Back to top

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

A statisztikai hivatal szerint az

ökológiai termékek legfontosabb csoportja a gyümölcs- és zöldségágazat.

Mindkét termékcsoport kiskereskedelmi forgalma ismét elérte az 565,8 millió eurót, ami az előző évhez képest közel 16 százalékos növekedést jelent. Ebben a szegmensben 2012 és 2018 között háromszorosára nőtt az értékesítés. A tejtermékek és a tojás esetében 12% -kal, 451,1 millió euróra nőtt a fogyasztás.

Az értékesítés és a termelés pozitív tendenciája tovább folytatódik.

Dán szakértők szerint a szántóföld mintegy 13 százaléka kerül felhasználásra bio termelésre a következő évben. Tavaly ez a részesedés 10,5 százalék volt.

A növekvő bio élelmiszerek előállítás mellett

a dán élelmiszeripar megfogalmazta 2050-re  a nettó nulla kibocsátásról szóló tendenciát.

Ez azt jelenti, hogy nem fognak több üvegházhatású gázt kibocsátani, mint amennyit felvesznek. Dánia  partnereivel,  valamint az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összhangban gazdaságos és fenntartható módon meg szeretné mutatni a világnak az éghajlatváltozás szempontjából semleges élelmiszertermelést.

Ezt a jövőképet a dán mezőgazdasági és élelmiszerügyi tanács igazgatótanácsa fogadta el, amely a dán gazdálkodókat és az élelmiszertermelő vállalatokat képviseli.

- A népesség növekedése, az élelmiszerkereslet és az éghajlatváltozás hatalmas kihívást jelentett. Ha képesek leszünk a világ növekvő népességének táplálására az éghajlati kihívások megoldása mellett, innovatív megoldásokra és új technológiára van szükség - mondja Anne Lawaetz Arhnung, a Dán Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Tanács vezérigazgatója.

2050-ben világszerte mintegy 10 milliárd ember lesz, és mind az állati, mind a növényi élelmiszerek iránti kereslet erősen megnő.

Forrás: 
farmer.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az imádott leanderek

Olykor mellőzött szerepéből küzdi föl magát a szívünkbe a rajongásig szeretett növény. Kisné Heyek Andrea jól emlékszik arra, amikor rácsodálkozott a nemszeretem növény, a leander szépségére. Azóta több mint 80 termetes tövet nevel belőlük apró kertjében. Az Édenpont mozgalom szervezésében nyár közepén bárki megcsodálhatja végtelen változatosságukat.

Emlékezetes lesz az idei szezon Mezőhegyesen

Az idei termelési év rendkívül hosszú aszálya, majd a rég látott mennyiségű csapadékot hozó hetek igencsak feladták a leckét a mezőhegyesi ménesbirtok növénytermesztési ágazatának. Tapasztalataikról és a kilátásokról Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese beszélt lapunknak.

Eltűnt a termés harmada - háromszorosára drágult a magyar sikergyümölcs

Befejeződik lassan a meggyszezon, aki akart, idén bőségesen tudott vásárolni a gyümölcsből befőttnek, lekvárnak is, és jó hír, hogy elvétve lehet még meggyet kapni. Idén drágulás volt és csökkent a termés, miközben a világ legnagyobb friss meggy exportőre Magyarország.

A Bianca és Furmint bánta a zőldszüretet

A legnagyobb területen az elmúlt évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtáját, a biancát, valamint a néhány éve még a magyar borok világpiaci áttörésének kulcsaként számontartott furmintot szüretelték le érés előtt a szőlőtermelők.

Emelkedtek a bérek az agráriumban

Az első negyedévben 15 százalékkal emelkedtek a nettó átlagkeresetek a mezőgazdaságban, miközben a foglalkoztatottak száma csaknem 6 százalékkal csökkent éves összevetésben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első negyedéves nemzetgazdasági összesítéséből.

Univerzális orosz robottraktor

Az oroszok bemutatták az első hazai gyártású vezető nélküli robottraktorukat. Az univerzális vezérlőrendszer bármilyen kombájnba, vagy traktorba beépíthető.

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

A búzával minden rendben, de másról ez nem mondható el

Megfelelő az étkezési búza fehérje- és sikértartalma is az első minták alapján – tájékoztatta az InfoRádiót a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója. Halmos Gábor hozzátette: a repce és az árpa minősége azonban gyengébb a tavalyinál.

Egyre kelendőbbek a "fenntartható" termékek Németországban

Évről-évre népszerűbbek Németországban az egészséges és fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszerek, az elmúlt öt évben 18-ról 31 százalékra nőtt a fogyasztók körében azok aránya, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egészséges és fenntartható életet folytassanak - jelentette a ZDF német közszolgálati televízió kedden.

Orosz "alma razzia" Fehéroroszországban

Az orosz állami élelmiszer-biztonsági hivatal munkatársai Fehéroroszországban ellenőrzik, hogy nem lengyel származású almát akarnak-e belorusz exportőrök átcsomagolva továbbszállítani az orosz boltokba.