A XIX. században az orvosok egyes országokban a levelek főzetét lázcsillapítóként adták. Illóolaj is nyerhető belőlük, mely erős antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal bír.
Fertőtleníti a sebeket, segíti a vágások, horzsolások, égési sérülések, napégés gyógyulását, serkenti az új sejtek képződését, csökkenti a gyulladást.
(Összezúzott leveleiből szükség esetén pillanatok alatt hatékony sebgyógyító pakolást készíthetünk.) Bőrfeszesítő hatású és segít halványítani az idő nyomait. Illata nyugodt, harmonikus hangulatot idéz elő.
Lázcsillapító forrázat: egy csésze forró vízhez tegyünk 2- 3 levelet, öt perc áztatás után kortyolgathatjuk.
A virágok olajos macerátumával bőrpanaszokat orvosolhatunk és a bőr megnyugtatására használhatjuk. A keleti gyógyászat légzőszervi panaszokra, köhögésre, hörghurutra és megfázás esetén alkalmazza.
Ehetők nyersen, kandírozhatók, illatosíthatunk velük cukrot, szörpöt, fagylaltot, süteményekbe süthetjük vagy egyszerűen csak dobjunk néhányat a salátánkba.
Fogyasztásával a látásunk megőrzésének is kedvezünk, mert virágai szemvédő luteint tartalmaznak. Pompás illatú, stresszoldó, szorongásűző fürdőt készíthetünk magunknak, csak tegyünk néhány marék virágot a fürdővízbe. Sőt, ha kiszárítunk néhány csokrot, a rövid virágzási idő után is iszogathatunk orgonateát.
Orgonavirág tea: két evőkanálnyi friss virágot áztassunk lefedve 10-15 percig egy csésze felforralt vízben. Szűrjük le és dobjunk három- négy nyers, kellemes illatú virágot a tetejére. Megnyugtatja a gyomrot és javítja az emésztést.
Orgonacukor: egy kis üveg aljára szórjunk némi cukrot, rá egy réteget a megtisztított virágokból, aztán egy vastagabb cukorréteget, ami legalább kétszer olyan vastag, mint a virágoké. Folytassuk a rétegzést, amíg nagyjából megtelik az üveg. Érleljük 2- 3 napig, minden nap rázogassuk meg, majd szitáljuk át a cukrot és távolítsuk el az összes virágot. Érdemes mielőbb felhasználni.
Orgonaszörp: egy kg cukrot és négy marék, tiszta környékről gyűjtött orgonavirágot (zöld részektől mentesen) 1 liter vízben felforralunk, turmixoljuk, majd állni hagyjuk fél órát. Szűrés után még egyszer felforraljuk, ezután mehet az előkészített üvegekbe.
Orgonazselé: mérjünk ki 5 dl friss, egészséges, finom illatú orgonavirágot. A csipegetésnél van egy gyorsabb és egyszerűbb megoldás, konyhai ollóval pontosan lenyisszantjuk a virágokat. Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy megbarnult, vagy zöld részek, szárdarabok ne kerüljenek bele. Szórjuk egy hőálló edénybe a virágokat, majd öntsünk rájuk 6 dl forró vizet és 1 citrom levét. 2- 3 órányi várakozás után szűrjük le a levet, nyomkodjuk ki a virágokat. Legalább félliternyi orgonateát kell kapnunk. Adjunk hozzá 200 g cukorban elkevert 5 g pektint, forraljuk fel, és folyamatos keverés mellett sűrítsük be. Öntsük kis üvegekbe. Kicsiny ízbomba különleges alkalmakra.
Nálunk régebben a kerti orgona az anyák napja és a ballagás jellegzetes virágának számított. Még mindig nagyszerű ötlet orgonacsokrot vinni édesanyánknak, és akár kedveskedhetünk neki egy különleges orgona ízű finomsággal is.