Back to top

Felrobban a bio növényvédő szerek piaca – évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak

A támogató szabályozás, az ökológiai élelmiszerek iránti fokozott fogyasztói igény és a következő generációs DNS-szekvenálás új növekedési lehetőségeket biztosít - 21,3 éves növekedési ráta várható.

A növényvédelemben egyre nagyobb teret nyernek a bioherbicidek
A Frost & Sullivannek a 2023-ra várható globális bioherbicid-piacról készített legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy a szintetikus gyomirtó szerekkel szemben növekvő ellenállás, a bioélelmiszerek iránti megnövekedett fogyasztói igény és a szermaradványok könnyebb kezelése kulcsfontosságú tényezők a globális bioherbicidek piacán. A jelentés szerint 2018 és 2023 között a piac a 21,3%-os éves növekedési ráta (CAGR) felé közelít. Ezen túl az új technológiák, a gyártók innovációja és a termékek gyorsabb regisztrációját támogató szabályozások várhatóan növelik a bioherbicidek bevezetésének arányát a gazdálkodók körében is.

„A biológiai védekezésben felhasználható új baktériumtörzsek azonosítására és jellemzésére használható következő generációs DNS-szekvenálási technológiák megjelenése a virágzó piacot olyan mikrobákon alapuló új innovációkkal látja el, amelyek várhatóan hatékony megoldást jelentenek a rezisztenciával szemben”

- mondta Arun Ramesh, a Frost & Sullivan mezőgazdasági és táplálkozási kutatási vezetője. „A növekedési kilátások kiaknázása és az innovatív start-upok jelentette erős verseny elkerülése érdekében a gyártók a bioherbicid technológiát integrálják a jelenlegi gyomirtási rendszerekbe, az így kialakult integrált gyomkezelés (IWM, integrated weed management) révén bővítik a felhasználást. Ezen túlmenően a növényi kivonatokon alapuló új termékek kifejlesztésére is összpontosítanak.”

Évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak a bioherbicidek felhasználásában
Regionális szempontból 2018-ban Európa uralta a globális piacot 33%-os piaci részesedéssel, szorosan mögötte Észak-Amerika volt 28,3%-kal. A Csendes-óceáni térség (APAC) piaci részesedése 21,2% volt, míg a fennmaradó 17,5%-on Latin-Amerika, a Közel-Kelet és Afrika osztozott. A továbbiakban az APAC-régió piaci kilátásainak növekedése várható, a becslések szerint 2018–2023 között az éves növekedési ráta 25% körül alakul.

„A Csendes-óceáni térségben várható két számjegyű növekedés elsősorban a peszticidektől mentes élelmiszertermékeket kereső tudatos fogyasztóknak, az ökológiai mezőgazdaság számára kedvező szabályozási környezetnek és az integrált kártevő-szabályozási (IPM) gyakorlatoknak köszönhető.” - jegyezte meg Ramesh. „Észak-Amerikában és Európában a kulcsfontosságú tényezők közé tartoznak a biopeszticidek és biokontroll termékek támogatására irányuló központi szabályozások és nemzeti szintű kezdeményezések, a herbicid-rezisztencia fokozódása, valamint a biogazdálkodás és az integrált kártevő-szabályozási (IPM) gyakorlatok iránti nagy igény.”

„A hatalmas lehetőségek ellenére a bioherbicidek tekintetében az új termékek innovációjának üteme átlagos volt más ágazatokhoz, például a biofungicidek és a bioinszekticidek előállításához viszonyítva” - jegyezte meg Ramesh.

