Back to top

Ezer ember fertőződött meg a vágóhídon

Egy vágóhíd koronavírussal fertőzött alkalmazottait az elbocsátás terhe mellett kényszerítették munkára Spanyolországban, ennek következtében több mint ezren fertőződtek meg.

A vágóhidakat működtető Pini Groupnak felelnie kell a bíróság előtt, mivel az alkalmazottai életét kockáztatta azzal, hogy a koronavírussal fertőzött embereket munkára kényszerítette, ismertette az El Publico spanyol napilap.

Spanyolország északkeleti részén fekvő Binéfar település vágóhídján történt fertőzés az ország egyik legsúlyosabb esete az elmúlt hetekben.

A fotó illusztráció, nem a helyszínen készült
A fotó illusztráció, nem a helyszínen készült
A munkásokat képviselő CNT szakszervezet pert indított az olasz tulajdonos Piero Pini és a cég, a Pini Group vezetése ellen. A szervezet ügyvédje szerint, miután az egész országot márciusban karanténba helyezték, hogy megállítsák a Covid-19 járványt, kiderült, hogy

a településen az első koronavírus-fertőzés a vágóhídi dolgozók körében történt, viszont a vállalat vezetése nem hozott megfelelő védőintézkedéseket, és ez a betegség terjedéséhez vezetett.

A koronavírusos tüneteket mutató alkalmazottakat az elbocsátást kilátásba helyezve arra kényszerítették, hogy jelenjenek meg a munkahelyükön.

A társaság januárban szerződést írt alá jelentős mennyiségű hús kínai exportjára. "Csak a termelés volt a fontos az üzem vezetés számára, a munkanap nagyon hosszú volt, a túlórát nem fizették rendesen ki, és folyamatosan a fenyegetettség és a félelem légkörében éltünk” - mondta egy Kolumbiából érkezett vendégmunkás.

A vágóhídon nem tartottak fenn megfelelő távolságot az alkalmazottak között, az étkezde, az öltöző és a dohányzóhely zsúfolt volt, az embereknek nem voltak megfelelő védőruhája, a dolgozókat és a buszokat nem fertőtlenítették.

A fertőzés több mint ezer embert érinthet, mivel a vírus elterjedt a közeli településeken is, ahol a vágóhíd munkásai laknak.

A cégcsoport vezetője, Piero Pini nem ismeretlen Magyarországon, jelenleg az ő tulajdonában van az évi másfél millió sertést feldolgozó kiskunfélegyházi vágóhíd. Korábban nálunk és Lengyelországban is indult ellene büntető eljárás.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az EIT Food 2023-ra vállalkozói pályázatot hirdet

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) bejelentette, a 2023-as Vállalkozási Programjainak elindulását. Március 26-ig lehet jelentkezni három olyan programra, amelyek az üzleti növekedés minden szakaszát lefedik.

Egy savanyított étel, amit naponta kellene enni az egészségesebb emésztésért

Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a savanyú káposzta és a savanyú uborka remek probiotikum források. A probiotikumok olyan jó baktériumok, amelyek segítenek az emésztés javításában, az immunitás erősítésében és a fogyásban. A magas rosttartalmú savanyúságok, különösen a prebiotikumokban gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges bélrendszerhez.

A nagyapai örökség újrafelfedezése

A Pozsony melletti Kismagyaron jártunk Klúcsik Attilánál, aki a családjával együtt pár éve úgy döntött, hogy egészséges élelmiszert termelnek maguknak. Belevágtak az alakor búza termesztésébe is, ami mára gazdaságuk egyik húzóágazatává nőtte ki magát.

Forró étel Kecskemétről

155 ezer adag instant tésztát ajánlott fel a Nissin Foods Kft. rászoruló emberek, családok télvégi támogatásaként a Magyar Élelmiszerbank számára. Az egyesület a következő hetekben juttatja el az adományt a nélkülözőknek országos élelmiszermentő és -osztó hálózatán keresztül.

Idén a borzas len kap figyelmet

Az Év Vadvirága kezdeményezés célja a hazánkban honos, ritka vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása. A szavazásra jelölt fajok ezúttal a szárazabb, sztyeppi élőhelyekhez kötődtek, így a szervezők ezen élőhelyek fontosságára és megőrzésük lehetőségeire kívánják felhívni idén a figyelmet.

Kétéves kihagyás után újra megrendezik a Miskolci Kocsonyafesztivált

A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra megrendezik március 3. és 5. között a Miskolci Kocsonyafesztivált - tájékoztatta az MTI-t Miskolc önkormányzata hétfőn.

A cuki gyümölcs jobban fogy

A spanyol SanLucar zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég a 101 kiskutyával pörgeti fel az eladásait, egyelőre csak Németországban és Ausztriában. Ráadásul spanyolországi narancsültetvény-látogatást is nyerhetnek a dalmatás csomagolású termékek vevői. Az ötlet nem rossz.

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.