A likopin a paradicsom egyik legismertebb színanyaga, sokan kutatták már az egészségre gyakorolt hatásait. A kutatók feltételezik, hogy a gyulladásra utaló értékek kedvezőtlenül befolyásolják a helytelen életmóddal összefüggő betegségek, például a kettes típusú cukorbetegség kialakulását.
A keringési rendszer likopinszintjének csökkenése a krónikus gyulladás egyik első jele lehet. A kutatás azonban azt is kimutatta, hogy a likopin koncentrációjának növekedése (például több likopin fogyasztásával) nem csökkenti közvetlenül ezeket a gyulladásra utaló értékeket. Az eredményekből tehát arra következtethetünk, hogy az egészség megőrzéséhez nemcsak az a fontos, hogy egészségesen táplálkozzunk, hanem az is, hogy a zöldségek és gyümölcsök különböző bioaktív anyagait a megfelelő kombinációban és formában vigyük be a szervezetünkbe. Mivel a paradicsommal sokféle értékes anyagot juttatunk a szervezetbe, nem csupán a likopint, célszerűbb a szervezet likopinszintjének fenntartása például a zöldség elfogyasztásával, és nem likopintartalmú étrend-kiegészítő szedésével.


