Az újratermesztésnek főleg ősztől tavaszig van nagyobb jelentősége, amikor nehezebb friss zöldségekhez jutni. Mindamellett hogy ez inkább egy kis érdekesség, egy kis játék a növényekkel, értékelhető termésmennyiséget ne várjunk. Kis idő kell hozzá, begyakorolni a mesterfogásokat, mert télen, ha sikert akarunk elérni, profik kell legyünk a gyakorlatban, hiszen akkor a fényszegény körülmények miatt nehezebb a dolog.
Újratermesztésre sok növény alkalmas. A zöldfűszerek közül többfélét is tarthatunk a konyhaablakban, ám ezek egy idő után a csökkent fénymennyiség miatt megnyúlhatnak. Ilyenkor leszedhetjük a fiatal hajtásokat, és vízben meggyökereztetve új növényt nevelhetünk. Erre jó kísérleti alany lehet a bazsalikom, kakukkfű, oregánó, majoránna….
A sárgarépa, petrezselyem, pasztinák gyökérnyaki része is a szemétbe kerül általában, pedig e növényeknek ez a része gyökér és szár is, valamint a levélkezdemények helye is, így képes arra ez a szelet, hogy reprodukálja a növényt. Na, karógyökérre ne számítsunk így, de friss zöld lombra, ami levesekbe, szendvicsekre tehető arra igen.
Zeller, valamint többféle káposztaféle – köztük egy ritkaság a pak-choi –, mind-mind újratermeszthetők. A káposztáknál se fejesedett növények létrehozása a cél, de egy-egy zsenge káposztalevél összevágva fűszerként is használható.
Mint láthatjuk, a sikerhez nem sok minden kell: a növényi rész megfelelően levágva, vízbe téve, a víz rendszeres cseréje, illetve fény és megfelelő hőmérséklet. Csak vizet használjunk, tápoldatot ne, mert különben sok káros anyag kerülhet az ebből készült ételünkbe, hiszen itt a tápanyag felvevője nem egy komplett növény, csak egy speciálisan meggyökereztetett, életben tartott növényi rész, melynek az anyagcseréje nem azonos egy teljes értékű fajtársával. A levágott növényi részben van annyi tartalék tápanyag, hogy víz jelenlétében néhány levelet kineveljen, mely friss zöldként így egészséges táplálék lesz.
E konyhai játék a növényi részekkel egyre nagyobb és lelkesebb követő táborral bír, így már önálló könyv is megjelent a témában, mely magyar nyelven is elérhető a Melissa Raupach Felix Lill szerzőpárostól „Neveljünk új növényt a konyhai maradékokból!” címmel.
Az újratermesztést, vagy újrahajtatást egy pohár vízben bárki megpróbálhatja, és valószínűleg sikerrel jár majd. Kis idő múlva pedig a konyhában nevelt „újra-növényeket” kóstolhatjuk, és még csak kertészkedni sem kellett hozzá.