0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

A krumpli se kerüljön műanyagba

A burgonyaértékesítéshez olyan környezetbarát csomagolóanyagot használnak Svájcban, amely nem tartalmaz műanyagot és a papírhulladékokkal együtt kezelhető. A svájci Fenaco Landesprodukte mezőgazdasági szövetkezet intenzív kutatása hozzájárult a burgonya környezetbarát csomagolásának létrehozásához.

Teljesen műanyag nélkül készülnek, és hulladékpapírként kezelhetőek.

Becslések szerint Svájcban évente mintegy 110 000 tonna ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági polietilén fólia hulladék keletkezik.
Ez a svájci éves műanyaghulladék 14%-ának felel meg.

Jelenleg Svájcban a burgonyát a szupermarketekben főleg polietilén zsákokban, zacskókban értékesítik. A Fenaco Landesprodukte innovatív csomagolási megoldások után kutatott, ezért

a burgonyát  jelenleg már  integrált cellulóz hálóval ellátott papírzacskókba szállítja kiskereskedelmi forgalmazásra.  Az új csomagolás nagy előnye, hogy teljesen hulladékpapírként kezelhető.

A legnagyobb fejlesztési kihívást a tasak lezárására használt ragasztó jelentette, hiszen abból is olyat kellett készíteni, hogy környezetbarát legyen.

A Fenaco szövetkezeti alapon szervezett vállalkozás, amelyet 1993-ban hoztak létre több mint száz éves hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági termelők egyesülésével. Mezőgazdasági termékeket fogad be és értékesít, például burgonyát, egyéb zöldségeket, gyümölcsöket, és olajos magvakat. Általában belföldi kiskereskedelem számára értékesít, de ügyfelei között vannak éttermi láncok, kórházak és idősotthonok is.

Forrás: sadyogrody.pl