Back to top

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

A statisztikai hivatal szerint az

ökológiai termékek legfontosabb csoportja a gyümölcs- és zöldségágazat.

Mindkét termékcsoport kiskereskedelmi forgalma ismét elérte az 565,8 millió eurót, ami az előző évhez képest közel 16 százalékos növekedést jelent. Ebben a szegmensben 2012 és 2018 között háromszorosára nőtt az értékesítés. A tejtermékek és a tojás esetében 12% -kal, 451,1 millió euróra nőtt a fogyasztás.

Az értékesítés és a termelés pozitív tendenciája tovább folytatódik.

Dán szakértők szerint a szántóföld mintegy 13 százaléka kerül felhasználásra bio termelésre a következő évben. Tavaly ez a részesedés 10,5 százalék volt.

A növekvő bio élelmiszerek előállítás mellett

a dán élelmiszeripar megfogalmazta 2050-re  a nettó nulla kibocsátásról szóló tendenciát.

Ez azt jelenti, hogy nem fognak több üvegházhatású gázt kibocsátani, mint amennyit felvesznek. Dánia  partnereivel,  valamint az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összhangban gazdaságos és fenntartható módon meg szeretné mutatni a világnak az éghajlatváltozás szempontjából semleges élelmiszertermelést.

Ezt a jövőképet a dán mezőgazdasági és élelmiszerügyi tanács igazgatótanácsa fogadta el, amely a dán gazdálkodókat és az élelmiszertermelő vállalatokat képviseli.

- A népesség növekedése, az élelmiszerkereslet és az éghajlatváltozás hatalmas kihívást jelentett. Ha képesek leszünk a világ növekvő népességének táplálására az éghajlati kihívások megoldása mellett, innovatív megoldásokra és új technológiára van szükség - mondja Anne Lawaetz Arhnung, a Dán Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Tanács vezérigazgatója.

2050-ben világszerte mintegy 10 milliárd ember lesz, és mind az állati, mind a növényi élelmiszerek iránti kereslet erősen megnő.

Forrás: 
farmer.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borissza portugálok, olaszok és franciák

A borfogyasztás még a hagyományos bortermelő országokban is hanyatlóban van, az egy főre jutó fogyasztás folyamatosan csökken. Régen a bor Európa legtöbb országában a mindennapi élet része volt. Aki nem tudta megtermelni, az kereskedőkön keresztül jutott hozzá, így az idők folyamán a szőlő- és bortermelés virágzó gazdasági ágazattá vált. De az idők változnak.

Ha oroszokkal üzletelne, most megteheti

Február 10–14. között rendezik Oroszország legnagyobb élelmiszeripari kiállítását, akit érdekel az orosz piac, annak érdemes ott lennie. Az Agrármarketing Centrum segít a szervezésben, 2020-ban is megépíti a nemzeti standot, amelyen öt-hat kiállítónak tud helyet biztosítani.

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

Felrobban a bio növényvédő szerek piaca – évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak

A támogató szabályozás, az ökológiai élelmiszerek iránti fokozott fogyasztói igény és a következő generációs DNS-szekvenálás új növekedési lehetőségeket biztosít - 21,3 éves növekedési ráta várható.

Világszerte súlyosbodik az édesvízi tavakat érintő nyári algavirágzás

Az elmúlt három évtizedben világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás - állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársai a témában készített eddigi leghosszabb távú, globális tanulmány keretében.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Európa legnagyobb agrárgazdaságában sem tudják lassan felvenni a versenyt az almatermesztők Lengyelországgal, mely immár a világ második legnagyobb almatermesztő ország lett. Már csak Kína előzi meg, az Egyesült Államokat leszorította a harmadik helyre.

Még több marokkói paradicsom

Az Euroestacom (Icex-Eurostat) statisztikai szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolc évet figyelembe véve Hollandia és Spanyolország is kevesebb paradicsomot értékesített az EU-n belül, ugyanakkor a marokkói import folyamatosan nőtt.