0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A hosszú élet titka a chiliben rejlik?

Számtalan tanulmány foglalkozik az erős paprika fogyasztás egészségre gyakorolt hatásával. Egy új kutatás a rendszeres chili fogyasztás jótékony hatásait elemzi, miszerint ezek a paprikák hozzájárulhatnak az emberek egészségmegőrzéséhez, betegségek megelőzéséhez, sőt akár a hosszabb élet titka is ezekben a piros, csípős zöldségekben rejlik.

Egy előzetes kutatás szerint a chili fogyasztók körében jelentősen alacsonyabb a kardiovaszkuláris és a rákos megbetegedések okozta halálozási arány. Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy a chili nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, ezenkívül gyulladás gátló, rákmegelőző és vércukor szabályozó hatása van a benne található kapszaicinnek köszönhetően, ami a karakteres csípős ízét is adja.

A kutatók 4729 tanulmányt vizsgáltak meg annak érdekében, hogy felmérjék a chili hosszú életre való hatását, amit az öt világvezető egészségügyi adatbázisból értek el, melyek az Ovid, a Cochrane, a Megline, az Embase és a Scopus volt. Ezekben az adatbázisokban négy olyan tanulmány található, amelyek a vizsgálatban résztvevők konkrét chili fogyasztási szokásait és egészségügyi állapotát tartalmazzák.

A kutatócsoport több mint 570 000 ember egészségügyi adataihoz és étrendbeli szokásaihoz fért hozzá – Amerikai Egyesült Államok, Olaszország, Kína és Irán lakosságából -, mely lehetővé tette, hogy összehasonlítsák azoknak az embereknek az eredményeit, akik rendszeresen, ritkán, illetve sosem fogyasztottak chilit.

A tanulmány során összehasonlították a résztvevők egészségügyi eredményeit, melyből kiderült, hogy azok esetében, akik rendszeres chili fogyasztók:

  • 26%kal alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedés
  • 23%kal csekélyebb a rákos megbetegedés
  • 25%kal kisebb az esélyük a halálos megbetegedésekre

„Izgatottak voltunk a korábban megjelent kutatásokkal kapcsolatban, melyek összevetették a chili hatékonyságát a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának esélyével” – mondta a tanulmány vezetőszerzője Bo Xu, aki a Cleveland Klinika Szív- és Érrendszeri Intézményének kardiológusa Ohióban.

Dr. Xu felhívta a figyelmet arra, hogy „a konkrét okok és mechanizmusok, amik alátámaszthatják a kutatás eredményeit jelenleg még ismeretlenek.”

„Továbbá lehetetlen egyszer és mindenkorra kijelenteni, hogy ha többi chilit fogyasztunk, azzal meghosszabbíthatjuk az életünket és csökkenthetjük a halálos betegségek kialakulását szervezetünkben, különösen a kardiovaszkuláris és rákos megbetegedések esetében.”

Dr. Xu hozzátette, hogy a kutatásnak számos nehézsége van. A négy előzetes felmérés felülvizsgálata során olyan korlátokba ütköztek, mint az egyének egészségügyi állapota és egyéb olyan tényezők, melyek befolyásolják a kutatásokat, így nem lehet pontos következtetést levonni a chili általános jótékony hatásáról.

A kutatók hozzátették, hogy az elfogyasztott chili mennyisége és fajtája különböző volt a tanulmányokban, ami szintén nehézséget okoz a konklúzió megalkotásában.

A tanulmány jelenlegi állása alapján még nem született döntés arról, hogy mennyit, milyen gyakran és milyen fajta chilit kellene fogyasztani ahhoz, hogy az egészségre való jótékony hatása érzékelhető legyen.

A kutatócsoport továbbra is folytatja a vizsgálatot az elérhető adatok alapján.

További cikkeink a témában:

A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem

Zöldségek, fűszernövények és chili

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Forrás: independent.co.uk