0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Valóban jót tesz az élelmiszereknek, ha hűtőben tároljuk?

Az élelmiszerpazarlás egyik legkönnyebben kivédhető módszere az, ha tudjuk, hogy mely ételt hol és hogyan lehet tárolni úgy, hogy minél tovább megőrizze frissességét. Ehhez nyújtunk egy rövid ismertetőt, hogy tisztázzuk a tévhiteket például a kenyér és a banán tárolásáról.

Gyakran úgy gondoljuk, hogy az a legjobb módja az ételek frissen tartásának, hogy ha a boltból hazaérve egyből a hűtőbe rakjuk.

Ellenben néhány élelmiszer sokkal gyorsabban veszíti el az ízét és textúráját vagy egyszerűen csak megbarnul, ha hideg helyre tesszük,

ilyen például a paradicsom, a banán és a kenyér, melyeket nem célszerű hűtőben tárolni. De, hogy pontosan miért?

Paradicsom

A hűtőben tárolt paradicsom érési folyamata megáll ezáltal elveszti az ízét. A hűtőben tárolt paradicsomoknak megváltozik a kémiai szerkezetük és csökkennek az illékony vegyületei, vagyis pont azok, melyek az ízét szabályozzák. A paradicsomok textúrájára és színére ugyancsak hatással van a hideg hőmérséklet és hűtési sérüléseket – puhaság, bemélyedés a gyümölcs felszínén – okoz az 5 C fok alatti tárolás.

Burgonya

A burgonyát hűvös, száraz helyen kell tárolni, vagy papír esetleg lyukacsos zsákban, szatyorban, hogy szárazon tartsuk.

Ellenben hűtőbe nem szabad tennünk, mert a hideg hőmérséklet a burgonya keményítő tartalmát cukorrá alakítja, ami hatással van az állagára ezenkívül elszíneződik és édes íze lesz a főzést követően.

Hagyma

Ha a hagyma hámozatlan hideg, száraz, jól szellőző helyen szükséges tárolni. A NOA (National Onion Association, a hagyma ágazat amerikai érdekképviselete) szerint csak abban az esetben célszerű a hagymákat a hűtőben tárolni, ha hámozottok és fel vannak vágva vagy olyankor, amikor megpróbáljuk tovább megtartani az édes ízét vagy a különböző hagymafélék magas víztartalmát. Ezeknek azonban figyelni kell az alacsony nedvességtartalmára, hogy száraz maradjon. A felvágott hagymákat lezárt dobozokban akár hét napig is tárolni lehet.

Kenyér

A hűtőben tárolás egyáltalán nem tesz jót a kenyérnek. Amikor lefagyasztják a kenyeret olyan drasztikusan felgyorsult folyamaton megy keresztül, ami később dohossá és állottá teszi.

Összességében a hideg hőmérséklet hatására a keményítő sokkal gyorsabban kristályosodik, mint szobahőmérsékleten, ezáltal felgyorsul a folyamat, ami során a kenyér megkeményedik és állott lesz.

Banán

Az érett banánok hűtőben tárolása segít még néhány napig megtartani ezt az állapotukat, ellenben, ha éretlenül, még kissé zölden helyezzük el a hűtőben a gyümölcsöket meggátoljuk az érési folyamatukat. Azáltal, hogy ezt a folyamatot megállítottuk a hűtéssel a későbbiekben, amikor kivesszük már szobahőmérsékleten sem fog tovább érni a gyümölcs, mindössze a héja barnul meg.

A banánok trópusi gyümölcsök emiatt nincs természetes védelmük a sejtfalaikban.

A hideg hőmérséklet hatására felhasadnak, ami a gyümölcs emésztő enzimeinek a szivárgását okozza a sejtekből, ami a banánhéjának teljes bebarnulásához vezet.

Fokhagyma

Ha a fokhagymát hűtőbe vagy műanyag nejlon zacskóban tároljuk megpenészesedik. A legjobb módja a tárolásának, ha szobahőmérsékleten tartjuk egy száraz, sötét helységben, ahol bőséges légmozgás van, ám egy kis fénnyel megóvhatjuk hagymaféléket a csírázástól is.

 

Forrás: independent.co.uk