ugyanekkora területen karfiolt, a többi területen pedig a kisebb jelentőségű fajokat (brokkoli, kínai kel stb.) termelnek.

Ami nagyon elszomorító, hogy a karfiol területe egy év alatt 40 százalékkal csökkent mondta Antal Gyula. A Syngenta Kft. Zöldségfélék üzletágvezetője kiemelte, hogy a káposztafélék termelésénél a csökkenés oka társadalmi-, fogyasztói változásokkal, a termelői kör elöregedésével, a növényvédelem és klímaváltozás problémáival magyarázható. A káposztafélék fogyasztása napjainkban kevéssé divatos, a fiatalabb generációk egyre kevesebbet fogyasztanak-e növénycsoportból, mert a mediterrán étrend vált jellemzővé nálunk is, mely kevés káposztafélét használ.

Az otthoni fogyasztás is egyre kevesebb, emellett az éttermekben kevés a káposztás étel, és a közétkeztetésben sem nagyon sokkal több.

Pedig a hazánkban szükséges mennyiséget, a lakosság teljes éves ellátását egyszerűen meg lehetne termelni.

Színes karfiolok

A színes karfiolok (régen kelvirágnak nevezték őket), nagyon mutatósak a tálalásnál, ezért az elit éttermekben gyakran alkalmazzák ezeket a fajtákat. Más országokban beltartalmi értékeik okán is többen felfedezték már e látványos konyhai alapanyagokat. A hagyományos fehér karfioloknál fontos nemesítési cél volt, hogy a termék sokáig fehér maradjon. A régebbi fajták korábban pár nap alatt bézs színűre váltottak, vagy nem maradtak ragyogó fehérek, pedig a kereskedők és fogyasztók ezt várják el. Ma már van olyan fajta, ami hosszabb ideig szép fehér marad, mert megtalálták és bevitték a fajtába a fehérségért felelős gént, erre jó példa az Andromeda F1 fajta. A zöld karfiolok klorofill tartalma magas, ami táplálkozás élettani szempontból is előnyös, a sejtmegújításban van szerepe ennek az anyagnak.

A Clementine F1 pedig egy narancssárga virágú hibrid, melynek béta-karotin tartalma a látást javítja. Ez az anyag százszoros mennyiségben van jelen ebben a fajtában, a fehér karfiolokhoz képest, bár még a sárgarépa karotin tartalmát nem éri el, de akkor is kimagasló.

A Depurple F1 a látványos lila karfiol, melynek a kékáfonyával megegyező a flavonoid tartalma, és kétszerese, mint a kékszőlőké. Annak ellenére, hogy ennyi jó karfiolfajta van, ez a növény még nem találta meg a helyét igazán a konyhákban. Leggyakrabban levesként, vagy rántva készítik el, pedig ennél sokkal többféle étel alapanyagául szolgálhatna. A brokkolikkal ugyanez a helyzet a felhasználásuk terén.

Káposzták

A fejes káposzta termesztését sok termelő a munkaerőhiány miatt adja föl, erre megoldás lehet a gépi betakarításra alkalmas frisspiaci értékesítésre is megfelelő fajták elterjedése. A hagyományos fajták dőlnek, száruk alacsony, emiatt nehézkes a gépi betakarításuk. Erre a problémára kínál megoldást a Toreador F1., ami a cég igen kedvelt fajtája. A káposztatermesztésben is változatosak az igények. A savanyításra szánt fajtáknak jó, ha nagy fejet nevelnek, és vékonyak a leveleik. Azok, akik egész fejet is savanyítanak, a lapos fejeket kedvelik. A tárolási fajtáknál a hosszú eltarthatósági idő az elvárás. A korai, salátának szánt fajtákkal szembeni igények a rövid tenyészidő. És ezen elvárások mellé még társuk a termelési biztonság és minél több rezisztencia megléte.

A vöröskáposztáknak a legstabilabb hazánkban a termesztő területe az utóbbi években ebben nincs változás. A Márton napi libavacsorák elmaradhatatlan körete ez, de bizonyos mértékű kereslet egész évben van iránta. Vöröskáposztából is vannak „salátásabb” és jobban tárolható fajták.

A kelkáposztából készült főzeléket szinte minden gyerek utálja, de ez az a káposzta, amelyet ahogy idősebb az ember úgy kedvel meg egyre jobban, egy jó csülökkel kombinálva – mondta Antal Gyula. A szakember kiemelte, hogy a kelkáposzták szinte egyáltalán nem szerepelnek az éttermek étlapjain és a közétkeztetési kínálatban sem töltenek be nagy jelentőséget. A fogyasztók a minél fodrozottabb látványos levelűeket keresik, ám ezekkel több a növényvédelmi probléma, mint a kevésbé fodrozott levelűekkel.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu