0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Felrobban a bio növényvédő szerek piaca – évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak

A támogató szabályozás, az ökológiai élelmiszerek iránti fokozott fogyasztói igény és a következő generációs DNS-szekvenálás új növekedési lehetőségeket biztosít - 21,3 éves növekedési ráta várható.

A Frost & Sullivannek a 2023-ra várható globális bioherbicid-piacról készített legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy a szintetikus gyomirtó szerekkel szemben növekvő ellenállás, a bioélelmiszerek iránti megnövekedett fogyasztói igény és a szermaradványok könnyebb kezelése kulcsfontosságú tényezők a globális bioherbicidek piacán. A jelentés szerint 2018 és 2023 között a piac a 21,3%-os éves növekedési ráta (CAGR) felé közelít. Ezen túl az új technológiák, a gyártók innovációja és a termékek gyorsabb regisztrációját támogató szabályozások várhatóan növelik a bioherbicidek bevezetésének arányát a gazdálkodók körében is.

„A biológiai védekezésben felhasználható új baktériumtörzsek azonosítására és jellemzésére használható következő generációs DNS-szekvenálási technológiák megjelenése a virágzó piacot olyan mikrobákon alapuló új innovációkkal látja el, amelyek várhatóan hatékony megoldást jelentenek a rezisztenciával szemben”

– mondta Arun Ramesh, a Frost & Sullivan mezőgazdasági és táplálkozási kutatási vezetője. „A növekedési kilátások kiaknázása és az innovatív start-upok jelentette erős verseny elkerülése érdekében a gyártók a bioherbicid technológiát integrálják a jelenlegi gyomirtási rendszerekbe, az így kialakult integrált gyomkezelés (IWM, integrated weed management) révén bővítik a felhasználást. Ezen túlmenően a növényi kivonatokon alapuló új termékek kifejlesztésére is összpontosítanak.”

Regionális szempontból 2018-ban Európa uralta a globális piacot 33%-os piaci részesedéssel, szorosan mögötte Észak-Amerika volt 28,3%-kal. A Csendes-óceáni térség (APAC) piaci részesedése 21,2% volt, míg a fennmaradó 17,5%-on Latin-Amerika, a Közel-Kelet és Afrika osztozott. A továbbiakban az APAC-régió piaci kilátásainak növekedése várható, a becslések szerint 2018–2023 között az éves növekedési ráta 25% körül alakul.

„A Csendes-óceáni térségben várható két számjegyű növekedés elsősorban a peszticidektől mentes élelmiszertermékeket kereső tudatos fogyasztóknak, az ökológiai mezőgazdaság számára kedvező szabályozási környezetnek és az integrált kártevő-szabályozási (IPM) gyakorlatoknak köszönhető.” – jegyezte meg Ramesh. „Észak-Amerikában és Európában a kulcsfontosságú tényezők közé tartoznak a biopeszticidek és biokontroll termékek támogatására irányuló központi szabályozások és nemzeti szintű kezdeményezések, a herbicid-rezisztencia fokozódása, valamint a biogazdálkodás és az integrált kártevő-szabályozási (IPM) gyakorlatok iránti nagy igény.”

„A hatalmas lehetőségek ellenére a bioherbicidek tekintetében az új termékek innovációjának üteme átlagos volt más ágazatokhoz, például a biofungicidek és a bioinszekticidek előállításához viszonyítva” – jegyezte meg Ramesh.

„A hosszú távú fenntartható gyakorlatok kialakítása érdekében a vállalatoknak fokozniuk kell kutatási és fejlesztési erőfeszítéseiket a bioherbicidek új forrásainak feltárása érdekében, és a bioherbicidek megnövelt eltarthatóságára kell összpontosítaniuk.”
Forrás: Frost & Sullivannek/magyarmezogazdasag.hu