Back to top

Afrikai sertéspestis: Németország elveszítette „mentes” státuszát, sorra mondják le a húsimportot a vevők

Már régóta a levegőben volt, és a múlt héten meg is történt: a német–lengyel határnak ezúttal a német oldalán találtak egy vaddisznótetemet, és bebizonyosodott, hogy az állat afrikai sertéspestisben hullott el. A sertéságazatot érintő következmények fatálisak, napok óta ez a német agrármédia vezető híre, nem ok nélkül.

Szinte a hivatalos bejelentés után azonnal felfüggesztette a német sertéshús importját Dél-Korea, Japán, és – legfájóbb pontként – Kína is.

Ezzel Kína a harmadik legnagyobb sertéshússzállítójának mondott hirtelen nemet

az agrarhetute.com beszámolója szerint. Ahogy az agrárhír-portálon olvasható, jelenleg a Kína által külföldről vásárolt sertéshús 14%-a származik Németországból, ez mintegy egymilliárdos üzletet jelent. Az előző évben különösen felpörgött a két ország között sertéshús-kereskedelem, a Németországból Kínába szállított húsmennyiség körülbelül megduplázódott, értékben pedig háromszorosára nőtt az import lényegében éppen az afrikai sertéspestis miatt, egész pontosan amiatt, hogy amióta Kínában kitört a járvány, azóta mintegy 40%-kal megfogyatkozott az ottani sertésállomány, a belföldi hús egyre kevesebb és egyre drágább.

Most a német sertéshús kiesését az USA-ból, illetve Spanyolországból pótolhatják a kínai kereskedők, de akárhogy is lesz, a világpiacon mindenképpen emelkedő árakra lehet számítani az elemzők szerint.

Nem így Németországban, ahol máris érezhetően csökken a sertéshús ára a hírek hatására.

Már az ASP-fertőzés hírének hivatalos megerősítése is elég volt hozzá, hogy 20 centtel, 1,27 euróra csökkenjen egy kiló sertéshús (élősúlyban). Joachim Rukwied, a német gazdaszövetség elnöke arra kérte a feldolgozókat és a kereskedőket, hogy ne éljenek vissza a helyzettel a gazdák kárára.

Julia Klöckner agrárminiszter pedig arra intette az ágazat szereplőit, hogy ne essenek pánikba, mert Németországot

nem érte felkészületlenül a baj, megvan a protokoll a helyzetre.

Kínával folynak az importstop enyhítését célzó kereskedelmi tárgyalások, Európa országaiba pedig majdhogynem zavartalanul folyhatnak tovább a szállítások (csak Lengyelország jelezte, hogy nem vesz sertéshúst Németország keleti tartományaiból). De a német belpiacon nincs komolyabb korlátozás, csak a konkrétan érintett két térségből nem szabad kijutnia a sertéshúsnak, illetve a hizlalásra szánt malacoknak. A két nagy húsfeldolgozó, a Vion és a Tönnies is közleményt adott ki, hogy a hatósági intézkedésekkel nem érintett területeken fekvő állattartó telepekről átveszi a sertéseket – olvasható az agrarheute.com cikkében.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovita, a karácsonyi szilva

Új szilva jelent meg a gyümölcspiacon, a vörös húsú, szív alakú gyümölcsöt kinézete miatt Lovitának nevezték el, és termesztői szerint késői érése és eltarthatósága miatt gazdagíthatja a karácsonyi gyümölcsválasztékot is. Három francia gyümölcstermesztő vágott bele egy újfajta szilva termesztésébe.

Felpörög Almeria

Ahogy jön a tél, egyre nagyobb arányban lát el minket paprikával, paradicsommal, uborkával és egyebekkel „Európa téli zöldségeskertje”, lassan teljes üzemre kapcsol a Spanyolország legdélebbi vidékén fekvő almeriai fóliás termesztőkörzet.

Nagyobb kereslet, nagyobb választék

A pozsgás növények több éve töretlenül népszerűek a vásárlók körében, mivel tökéletesen illeszkednek a jelenlegi lakberendezési irányzatokhoz. A korszerű otthonok tulajdonosai kedvelik a könnyen gondozható szobanövényeket, szívesen veszik magukat körbe velük, ez pedig növeli a keresletet.

Új diagnosztikai módszerrel határozzák meg kutatók az ivarváltásra képes kétéltűek genetikai ivarát

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja egy olyan molekuláris diagnosztikai módszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi az erdei békák (Rana dalmatina) genetikai ivarának a meghatározását. Az új módszert a hazai populációkon alkalmazva kiderült, hogy az ember által átalakított élőhelyeken a békahímek egy része genetikailag nőstény.

Őshonos madarunk a kipusztulás szélén

A Német Természetvédelmi Szövetség panasszal élt az Európai Bizottság felé a fogoly állományának súlyos fogyatkozása miatt. Beadványuk arra figyelmeztet, hogy fogolyállományuk az EU madárvédelmi irányelvének hatálybalépése óta 91 százalékkal csökkent. A szervezet egyértelműsíti, hogy ennek oka a faj számára alkalmas mezőgazdasági élőhelyek beszűkülése, az elérhető rovartáplálék megfogyatkozása.

13 millió euró gyorssegély a fair kereskedelemnek

Segélyalapot hoznak létre Németországban, célja a fejlődő országokban fenntartható gazdálkodást folytató kistermelők támogatása, hogy a koronavírus-válság idején is meg tudják tartani a dolgozóikat.

Galagonya: gyógybor-, és ketchup ízesítőnek is jó!

A galagonya a szenvedő szívek doktora.Erdei sétáink során gyakran találkozunk mostanában pirosban pompázó galagonya bokrokkal. A galagonya virágos ágvégből – tavasszal - enyhe szívpanaszokra kedvezően ható jóízű tea készül, de a most pirosló termések is felhasználhatók...

Bevetik az anyatejet a Covid-19 ellen

A koronavírusfertőzésen átesett szoptatós édesanyák teje olyan antitesteket tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek a fertőzés elleni védekezésben. Ezt holland orvosok jégkrém formájában képzelik el. Az amszterdami Emma Kinderziekenhuis kórház orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy az értékes összetevőkből álló anyatej fogyasztása segít a koronavírus megelőzésében, legyőzésében.

Fejőrobotok Mezőhegyesen – sikeres a tehénállomány beszoktatása

Október 2-án 181 tehén áthajtásával kezdődött meg a 2,7 milliárd forintos beruházással elkészült robotizált istállók beüzemelése Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság tejgazdaságában. Ilyen léptékű beszoktatásra még nem volt példa, mint ahogy arra sem, hogy a tejtermelés az első napokban nem, hogy visszaesett volna, hanem 6%-kal nőtt.

Minden idők egyik legsúlyosabb termékszennyezését követte el a gazda

14 éves börtönbüntetést kapott az a brit juhtenyésztő, aki fémszilánkokat rakott a Tesco által forgalmazott bébiételekbe, majd pedig megzsarolta a vállalatot, hogy fizessen neki, s akkor elmondja, mely áruház mely termékeit választotta „áldozatul”.