Back to top

Ésszel a kosárba!

A Wessling Quality of Life az élelmiszer-biztonság érdekében laboratóriumi vizsgálatokat és szaktanácsadási szolgáltatást nyújt a környezet- és egészségvédelemért, valamint a minőség folyamatos fejlesztéséért. Zanathy László, a cég ügyvezetője igazgatója „Ésszel a Kosárba!” címmel tartott köszöntőbeszédet az élelmiszer-szennyezettségről.

Szigeti Tamás és Zanathy László: a környezet- és egészségvédelem fejlesztése az élelmiszer-biztonságot is érinti
Szigeti Tamás és Zanathy László: a környezet- és egészségvédelem fejlesztése az élelmiszer-biztonságot is érinti
Érintette az élelmiszerekben található növényvédő szerek gyakoriságát, a táplálékon megmaradó csomagolóanyag mértékét, emellett a mikrobák és mikotoxinok előfordulását a nyers- és készételekben.

Gorka Ágnes és Király Gábor a Wessling laboratóriumában értékelik ki a toxinok fajtáit és azok mennyiségben kimutatott adatait. Többféle mikotoxin is megtalálható az élelmiszerekbe, és valamennyi káros lehet az emberi szervezetre.

A szakemberek elmondása szerint

a klímaváltozással megnövekedhetnek a mikotoxinok száma,
A mikotoxinok a fonalas gombáknak a normál működésük közben keletkező mérgező másodlagos anyagcsere-termékek. A mikotoxinok több mindenre is rezisztensek lehetnek, kiemelkedő közülük az antibiotikum-rezisztencia, ami nagyban lecsökkenti az ellenük való védekezés esélyét.

ezért a későbbiekben a fogyasztók számára a következőket ajánlottak termékvásárlás előtt: a fogyasztó csak ellenőrzött forrásból válasszon terméket, ellenőrizze, hogy Európai Uniós tagállamon kívül érkezett-e a megvásárolandó termék, továbbá a védelem érdekében, ajánlott tájékozódni a szakmai hírforrásokból az időszakos mikotoxin-szennyezettségről.

A kész termékekben is egyre gyakoribb probléma a növényvédő szerek megjelenése,

mely a vizsgálatok kimutatásai alapján egyre gyakoribb tendencia, legyen szó szinte bármely élelmiszerről.

Gorka Ágnes és Király Gábor: a klímaváltozás következtében megnövekedhetnek a mikotoxinok
Gorka Ágnes és Király Gábor: a klímaváltozás következtében megnövekedhetnek a mikotoxinok
A klímaváltozás hatására csökken a művelésre alkalmas területek száma, ezáltal megemelkedik az ökológiai lábnyom, és az éghajlatváltozással rövid időn belül bekövetkezik a növénykártevők migrációja, amelynek köszönhetően az éghajlati övön eddig nem látott kártevők jelennek meg a mezőgazdaságban.

A vizsgálatok alapján 100 mintából átlagosan 1-2-ben található a határérték fölötti koncentrációjú szermaradvány a mintavételezések során.

Hogy szermaradványt ne juttassunk a szervezetünkbe az élelmiszereken keresztül, fogyasztóként ajánlott alaposan megmosni az elfogyasztásra szánt zöldséget, gyümölcsöt, illetve megbízható forrásból szerezzük be ezeket az élelmiszereket, hogy bebizonyosodjunk arról, hogy megfelelő körülmények között, minimális (vagy legalábbis a határérték alatti) vegyszerdózissal kezelt növényekről beszélünk.

Hogyan válasszuk meg a megfelelő élelmiszert? Az élelmiszer-biztonságról hallottak értékes előadásokat az érdeklődők
Hogyan válasszuk meg a megfelelő élelmiszert? Az élelmiszer-biztonságról hallottak értékes előadásokat az érdeklődők

A szakemberek felhívták a figyelmet a biztonságos élelmiszer-előállítás kritériumaira is. Eszerint

az elsődleges a kifogástalan alapanyag előállítása és/vagy beszerzése; feldolgozása tiszta konyhában történjen;

a sütés-főzés során alaposan járjunk el, ellenben a lehűtést mielőbb hajtsuk végre; és nem utolsó sorban ügyeljünk arra, hogy a készételeteket a nyersanyagtól elkülönítve kezeljük. Mindezek betartása mellett is évente 10 emberből 1 szennyezett élelmiszertől betegszik meg, legjelentősebb mértékben pedig a mikrobák és mikotoxinok tehetők felelőssé a betegségek kialakulásában.

