0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 20.

Botrány a Subway körül – túl cukrosak a kenyerek

A szendvicshálózat kenyérféléi akkora mennyiségű cukrot tartalmaznak, hogy hivatalosan nem is lehet „kenyérnek” nevezni – hívta fel a figyelmet az írországi legfelsőbb bíróság. A szabályok arra is kitérnek, hogy a vállalat kenyérféléit a fő táplálékok közé sem szabadna sorolni a magas cukortartalmuk miatt.

A szendvics franchise a túl magas cukortartalmú termékeivel felhívta magára a Bookfinders Ltd. figyelmét, ezáltal vitát indított termékeivel kapcsolatban, melyeket fő élelmiszerként tartanak számon, ezáltal áfa mentesek. Ellenben az 1972-es áfa törvény alapján a vállalat a kenyérféléinek a tésztájában a cukor és a zsír tartalom nem haladhatja meg a liszt tömegének a 2%-át.

Azonban a Subway által használt tészta cukortartalma magasabb volt, mint a liszt tömegének 10%-a – írta az Irish Times.

A vállalat mind a hatféle kenyere – olasz fehér, olasz zöldfűszeres és sajtos, búza, bőséges olasz, vegyes magos és mézes zabos – túlságosan cukrosnak bizonyult a minőségvizsgálaton. A meghatározás különbözteti meg a kenyeret más pékáruktól, például a süteménytől.

Nem ez az első alkalom, hogy a Subway kenyerei címlapra kerültek.

2014-ben kritikával illették a szendvicslánc kenyereit miután kiderült, hogy ADCA (azodikarbonamid) vegyszert – melyet cipők talpán és joga matracok készítéséhez használnak – fedeztek fel benne.

Petíció is indult az üggyel kapcsolatban, mely során felszólították a vállalatot, hogy vonják ki ezt az összetevőt a kenyérből, ezt pedig a nosubway címke közösségi médiában való használatával kívánták elérni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Subway® UK & Ireland (@subway_ukireland) által megosztott bejegyzés, Szept 28., 2020, időpont: 5:31 (PDT időzóna szerint)

 

A Subway később megerősítette, hogy kivonta a vegyszert termékeiből, valamint ez a döntés már a petíció indulása előtt folyamatban volt, még mielőtt elkezdődött volna a kampány.

Forrás: independent.co.uk