„A hosszú távú fenntartható gyakorlatok kialakítása érdekében a vállalatoknak fokozniuk kell kutatási és fejlesztési erőfeszítéseiket a bioherbicidek új forrásainak feltárása érdekében, és a bioherbicidek megnövelt eltarthatóságára kell összpontosítaniuk.”
Forrás: 
Frost & Sullivannek/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hamisított mézekkel is neveztek a nemzetközi versenyre

Az idei, Montrealban megrendezett nemzetközi méhészeti kongresszuson, az Apimondia mézversenyén a mézeknek csaknem a felét kizárták. Ennek nem más volt az oka, mint hogy ezek hamisítványok voltak, vagy olyan szermaradványokat tartalmaztak, melyek nem megengedettek.

Továbbra is a tej a legjobb választás

A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak megfelelő összetételben, amiket más forrásból nehéz pótolni. Számos kutatás alátámasztotta, hogy a tej olyan komplex ásványi anyag és vitamin forrás a szervezet számára, aminek a helyettesítése mindennapos odafigyelést igényel, ha valaki csökkenteni szeretné a fogyasztását.

Csalók élnek vissza a Tesco nevével

Csalók élnek vissza a Tesco nevével, ismeretlenek hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól - tájékoztatta az áruházlánc kedden az MTI-t.

Megvédjük a növényvédelmet?

Elméleti számítások szerint a növényvédelem elhagyásával évente akár 400-500 ezer ember is éhenhal hatna. Nem véletlen, hogy sokan aggódva tekintenek az uniónak a kémiai védekezést szinte ellehetetlenítő nyilatkozataira. A radikális rendelkezések helyett inkább az ésszerű, kontrollált növényvédelemre kellene fókuszálni. Ezek a gondolatok is előkerültek az Agrya Tiszadobon tartott tanácskozásán.

A rezisztenciagéneket kutatják

Alap- és alkalmazott kutatásokat is végeznek Gödöllőn, a NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet Genetikai Főosztályán. A Növénygenomikai és Növény-Mikroba Interakció Csoport egyik kiemelt kutatási területe a súlyos gazdasági károkat okozó károsítók ellen védelmet nyújtó rezisztenciák, illetve az előnyös fajtatulajdoságokat meghatározó gének azonosítása.

Egy falat virág: szép is, ehető is, de egészséges is?

Virágot fogyasztani nem új keletű dolog. Már az ókori rómaiak, a kínaiak, a közel-keleti népek és az indiaiak is használták a konyhában a virágokat. Az ehető virágok termesztése új piaci lehetőségeket kínál a díszkertészeknek. A nemzetközi Antea-projekt keretében arra keresi a választ, hogy az élvezeti és az esztétikai értéken túl van-e az az ehető virágoknak egészségre gyakorolt jótékony hatásuk.

Tengerentúli veszedelem a homokterületeken

A Magyar Mezőgazdaság hetilap novemberi Zöld Mező rovatában számos érdekes cikkel készülünk. A többi közt foglalkozunk az észak-amerikai homoki prérifűvel is, amely évekkel ezelőtt gyökeret vert hazánkban is, azóta pedig agresszív módon, rendkívül gyors ütemben hódít egyre nagyobb teret magának.

Néhány egyetemista rájött, hogyan lehet "műmézet" készíteni méhek nélkül

Az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion) diákjai kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek mézhez nagyon hasonló terméket egy genetikailag módosított baktérium felhasználásával.

Bárki elérheti a hiánypótló új adatbázist

Elkészült Magyarország ökoszisztéma alaptérképe, amely hazánk természeti rendszereinek állapotát mutatja be bárki számára hozzáférhető módon. Az adatbázis az Európai Unió Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását célzó projekt részeként, számos hazai intézmény részvételével jött létre.

Elsőként térképezték föl a batátavírusokat hazánkban

A korábban alig ismert meleg igényes édesburgonya fokozatosan beépül a hazai szántóföldi kultúrák közé. Emellett rohamosan terjed a dísz batátaváltozatok felhasználása is. A növényt leginkább a vírusok betegítik, és a gyakori látens fertőzések miatt feltételezhető, hogy a szaporítóanyagok fertőzöttsége sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Ezért is nagy jelentőségűek a hazai virológiai vizsgálatok.