Back to top

Felrobban a bio növényvédő szerek piaca – évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak

A támogató szabályozás, az ökológiai élelmiszerek iránti fokozott fogyasztói igény és a következő generációs DNS-szekvenálás új növekedési lehetőségeket biztosít - 21,3 éves növekedési ráta várható.

A növényvédelemben egyre nagyobb teret nyernek a bioherbicidek
A Frost & Sullivannek a 2023-ra várható globális bioherbicid-piacról készített legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy a szintetikus gyomirtó szerekkel szemben növekvő ellenállás, a bioélelmiszerek iránti megnövekedett fogyasztói igény és a szermaradványok könnyebb kezelése kulcsfontosságú tényezők a globális bioherbicidek piacán. A jelentés szerint 2018 és 2023 között a piac a 21,3%-os éves növekedési ráta (CAGR) felé közelít. Ezen túl az új technológiák, a gyártók innovációja és a termékek gyorsabb regisztrációját támogató szabályozások várhatóan növelik a bioherbicidek bevezetésének arányát a gazdálkodók körében is.

„A biológiai védekezésben felhasználható új baktériumtörzsek azonosítására és jellemzésére használható következő generációs DNS-szekvenálási technológiák megjelenése a virágzó piacot olyan mikrobákon alapuló új innovációkkal látja el, amelyek várhatóan hatékony megoldást jelentenek a rezisztenciával szemben”

- mondta Arun Ramesh, a Frost & Sullivan mezőgazdasági és táplálkozási kutatási vezetője. „A növekedési kilátások kiaknázása és az innovatív start-upok jelentette erős verseny elkerülése érdekében a gyártók a bioherbicid technológiát integrálják a jelenlegi gyomirtási rendszerekbe, az így kialakult integrált gyomkezelés (IWM, integrated weed management) révén bővítik a felhasználást. Ezen túlmenően a növényi kivonatokon alapuló új termékek kifejlesztésére is összpontosítanak.”

Évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak a bioherbicidek felhasználásában
Regionális szempontból 2018-ban Európa uralta a globális piacot 33%-os piaci részesedéssel, szorosan mögötte Észak-Amerika volt 28,3%-kal. A Csendes-óceáni térség (APAC) piaci részesedése 21,2% volt, míg a fennmaradó 17,5%-on Latin-Amerika, a Közel-Kelet és Afrika osztozott. A továbbiakban az APAC-régió piaci kilátásainak növekedése várható, a becslések szerint 2018–2023 között az éves növekedési ráta 25% körül alakul.

„A Csendes-óceáni térségben várható két számjegyű növekedés elsősorban a peszticidektől mentes élelmiszertermékeket kereső tudatos fogyasztóknak, az ökológiai mezőgazdaság számára kedvező szabályozási környezetnek és az integrált kártevő-szabályozási (IPM) gyakorlatoknak köszönhető.” - jegyezte meg Ramesh. „Észak-Amerikában és Európában a kulcsfontosságú tényezők közé tartoznak a biopeszticidek és biokontroll termékek támogatására irányuló központi szabályozások és nemzeti szintű kezdeményezések, a herbicid-rezisztencia fokozódása, valamint a biogazdálkodás és az integrált kártevő-szabályozási (IPM) gyakorlatok iránti nagy igény.”

„A hatalmas lehetőségek ellenére a bioherbicidek tekintetében az új termékek innovációjának üteme átlagos volt más ágazatokhoz, például a biofungicidek és a bioinszekticidek előállításához viszonyítva” - jegyezte meg Ramesh.

„A hosszú távú fenntartható gyakorlatok kialakítása érdekében a vállalatoknak fokozniuk kell kutatási és fejlesztési erőfeszítéseiket a bioherbicidek új forrásainak feltárása érdekében, és a bioherbicidek megnövelt eltarthatóságára kell összpontosítaniuk.”
Forrás: 
Frost & Sullivannek/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rekordmennyiségű, 1346 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le január és április között

Rekordmennyiségű, 1346 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le január és április között egy 32 országot érintő műveletben az Európai Unió rendőri együttműködését koordináló szervezete, az Europol szerdai tájékoztatása szerint.

KSH: áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH: pénteken kezdődik az Agrárcenzus, a mezőgazdaság teljes körű összeírása

Online kitöltési szakasszal kezdődik pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020 - közölte a KSH szerdán az MTI-vel.

Szamóca, a bogyósok királynője

A szamóca belföldi termőtermőterülete 2008 - 2015 között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett, azonban az utóbbi években folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés tapasztalható. Ezekhez a folyamatokhoz jelentősen hozzájárul a munkaerő hiánya és az olcsó, importált termékek által kikényszerített árverseny is.

Más-e a paradicsom íze?

Vajon más-e az éretten leszedett, betakarítását követően a feldolgozá­si láncon végigmenő paradicsom íze, ha a hűtőben tárolják 7 °C-on és ha szobahőmérsékleten, 20 °C-on?

A kórokozók is a csapadékra várnak – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Az általánosságban mérsékelt termést ezektől kell megvédenünk.

Szavazzon az Európai Natura 2000 díj 2020. évi döntőseire!

Az Európai Bizottság büszkén jelenti be a Natura 2000 díj 27 döntősét, amelyeket a huszonhat uniós tagállam és az Egyesült Királyság a nevezési feltételeknek megfelelő 79 pályázata közül választottak ki.

Parlagfű-mentesítési társadalmi célú kampányt indít a Nébih

A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen.

Online térben népszerűsíti a tejfogyasztást a Tej Terméktanács

Idén rendhagyó módon, a koronavírus-járvány miatt a digitális térben rendezi meg a Tej Terméktanács hagyományos, tej világnapi, fogyasztást ösztönző programját - közölte a terméktanács az MTI-vel. (Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) június 1-jét jelölte meg a Tej világnapjának.)

Európa legnagyobb műtrágyaszóró tesztcsarnoka a Rauchnál

A jövőre 100 éves, az 1921-ben alapított Fabrik für landwirtschaftliche Maschinen Gebrüder Rauch, a röpítőtárcsás műtrágyaszórók egyik legnagyobb gyártója Európában. A Rauché az egyik legnagyobb méretű és kapacitású műtrágyaszóró-tesztelő csarnok a kontinensen, ahol gépek mellett a különböző műtrágyák kijuttatásának ideális beállításait is folyamatosan tesztelik.