Back to top

Torma, a gyógyító zöldség

Tormabor és tormapor, koktél, krém, pép, főzelék. E növény sokkal kreatívabban is használható, mint gondolnánk. Néhány tormakészítmény egész évben megtalálható az üzletek polcain, na nem túl sokféle. Intenzív fogyasztása idényjellegű, Karácsony és Húsvét idejére korlátozódik. Pedig sok lehetőség van az ecetes tormán túl is...

Torma
Fotó: wikipedia
A frissen reszelt torma baktérium és vírusölő hatása körülbelül fél napig tart, ezért ha gyógyhatása miatt fogyasztanánk, azt inkább nyersen és frissen készítve tegyük. Ám gasztronómiai felhasználására is sok lehetőség adódik.

Gyulladáscsökkentő és emésztést serkentő hatása is jelentős. Utóbbi különösen indokolttá teszi, hogy nehéz ételek fogyasztása mellé, valami kis tormásat is együnk.

Tormabor

Megszüntetheti a bél-, és gyomorpanaszokat: 50 g reszelt tormát 5 dl vörösborban 5 órán keresztül áztatunk, majd gyorsan felfőzzük és hagyjuk kihűlni. A langyosra hűlt főzetet leszűrjük, és 3 evőkanál mézet keverünk bele. 1-2 hétig eltartható. Étkezések előtt egy kupicával fogyasztandó. A cukorbetegek hagyják el a mézet, és helyette a tormával egy időben áztassanak a borba jázminpakócát, vagy ismertebb nevén steviát. Aki gyomorégésre hajlamos, az óvatosan próbálja ki.

Torma
Fotó: wikipedia

Tormakoktél

Két dl desztillált vízbe 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 teáskanál reszelt tormát, 1 teáskanál vegyes virágmézét, 1-2 evőkanál frissen facsart citromlét keverünk. Testmelegen fogyasszuk, meghűléses betegségek idején megelőzésként is.

Mézes tormapép

Torok- és mandulagyulladás gyógyítására egy evőkanál vegyes virágmézben keverjünk el ugyanennyi reszelt tormát, ami csak frissen reszelt lehet. (Bolti ecetes tormát ehhez ne használjunk!) Ezt apránként rágcsáljuk el és nyeljük le.

A mézes tormapépet gazdagíthatjuk néhány csepp, vagy kanálnyi citromlével. Tüdőbetegségek esetén is hatásos.

Tormakrém

Négy evőkanál zabpelyhet 2 dl langyos vízben áztatunk egy órán át. Két evőkanál hidegen sajtolt olajat, valamint ugyanennyi ecetes tormát adunk hozzá és annyi zabpelyhet, hogy kenyérre kenhető legyen. A négy evőkanál zabpehely helyett szójapelyhet is használhatunk. Turmixgépben krémesebb állagúvá tehetjük.

Tormapor

Torma
Fotó: wikipedia
Egy kilogramm tormát tisztítunk, megmosunk, és vékony szeletekre gyalulunk. Radiátoron, vagy kemencében megszárítjuk a karikákat, gyakran forgatva. A csontkemény tormakarikákat chipsként is fogyaszthatjuk. Használat előtt a kívánt mennyiséget kávédarálón megőrölhetjük. A tormaport csak légmentes üvegben, vagy más zárt edényben lehet tárolni, mert a levegő nedvességétől összeáll, megkeményedik.

Minden gyógynövény, fűszer és szárított zöldség esetén el kell kerülni a termék visszanedvesedését! Ez akár a levegő páratartalma miatt is bekövetkezhet esősebb napokon, ha nem levegőtől elzárva tároljuk.

Ha a termék nedvességtartalma nő, előbb-utóbb mikrobiológiai szennyezettség is megjelenik benne, megpenészedik, akár úgy is, hogy ezt nem látjuk rajta...

Tormalevél főzelék

Egy kilogramm tormalevelet megmosunk. A szárát levágjuk, és apróra vágjuk. A leveleket egymásra helyezve - főerére merőlegesen - cérnavékonyságúra szeleteljük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi 2 ujjnyira ellepi. Szárított zöldségkeverékkel ízesítjük és megsózzuk. A forrástól számított 10 perc múlva 2 dl vízben elkevert 6 evőkanálnyi zabkorpával behabarjuk. Tálaláskor ki-ki kedve szerint ízesítheti aprított metélőhagymával, medvehagymával, sóskával, zsázsával, stb. Fogyaszthatjuk bundás kenyérrel, csalán fasírttal, burgonyakrokettel…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Esős napok után – Növényvédelmi előrejelzés 28. hét

Az elmúlt hetek változékony, de jobbára csapadékos időjárása nem maradt növényvédelmi következmények nélkül. A nyáriasan meleg időjárás a bőségesebb csapadékellátottsággal párosulva nemcsak a kártevőknek kedvezett, hanem a nedvességkedvelő kórokozóknak is.

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Kell-e nekünk kamillás kenyér?

A címbéli kérdésre a választ az augusztus 20-ai ünnepségek alatt, a Magyar Ízek Utcájában hozhatjuk majd meg, akkor kerülnek ugyanis a nagyközönség elé a Magyar Pékszövetség, idén már 9. alkalommal meghirdetett kenyérversenyén a legjobbaknak ítélt kenyerek.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Csak tiszta tejből lehet minőségi sajt

A Balaton mellett hagyományos paraszti életmód szerint él a mindig mosolygó, vidám Török Gergő, a Felsőörsi Tekergő Sajtműhely sajt­mestere. Korán kel, hogy megfejje, ellássa az állatokat, emellett sajtot készít, kezel, csomagol, majd ismét az állatokkal foglalkozik, és csak este indul haza. A sajtmestert életútjáról, állattartásról, valamint a sajtkészítés fortélyairól kérdeztük.

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Előretört a Lidl a kiskereskedelmi láncok rangsorában

Két helyet előreugorva második a Lidl Magyarország a hazai FMCG- (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) piacon érdekelt kiskereskedelmi láncok üzleti rangsorában, amelyet a Trade Magazin közölt.

Milliárdokból indíthat öntözési mintaprogramot Mezőhegyes

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nemzeti öntözési mintaprogramot indíthat, amelyhez a központi költségvetés 8,5 milliárd forinttal járul hozzá.