Back to top

Csökkenőben az élelmiszerek világpiaci ára

Hónapok óta először csökkent az élelmiszerek világpiaci ára, részben a koronavírusnak (COVID-19) köszönhetően. Azonban az árak még így is magasabbak (+8,1%) mint egy évvel ezelőtt.

A növényi olajok export árának éles visszaesésének köszönhetően 2020 februárjában a világpiaci élelmiszerárak jelentősen visszaestek – számol be a nak.hu. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (Food and Agriculture Organization, FAO) élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árainak havi változását követő élelmiszerár-indexe idén februárban 180,5 pont volt, 1%-al alacsonyabb az előző hónaphoz képest, de továbbra is 8,1%-al magasabb, mint egy évvel korábban.

A FAO növényiolaj-indexe 10,3%-al csökkent 2020 januárjától, miközben a nemzetközi pálmaolaj-árak még jelentősebb zuhanást produkáltak a vártnál magasabb malajziai termelés, az indiai importkereslet ideiglenes visszaesése és a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak miatt.

A gabonaár-index februárban 0,9%-os csökkenést mutatott. A búzaárak – a jól ellátott piacnak köszönhetően − alacsonyabbak voltak, míg a kukorica ára visszaesett, mivel csökkent az állattenyésztési ágazat iránti kereslet.

Ugyanakkor a nemzetközi rizsárak emelkedtek – a távol-keleti és a kelet-afrikai keresletnövekedésének köszönhetően. A húsár-index januárhoz képest 2%-al csökkent. Az aszály okozta vágás Új-Zélandon további nyomást gyakorolt a juhhúsárára, míg a baromfi árát az alacsonyabb ázsiai behozatal befolyásolta. A tejtermékár-index 4,6%-ot emelkedett, amelyet főként a sajt emelkedő ára befolyásolt. A tejpor kereslete ugyanakkor csökkent. A cukorár-index 4,5%-al emelkedett, annak ellenére, hogy a globális importkereslet mellett Indiában és Thaiföldön csökkent a termelés.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

A keleti országrészben sokfelé lenne szükség esőre

Az elmúlt hetekben a Dunántúlon és a középső országrészben hullott jelentős csapadék, így kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetések számára. A Jászságban, az Alföld középső részein, illetve a Felső-Tisza vidékén viszont alig esett, arrafelé nagy szükség lenne a csapadékra. A ma érkező hidegfront főleg a Dunántúlra hoz esőt, a keleti területek várhatóan megint szárazon maradnak.

Elegendő takarmánykukoricával rendelkezik hazánk

Előzetes export regisztrációs kötelezettséget készít elő az Agrárminisztérium a takarmányozáshoz szükséges alapvető terményeknél – közölte Nagy István tárcavezető.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.