Back to top

Ésszel a kosárba!

A Wessling Quality of Life az élelmiszer-biztonság érdekében laboratóriumi vizsgálatokat és szaktanácsadási szolgáltatást nyújt a környezet- és egészségvédelemért, valamint a minőség folyamatos fejlesztéséért. Zanathy László, a cég ügyvezetője igazgatója „Ésszel a Kosárba!” címmel tartott köszöntőbeszédet az élelmiszer-szennyezettségről.

Szigeti Tamás és Zanathy László: a környezet- és egészségvédelem fejlesztése az élelmiszer-biztonságot is érinti
Szigeti Tamás és Zanathy László: a környezet- és egészségvédelem fejlesztése az élelmiszer-biztonságot is érinti
Érintette az élelmiszerekben található növényvédő szerek gyakoriságát, a táplálékon megmaradó csomagolóanyag mértékét, emellett a mikrobák és mikotoxinok előfordulását a nyers- és készételekben.

Gorka Ágnes és Király Gábor a Wessling laboratóriumában értékelik ki a toxinok fajtáit és azok mennyiségben kimutatott adatait. Többféle mikotoxin is megtalálható az élelmiszerekbe, és valamennyi káros lehet az emberi szervezetre.

A szakemberek elmondása szerint

a klímaváltozással megnövekedhetnek a mikotoxinok száma,
A mikotoxinok a fonalas gombáknak a normál működésük közben keletkező mérgező másodlagos anyagcsere-termékek. A mikotoxinok több mindenre is rezisztensek lehetnek, kiemelkedő közülük az antibiotikum-rezisztencia, ami nagyban lecsökkenti az ellenük való védekezés esélyét.

ezért a későbbiekben a fogyasztók számára a következőket ajánlottak termékvásárlás előtt: a fogyasztó csak ellenőrzött forrásból válasszon terméket, ellenőrizze, hogy Európai Uniós tagállamon kívül érkezett-e a megvásárolandó termék, továbbá a védelem érdekében, ajánlott tájékozódni a szakmai hírforrásokból az időszakos mikotoxin-szennyezettségről.

A kész termékekben is egyre gyakoribb probléma a növényvédő szerek megjelenése,

mely a vizsgálatok kimutatásai alapján egyre gyakoribb tendencia, legyen szó szinte bármely élelmiszerről.

Gorka Ágnes és Király Gábor: a klímaváltozás következtében megnövekedhetnek a mikotoxinok
Gorka Ágnes és Király Gábor: a klímaváltozás következtében megnövekedhetnek a mikotoxinok
A klímaváltozás hatására csökken a művelésre alkalmas területek száma, ezáltal megemelkedik az ökológiai lábnyom, és az éghajlatváltozással rövid időn belül bekövetkezik a növénykártevők migrációja, amelynek köszönhetően az éghajlati övön eddig nem látott kártevők jelennek meg a mezőgazdaságban.

A vizsgálatok alapján 100 mintából átlagosan 1-2-ben található a határérték fölötti koncentrációjú szermaradvány a mintavételezések során.

Hogy szermaradványt ne juttassunk a szervezetünkbe az élelmiszereken keresztül, fogyasztóként ajánlott alaposan megmosni az elfogyasztásra szánt zöldséget, gyümölcsöt, illetve megbízható forrásból szerezzük be ezeket az élelmiszereket, hogy bebizonyosodjunk arról, hogy megfelelő körülmények között, minimális (vagy legalábbis a határérték alatti) vegyszerdózissal kezelt növényekről beszélünk.

Hogyan válasszuk meg a megfelelő élelmiszert? Az élelmiszer-biztonságról hallottak értékes előadásokat az érdeklődők
Hogyan válasszuk meg a megfelelő élelmiszert? Az élelmiszer-biztonságról hallottak értékes előadásokat az érdeklődők

A szakemberek felhívták a figyelmet a biztonságos élelmiszer-előállítás kritériumaira is. Eszerint

az elsődleges a kifogástalan alapanyag előállítása és/vagy beszerzése; feldolgozása tiszta konyhában történjen;

a sütés-főzés során alaposan járjunk el, ellenben a lehűtést mielőbb hajtsuk végre; és nem utolsó sorban ügyeljünk arra, hogy a készételeteket a nyersanyagtól elkülönítve kezeljük. Mindezek betartása mellett is évente 10 emberből 1 szennyezett élelmiszertől betegszik meg, legjelentősebb mértékben pedig a mikrobák és mikotoxinok tehetők felelőssé a betegségek kialakulásában.

A megfelelő higiéniai feltételek nélkül, és az ellenőrizhetetlen forrásokkal ez a tendencia a továbbiakban is kimutatható lesz. Amennyiben esetleg a klímaváltozás hatására tovább növekszik az idegen mikotoxinok száma Európában és hazánkban, abban az esetben ez az arányszám jelentősen növekedhet a későbbiekben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Venne helyi termelői élelmiszert találkozásmentes vásárlással?

Felértékelődtek a bevásárló közösségek a koronavírus járvány idején. Egyre többen keresik a kevés kézen átment, helyben, kistermelők által előállított élelmiszereket és háztartási cikkeket.

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Jelentős értékesítési problémák a nyúlágazatban

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, ahol a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. A takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst hűtve be kell tárolni, ami komoly költségtöbbletet jelent. A magyar nyúl 96 százaléka exportra kerül, de jelen helyzetben a hazai fogyasztás emelkedése is segítheti az ágazatot.

Koronavírus: felvette a kesztyűt a Hód-Mezőgazda Zrt. is

A koronavírus okozta krízishelyzetben felértékelődik az élelmiszeralapanyag-gyártók szerepe. Az ágazat hazai kulcsszereplőjének, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek vezérigazgatójával, Antal Gáborral beszélgettünk arról, miként élik meg e nem mindennapi időszakot.

Helyi virtuális termelői piactér

A koronavírus okozta helyzeteben egyre-másra alakulnak online fogyasztói közösségek, hogy a helyben megtermelt javak, helyben el is fogyjanak. Ilyen a mindössze egy hete alakult Tárnoki virtuális piactér. „A csoportban szeretnénk lehetőséget nyújtani a helyi kistermelőknek termékeik népszerűsítésére és a tárnokiaknak, hogy jó minőségű, házi termékeket vásároljanak.” – áll a csoport névjegyében.

Tojásszövetség: húsvétig már nem változik a tojás ára

Húsvétig már nem változik a tojás ára a koronavírus okozta helyzet miatt - közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke csütörtökön a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában.

Munkavállalókat vesz át a SPAR más szektorokból

Csaknem 900 új dolgozót vett át más szektorokból a SPAR az elmúlt két hétben azzal, hogy azonnali munkalehetőséget biztosított országos hálózatában az álláskeresőknek. A SPAR kiemelten fontosnak tartja az összefogást a munkahelyek megőrzése érdekében.

A fehér színű tojások kevésbé agresszív tyúkoktól származnak?

Egy téves hiedelem miatt a brit vásárlók évtizedek óta előnyben részesítik a barna színű tojásokat a fehér színűekkel szemben, a tojás színe az azt tojó tyúkok fajtájától függ. Általánosan fogalmazva, a fehér tollú tyúkok fehér tojást raknak, míg a barna színűek barnát, bár a fül színe megbízhatóbb indikátor.