A brit Mintel piackutató cég 2020-as tanulmánya szerint az elmúlt öt évben a borsófehérje volt a leggyorsabban növekvő növényi fehérje az új termékek globális piacán.
A borsó fenntarthatósági előnyöket is kínál más fehérjeforrásokkal szemben, mivel a növény kevesebb vizet és műtrágyát igényel a többi fehérjenövénynél, és eredendően nem genetikailag módosított szervezet (GMO).
Az állandóan változó és egyre zsúfoltabb piacokkal szembesülve az élelmiszeripari gyártók folyamatosan új termékeket fejlesztenek, hogy a márka kitűnjék a többi közül. Az ADM a cégek fehérjeszükségletének kielégítése mellett figyelemmel van a fogyasztók egészséges és fenntartható életvitelének igényére. A fehérjebevitel fenntartása, illetve növelése érdekében az ADM három új borsófehérje-készítményt fejlesztett ki a közelmúltban. Az Arcon T 513 és Arcon T 514 borsó, csicseriborsó, illetve borsó és haricot fehérbab texturált keveréke, míg a ProFam 580 tiszta borsófehérje-por.
Állítása szerint az AMD ezekben a termékeiben megtalálta a megoldást a jellegzetes borsóízre, illetve az oldhatósági gondokra is – állítólag a különböző hüvelyesek megfelelő kombinációja a titok nyitja.
Az új termékek állítólag letisztult ízűek és világos színűek, így széles körben alkalmazhatók, mint allergiamentes és tápanyagban dús alternatív fehérjék.
A ProFam kiváló oldhatóságú és gélerősségű porított fehérje, amely számos lehetőséget kínál az alternatív italok, snackek és más növényi alapú ételek, például növényi joghurtok készítésére – kiváló kalciumforrás, amelyből egy adag (150 g) több mint 7 g növényi fehérjét tartalmaz.
Az Arcon T texturált fehérjék nagyobb vízfelszívó képességgel és fehérjetartalommal rendelkeznek, mint a jelenleg piacon lévő többi borsófehérje. Több mint 65% fehérjét tartalmaznak nedvesebb alapon, és 85 g-os adagonként több mint 14 g fehérjét kínálnak – ami megfelel egy vegán vacsora fehérjeszükségletének.
A két borsófehérje együttes alkalmazásával olasz típusú vegán kolbász is készíthető, amely nem allergén, GMO-mentes, és 11 g fehérjét tartalmaz egy 56 g-os adagban.