Egy előzetes kutatás szerint a chili fogyasztók körében jelentősen alacsonyabb a kardiovaszkuláris és a rákos megbetegedések okozta halálozási arány. Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy a chili nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, ezenkívül gyulladás gátló, rákmegelőző és vércukor szabályozó hatása van a benne található kapszaicinnek köszönhetően, ami a karakteres csípős ízét is adja.
A kutatók 4729 tanulmányt vizsgáltak meg annak érdekében, hogy felmérjék a chili hosszú életre való hatását, amit az öt világvezető egészségügyi adatbázisból értek el, melyek az Ovid, a Cochrane, a Megline, az Embase és a Scopus volt. Ezekben az adatbázisokban négy olyan tanulmány található, amelyek a vizsgálatban résztvevők konkrét chili fogyasztási szokásait és egészségügyi állapotát tartalmazzák.
A tanulmány során összehasonlították a résztvevők egészségügyi eredményeit, melyből kiderült, hogy azok esetében, akik rendszeres chili fogyasztók:
- 26%kal alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedés
- 23%kal csekélyebb a rákos megbetegedés
- 25%kal kisebb az esélyük a halálos megbetegedésekre
„Izgatottak voltunk a korábban megjelent kutatásokkal kapcsolatban, melyek összevetették a chili hatékonyságát a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának esélyével” – mondta a tanulmány vezetőszerzője Bo Xu, aki a Cleveland Klinika Szív- és Érrendszeri Intézményének kardiológusa Ohióban.
„Továbbá lehetetlen egyszer és mindenkorra kijelenteni, hogy ha többi chilit fogyasztunk, azzal meghosszabbíthatjuk az életünket és csökkenthetjük a halálos betegségek kialakulását szervezetünkben, különösen a kardiovaszkuláris és rákos megbetegedések esetében.”
Dr. Xu hozzátette, hogy a kutatásnak számos nehézsége van. A négy előzetes felmérés felülvizsgálata során olyan korlátokba ütköztek, mint az egyének egészségügyi állapota és egyéb olyan tényezők, melyek befolyásolják a kutatásokat, így nem lehet pontos következtetést levonni a chili általános jótékony hatásáról.
A kutatók hozzátették, hogy az elfogyasztott chili mennyisége és fajtája különböző volt a tanulmányokban, ami szintén nehézséget okoz a konklúzió megalkotásában.
A kutatócsoport továbbra is folytatja a vizsgálatot az elérhető adatok alapján.
További cikkeink a témában:
A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem