Az élelmiszerek minőség megőrzési időtartama azt az időszakot jelöli, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi.
Bár egyes élelmiszerek például a tőkehús, a friss hal, vagy egyes tejtermékek valóban gyorsan romlanak, és ez esetben nem szabad viccelni a dátumokkal, mert ezek a romlott termékek veszélyeztethetik az egészségünket.
Amerikai szakemberek, azt tesztelték, hogy katasztrófa esetén mely élelmiszerek bizonyulnak a legjobban használhatónak. Kiderült, hogy a jól tárolt rizs 30 évig fogyasztható. Eközben a csomagoláson a hat hónapot jelölnek.
Vannak termékek, amelyek kissé tovább állnak felhasználatlanul a kamránkban, mint a címkén javasolt eltarthatósági idő, és a gyártó már nem garantálja, hogy a termék ugyanazt a minőséget fogja megtartani, mint amikor friss volt, de ez nem jelenti azt, hogy veszélyezteti az egészségünket. De meddig tudjuk biztonságosan felhasználni?
Az általam napokban vásárolt fehér liszten lévő dátum,2020 július vége. A sajtot sem kell feltétlenül kidobni, hiszen azok nem romlanak el, csak tovább érnek, és esetleg penész keletkezik a kérgükön, mint készítés során.
A méz ugyan kikristályosodik, de hő hatására visszanyeri eredeti állagát. A konzervekről ne is beszéljünk, hiszen több száz éves hajóroncsokból is hoztak felszínre ehető példányokat.
A Belga Szövetségi Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AFSCA) által közzétett adatok szerint szerint még egy évig, vagy akár annál is hosszabb időn túl is felhasználható például a kávé. A keksz, a reggeli gabonapelyhek, a chips is minimum további két hónapig is eltart. A sajtok is fogyaszthatók a lejárat után.
Ha úgy döntünk, hogy elfogyasztunk valamit a lejárati idő után, először mindig vizsgáljuk meg, hogy az illatuk, ízük és állagukban ne legyen változás. Bármely negatív változást tapasztalunk, ami annak a jele, hogy romlani kezdett, mégis szabaduljunk meg tőle.
Ezek ismeretében csökkenthetjük az élelmiszer pazarlást is, hiszen az évente a világon termelt összes élelmiszer 1/3-a a szemétbe kerül. Eközben sok ember éhezik, vagy csak napi egyszeri étkezésre van lehetőségük.