Back to top

Ezer ember fertőződött meg a vágóhídon

Egy vágóhíd koronavírussal fertőzött alkalmazottait az elbocsátás terhe mellett kényszerítették munkára Spanyolországban, ennek következtében több mint ezren fertőződtek meg.

A vágóhidakat működtető Pini Groupnak felelnie kell a bíróság előtt, mivel az alkalmazottai életét kockáztatta azzal, hogy a koronavírussal fertőzött embereket munkára kényszerítette, ismertette az El Publico spanyol napilap.

Spanyolország északkeleti részén fekvő Binéfar település vágóhídján történt fertőzés az ország egyik legsúlyosabb esete az elmúlt hetekben.

A fotó illusztráció, nem a helyszínen készült
A fotó illusztráció, nem a helyszínen készült
A munkásokat képviselő CNT szakszervezet pert indított az olasz tulajdonos Piero Pini és a cég, a Pini Group vezetése ellen. A szervezet ügyvédje szerint, miután az egész országot márciusban karanténba helyezték, hogy megállítsák a Covid-19 járványt, kiderült, hogy

a településen az első koronavírus-fertőzés a vágóhídi dolgozók körében történt, viszont a vállalat vezetése nem hozott megfelelő védőintézkedéseket, és ez a betegség terjedéséhez vezetett.

A koronavírusos tüneteket mutató alkalmazottakat az elbocsátást kilátásba helyezve arra kényszerítették, hogy jelenjenek meg a munkahelyükön.

A társaság januárban szerződést írt alá jelentős mennyiségű hús kínai exportjára. "Csak a termelés volt a fontos az üzem vezetés számára, a munkanap nagyon hosszú volt, a túlórát nem fizették rendesen ki, és folyamatosan a fenyegetettség és a félelem légkörében éltünk” - mondta egy Kolumbiából érkezett vendégmunkás.

A vágóhídon nem tartottak fenn megfelelő távolságot az alkalmazottak között, az étkezde, az öltöző és a dohányzóhely zsúfolt volt, az embereknek nem voltak megfelelő védőruhája, a dolgozókat és a buszokat nem fertőtlenítették.

A fertőzés több mint ezer embert érinthet, mivel a vírus elterjedt a közeli településeken is, ahol a vágóhíd munkásai laknak.

A cégcsoport vezetője, Piero Pini nem ismeretlen Magyarországon, jelenleg az ő tulajdonában van az évi másfél millió sertést feldolgozó kiskunfélegyházi vágóhíd. Korábban nálunk és Lengyelországban is indult ellene büntető eljárás.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

A fekete tea fogyasztása csökkentheti a halálozási kockázatot

A zöld tea régóta hírnevet szerzett az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, a kutatások sokkal vegyesebbek a fekete teával kapcsolatban. Maki Inoue-Choi, a National Cancer Institute epidemiológusa szerint az egyik probléma az, hogy a teával és a halálozással kapcsolatos kiterjedt megfigyelési vizsgálatok olyan országokra összpontosítottak, mint Japán vagy Kína – ahol a zöld tea népszerűbb.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.

A magzatok is grimaszolnak a kelkáposzta ízére egy tanulmány szerint

Első alkalommal vizsgálta meg egy kutatócsoport, milyen arckifejezéssel reagálnak a magzatok a különféle zöldségek ízére, és kimutatták, hogy a keserű kelkáposztára több esetben vágtak inkább síró grimaszt, mint az édes sárgarépára.