A megfelelő higiéniai feltételek nélkül, és az ellenőrizhetetlen forrásokkal ez a tendencia a továbbiakban is kimutatható lesz. Amennyiben esetleg a klímaváltozás hatására tovább növekszik az idegen mikotoxinok száma Európában és hazánkban, abban az esetben ez az arányszám jelentősen növekedhet a későbbiekben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újra "lecsap" a Brexit - Sofőrhiány miatt hetente több tonna élelmiszer megy veszendőbe

Angliában a Tesco tette közzé, hogy csaknem 50 tonna élelmiszer kerül a kukába hetente, miközben a szakértők a kamionsofőr hiányra hívják fel a brit kormány figyelmét.

Ne dobd ki, inkább add el olcsóbban - applikáció az élelmiszer-pazarlás ellen

Egy új applikáció lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy a kiskereskedőktől alacsonyabb áron vásárolják meg a megmaradt termékeket. A Phenix vállalat alkalmazása Európa több országában már elérhető.

Vajon hús-e a laborhús és mi a helyzet a vegán kolbásszal?

Bár jelen pillanatban a húsok – hagyományos húshelyettesítők – új típusú húshelyettesítők piaca évente 350, 10, illetve 2 millió tonna a világon, mégis az utóbbiakra kivételesen nagy médiafigyelem hárul és befolyásos tőkéscsoportok sokat fektettek ebbe az ágazatba.

Nehezen kibírható nyomás a vendéglátósokon – megfizethetetlen munkaerő és alapanyag

A turisták és a személyzet hiánya, a hatalmas bérigények, a magas alapanyagárak, valamint az elviteles ételek áfájának várható növekedése miatt az éttermek nagyon nehéz helyzetben kezdik meg a nyári szezont – mondta az InfoRádióban Kovács László. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a budapesti vendéglátók még nagyobb bajban vannak a külföldi vendégek hiánya miatt.

Gombával a rák ellen

Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

Almáskert dobozba zárva

Az almáskertből egyenesen a közeli feldolgozóba érkeznek a gyümölcsök, ahol azonnal elkezdődik a préselés. Az almát nem hűtik, nem tárolják, a legideálisabb állapotában dolgozzák fel, ez az egyik titka a VitaBox natúr gyümölcslevek minőségének és sikerének.

A klímaváltozás hatása

Nagyszabású nemzetközi tudományos tanulmányt készít a FAO az éghajlatváltozás növényi kártevőkre gyakorolt hatásáról a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és az ökoszisztémákban. Az átfogó tanulmány megjelentetését Finnország kezdeményezte és támogatta.

A biogazdálkodás képes lehet ellátni Európát 2050-re

Meg lehetne valósítani Európában egy biogazdálkodáson alapuló, fenntartható, biodiverzitás-barát agro-élelmiszerrendszert, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság és a környezet kiegyensúlyozott együttélését a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósai szerint.

A Balaton idei fagyija hársmézzel, mandulával és almával készül

A balatonmáriafürdői Florida Fagyizó hársmézzel, karamellizált mandulával és almával készülő Mézesem nevű fagylaltja lett a Balaton Fagyija verseny idei győztese - derült ki hétfőn a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban megrendezett díjátadó ünnepségen.

Megbukott egy férfi a drogteszten miután mákos kenyeret evett

Egy férfi állítólag megbukott a drogteszten Angliában, egy állásinterjún, miután Tescoban kapható mákos kenyeret evett. Nővére, Danielle Chalkley június 9-én bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán, azt állítva, hogy testvére szervezetében pozitív lett az ópiátokra vonatkozó kábítószerteszt, annak ellenére, hogy a férfi fél a drogoktól, sőt még a fájdalomcsillapítók fogyasztását is kerüli.