0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Fokhagymát is zölden? Igen!

Most van az idénye az úgynevezett zöldvágott fokhagyma fogyasztásának. Ahogyan a vöröshagyma esetében, a még szárral, vagy 5-10 centiméteres szárcsonkkal kínált zsenge fokhagyma ugyanolyan értékes és finom, mint a beérett fejek, de kevésbé átható ízű, illatú. A gerezdes, de lágy buroklevelű fejeket egészben is felhasználhatjuk főzéskor, sütéskor. Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

Ahhoz, hogy mutatós, legalább 5 centiméter átmérőjű fejeket vehessünk a piacon, a termesztők már ősszel elduggatják a szaporítóanyagot. A nagy hozamnak, egészséges állománynak, szép nagy fejeknek feltétele a vírusmentes szaporítóanyag, valamint az öntözés, tápanyag-utánpótlás.

Sok helyütt a szedést is kézzel végzik, a szárral értékesített növények betakarításához ugyanis speciális gépre van szükség.

A fejek szép fehérre tisztítása pedig nem is gépesíthető. Mindez jócskán megemeli a termesztési költséget, ez magyarázza a gyakran sokallt fogyasztói árat.

Nem betegség, termesztési hiba jele, ha a gerezd lilás, ez fajtabélyeg.

Az ilyen fokhagyma általában európai nemesítő műhelyekből származik, ízük, beltartalmuk ugyanolyan jó, a színük alapján pedig jól megkülönböztethetők a Kínából érkezett árutól.

A fokhagymában lévő kéntartalmú vegyületek antibakteriális hatásúak. Emellett a fokhagyma vitaminokban (A, B1, B2, B3, C, provitamin A és D), valamint nyomelemekben is gazdag, javítja az emésztést, az érelmeszesedés megelőzésében is szerepet játszhat.

A fokhagyma termesztése hazánkban még ma is főként hagyományos makói körzetben, illetve Békés megyében összpontosul.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu