Back to top

Fokhagymát is zölden? Igen!

Most van az idénye az úgynevezett zöldvágott fokhagyma fogyasztásának. Ahogyan a vöröshagyma esetében, a még szárral, vagy 5-10 centiméteres szárcsonkkal kínált zsenge fokhagyma ugyanolyan értékes és finom, mint a beérett fejek, de kevésbé átható ízű, illatú. A gerezdes, de lágy buroklevelű fejeket egészben is felhasználhatjuk főzéskor, sütéskor. Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

A zsenge fejek íze kevésbé uralja az ételeket
Ahhoz, hogy mutatós, legalább 5 centiméter átmérőjű fejeket vehessünk a piacon, a termesztők már ősszel elduggatják a szaporítóanyagot. A nagy hozamnak, egészséges állománynak, szép nagy fejeknek feltétele a vírusmentes szaporítóanyag, valamint az öntözés, tápanyag-utánpótlás.

Sok helyütt a szedést is kézzel végzik, a szárral értékesített növények betakarításához ugyanis speciális gépre van szükség.

Általában szárcsonkkal kínálják
A fejek szép fehérre tisztítása pedig nem is gépesíthető. Mindez jócskán megemeli a termesztési költséget, ez magyarázza a gyakran sokallt fogyasztói árat.

Nem betegség, termesztési hiba jele, ha a gerezd lilás, ez fajtabélyeg.

Az ilyen fokhagyma általában európai nemesítő műhelyekből származik, ízük, beltartalmuk ugyanolyan jó, a színük alapján pedig jól megkülönböztethetők a Kínából érkezett árutól.

A fokhagymában lévő kéntartalmú vegyületek antibakteriális hatásúak. Emellett a fokhagyma vitaminokban (A, B1, B2, B3, C, provitamin A és D), valamint nyomelemekben is gazdag, javítja az emésztést, az érelmeszesedés megelőzésében is szerepet játszhat.

A fokhagyma termesztése hazánkban még ma is főként hagyományos makói körzetben, illetve Békés megyében összpontosul.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Az első karbonsemleges paradicsom

Az Azura francia-marokkói vegyesvállalat közzétette fenntartható fejlődésről szóló jelentését. Ebben nem más szerepel, mint hogy a csoport egyebek közt szén-dioxid-semleges paradicsommal lép a piacra. Azt tervezik, hogy a vállalás népszerűsítésére erős kommunikációs kampányt indítanak. Márciustól a kereskedelembe kerülő összes terméken feltüntetik az erre utaló logót.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Borbolya, az ismeretlen ismerős

Szinte minden parkban találkozunk vele, ám sokan nem tudják, hogy a borbolya termése vitamindús csemege is lehet. Néhány országban - elsősorban a Közel-Keleten - gyakran fogyasztott termék, Európában kevésbé ismert gyümölcs.