0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A mediterrán étrend segíthet a demencia és a memóriavesztés megelőzésében

A zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, diófélék és halak fogyasztása, valamint a vörös hús és a tejtermékek bevitelének csökkentése összefüggésbe hozható a későbbi kognitív funkciók javulásával.

Egy tanulmány szerint a mediterrán étrend, amely jellemzően nagyobb mennyiségű halat, olívaolajat, dióféléket, hüvelyeseket és zöldségeket tartalmaz, jótékony hatással van az agy működésére, és csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.

A hagyományos mediterrán étrend kevés vörös húst és tejterméket tartalmaz, többek között ezért is társítják gyakran olyan egészségügyi előnyökkel, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentése.

A Neurology című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint

a mediterrán étrendben szereplő élelmiszerek két olyan fehérje felhalmozódását akadályozhatják, amelyeknek rendellenes felhalmozódása feltehetően hozzájárul az Alzheimer-kórral összefüggő agyi elváltozásokhoz.

A kutatás során megállapították, hogy az amiloid fehérje az agyban lévő idegsejtek között csomókba, úgynevezett plakkokba rendeződik, és ha hagyják, hogy ez így folytatódjon, akkor végül lehetővé teheti egy másik fehérje, a tau gyors terjedését az agy memóriában szerepet játszó régiójában. A Német Neurodegeneratív Betegségek Központjának kutatói szerint azonban azoknál az embereknél, akik pontosan követték a mediterrán étrendet, kevesebb jelét mutatták az amiloid és a tau felhalmozódásának, mint azoknál, akik más étrendet követtek.

A vizsgálat keretében összesen 343, az Alzheimer-kór kialakulásának magas kockázatával rendelkező személyt vizsgáltak meg, és 169 kognitív szempontból normális alanyhoz hasonlították őket. A kutatók minden egyes személy kognitív képességeit (köztük a nyelvi és memória képességeit) vizsgálták, és agytérfogatot is mértek, valamint 226 résztvevő gerincfolyadékát is begyűjtötték, és amiloid és tau-fehérje biomarkerekre vizsgálták.

A tanulmány során megállapították, hogy minden egyes pont után, amelyet a résztvevők a mediterrán étrend be nem tartása miatt veszítettek, az agyuk egy évvel tovább öregedett az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható régiókban.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az eredmények összhangban vannak más tudományos vizsgálatokkal, amelyek szerint a mediterrán étrend „védőfaktor lehet a memória hanyatlásával szemben”, majd hozzátették, hogy ez az amiloid és tau-fehérjék csökkenésével magyarázható azoknál az embereknél, akik betartották az étrendet.

Tommaso Ballarini, a kutatás vezetője elmondta: „Ezek az eredmények kiegészítik azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint az étkezés befolyásolhatja a későbbi memóriaképességeket.”

Tavaly a marylandi Bethesdában található Nemzeti Szemészeti Intézet kutatói megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik jobban ragaszkodtak a mediterrán étrendhez, közel 45-50%-kal csökkent a kognitív funkciók károsodásának kockázata. Dr. Emily Chew, a tanulmány vezetőszerzője elmondta, hogy

a kognitív hanyatlás kockázata annál inkább nőtt, minél kevésbé követték az emberek az étrendet – amely több gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona, diófélék és olívaolaj fogyasztását foglalja magában, a vörös hús és az alkoholfogyasztás csökkentése mellett.

Az eddigi tanulmányok alapján a kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy pontosan kiderüljön, milyen hatással van ez az étrend az Alzheimer-kór kezelésére.

Forrás: independent.co.uk