Mennyi ideális esetben a méz napi adagja? A korábbi cikkekben érintettük, hogy a méz 181 összetevőjének köszönhetően jóval egészségesebb édesítőszer, mint a cukor vagy más édesítőszerek. A méz nagyon értékes hatóanyagokat tartalmaz, melyek egészségünkre is kihatnak, segítik az immunrendszerünket, illetve elpusztítják nyálkahártyánkon a kórokozókat, mielőtt azok mélyebbre jutnának és nagyobb kárt okoznának.
Jóból is megárt a sok?
Most térjünk rá arra, hogy mikor mennyit érdemes fogyasztanunk belőle ahhoz, hogy a jótéteményeit élvezhessük, de szervezetünket még ne terheljük meg vele.
Bár ebben a cikkben, mint a korábbiakban is elsősorban mértékre szeretnék inteni mindenkit, be kell vallanom, hogy méhészként, amikor családommal a folyékony arany pörgetését kezdjük tavasszal, képtelen vagyok bármilyen mértéket betartani. A pörgetéskor ugyanis a legfinomabb a méz.
Ezzel a rövid vallomással egyúttal azt is szeretném jelezni, hogy érdemes méhész ismeretségét keresni, aki esetleg közvetlenül a pörgetés utáni napokban szólhat, hogy van friss méze és már ekkor be tudjuk tőle szerezni. Természetesen a méz ezután is egészséges és finom marad, de közvetlenül a pörgetés után igazi ínyencség!
Csak mértékkel
Ám ha időnként ki is rúgunk a hámból a mézfogyasztás szempontjából, mert az egészségünk megengedi, általánosságban érdemes mértéket tartanunk.
Meglepő ezekben a protokollokban, hogy a fogyasztandó méz viszonylag nagy mennyiségben (250-350 gramm) szerepel bennük és állítólag így fejti ki jótékony hatását. Attól azonban mindenkit óva intenék, hogy szakember felügyelete nélkül vagy klinikai körülményeken kívül kezdjen hasonló terápiába. Ez a mézmennyiség mégiscsak nagy terhelést jelenthet a szervezetünk számára, ha nem teszünk más lépéseket is.