Back to top

Afrikai sertéspestis: Németország elveszítette „mentes” státuszát, sorra mondják le a húsimportot a vevők

Már régóta a levegőben volt, és a múlt héten meg is történt: a német–lengyel határnak ezúttal a német oldalán találtak egy vaddisznótetemet, és bebizonyosodott, hogy az állat afrikai sertéspestisben hullott el. A sertéságazatot érintő következmények fatálisak, napok óta ez a német agrármédia vezető híre, nem ok nélkül.

Szinte a hivatalos bejelentés után azonnal felfüggesztette a német sertéshús importját Dél-Korea, Japán, és – legfájóbb pontként – Kína is.

Ezzel Kína a harmadik legnagyobb sertéshússzállítójának mondott hirtelen nemet

az agrarhetute.com beszámolója szerint. Ahogy az agrárhír-portálon olvasható, jelenleg a Kína által külföldről vásárolt sertéshús 14%-a származik Németországból, ez mintegy egymilliárdos üzletet jelent. Az előző évben különösen felpörgött a két ország között sertéshús-kereskedelem, a Németországból Kínába szállított húsmennyiség körülbelül megduplázódott, értékben pedig háromszorosára nőtt az import lényegében éppen az afrikai sertéspestis miatt, egész pontosan amiatt, hogy amióta Kínában kitört a járvány, azóta mintegy 40%-kal megfogyatkozott az ottani sertésállomány, a belföldi hús egyre kevesebb és egyre drágább.

Most a német sertéshús kiesését az USA-ból, illetve Spanyolországból pótolhatják a kínai kereskedők, de akárhogy is lesz, a világpiacon mindenképpen emelkedő árakra lehet számítani az elemzők szerint.

Nem így Németországban, ahol máris érezhetően csökken a sertéshús ára a hírek hatására.

Már az ASP-fertőzés hírének hivatalos megerősítése is elég volt hozzá, hogy 20 centtel, 1,27 euróra csökkenjen egy kiló sertéshús (élősúlyban). Joachim Rukwied, a német gazdaszövetség elnöke arra kérte a feldolgozókat és a kereskedőket, hogy ne éljenek vissza a helyzettel a gazdák kárára.

Julia Klöckner agrárminiszter pedig arra intette az ágazat szereplőit, hogy ne essenek pánikba, mert Németországot

nem érte felkészületlenül a baj, megvan a protokoll a helyzetre.

Kínával folynak az importstop enyhítését célzó kereskedelmi tárgyalások, Európa országaiba pedig majdhogynem zavartalanul folyhatnak tovább a szállítások (csak Lengyelország jelezte, hogy nem vesz sertéshúst Németország keleti tartományaiból). De a német belpiacon nincs komolyabb korlátozás, csak a konkrétan érintett két térségből nem szabad kijutnia a sertéshúsnak, illetve a hizlalásra szánt malacoknak. A két nagy húsfeldolgozó, a Vion és a Tönnies is közleményt adott ki, hogy a hatósági intézkedésekkel nem érintett területeken fekvő állattartó telepekről átveszi a sertéseket – olvasható az agrarheute.com cikkében.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mesél a besenyői erdő

A SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskoláját az elsők között alakították ki hazánkban. A Sziágyon eltöltött napok megalapozzák a fiatalok természetismeretét, természetszeretetét, fejlesztik környezettudatosságukat, -érzékenységüket. A Nagyatád térségében, a somogyi erdő rengetegében működő erdei iskola minősített programjaihoz szorosan kapcsolódik a közeli tanösvényhálózat.

Lángba borult erdők

Biztos, hogy elfújtam a gyertyát? Szalonnasütés után elég vizet öntöttem a tűzre? Bezártam jól a kályha ajtaját? Bizonyára a kedves olvasókban is felmerültek ilyen és ehhez hasonló kérdések. Otthonunkban az esetek többségében a saját odafigyelésünkön múlik, hogy „meleg helyzetbe” kerülünk-e vagy sem. De nemcsak a lakásaink válhatnak a tűz martalékává, hanem a természeti környezet is!

Rejtelmes sziget

Verne Gyula se kívánhatna ideálisabb helyszínt egy titokzatos hős számára, mint a rejtett, ám könnyen elérhető, a főutakhoz közeli terület.

Hölgy puskával

Örültem, hogy a találkozónkra Juhász Lenke nem erdész egyenruhában érkezett. A legtermészetesebb módon viseli elegáns vadász kosztümjét, a Diana Vadászhölgy Klub tagjaként remekül illik rá. Finom rajzolatú ékszerei szintén mestermunkák. A csinos külső határozott egyéniséget rejt.

Természetfotó pályázat - "Négy évszak az erdőben"

A Mecsekerdő fotópályázatot hirdet "Négy évszak az erdőben" címmel. Olyan képeket várnak, melyek bemutatják az erdők és az erdei világ sokszínűségét. A pályázatra 2020. október 16-ig lehet jelentkezni a fotók beküldésével.

Teljesen átalakulhat a budapesti állatkert működése

Gazdasági társaságként szeretné a továbbiakban működtetni a Fővárosi Állat- és Növénykertet Budapest vezetése. Az átalakítást az új igazgató vezényli majd le, akit hamarosan pályázaton választanak ki.

Koronavírus: Peking aggódik a fagyasztott élelmiszerek miatt

Noha a hivatalos adatok alapján Kína kifelé tart a koronavírus-járványból, nyugalomra nincs ok a távol-keleti országban: az elmúlt napokban ugyanis több alkalommal is kimutatták a vírust külföldről importált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán.

Sikeres AXIÁL-kötvényaukció a Budapesti Értéktőzsdén

A Magyar Nemzeti Bank által elindított Növekedési Kötvényprogram keretében (NKP) a magyar mezőgazdaság egyik meghatározó szereplője, az AXIÁL Kft. kötvénykibocsátást hajtott végre. Az aukcióra 2020. szeptember 21-én került sor a Budapesti Értéktőzsde Aukciós Kereskedelmi Rendszerén keresztül.

A koronavírus átalakította a vásárlási szokásokat is, egyre tudatosabbak a vásárlók

Kevesebb időt töltenek az élelmiszerboltokban a vásárlók, és céltudatosabban vásárolnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe azt mutatja, hogy ugyan valamelyest visszaalakultak a járvány megjelenése előtt megszokott vásárlási szokások, de bizonyos változások megmaradtak.

Gesztenye édesen és sósan

A szelídgesztenye késő ősszel, azaz október és november fordulóján érik meg. Tudta, hogy a legmagasabb a C-vitamin tartalma? Rendkívül egészséges, édes és sós finomságok készülhetnek belőle.