Egy tanulmány szerint a mediterrán étrend, amely jellemzően nagyobb mennyiségű halat, olívaolajat, dióféléket, hüvelyeseket és zöldségeket tartalmaz, jótékony hatással van az agy működésére, és csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.
A hagyományos mediterrán étrend kevés vörös húst és tejterméket tartalmaz, többek között ezért is társítják gyakran olyan egészségügyi előnyökkel, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentése.
A Neurology című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint
A kutatás során megállapították, hogy az amiloid fehérje az agyban lévő idegsejtek között csomókba, úgynevezett plakkokba rendeződik, és ha hagyják, hogy ez így folytatódjon, akkor végül lehetővé teheti egy másik fehérje, a tau gyors terjedését az agy memóriában szerepet játszó régiójában. A Német Neurodegeneratív Betegségek Központjának kutatói szerint azonban azoknál az embereknél, akik pontosan követték a mediterrán étrendet, kevesebb jelét mutatták az amiloid és a tau felhalmozódásának, mint azoknál, akik más étrendet követtek.
A vizsgálat keretében összesen 343, az Alzheimer-kór kialakulásának magas kockázatával rendelkező személyt vizsgáltak meg, és 169 kognitív szempontból normális alanyhoz hasonlították őket. A kutatók minden egyes személy kognitív képességeit (köztük a nyelvi és memória képességeit) vizsgálták, és agytérfogatot is mértek, valamint 226 résztvevő gerincfolyadékát is begyűjtötték, és amiloid és tau-fehérje biomarkerekre vizsgálták.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az eredmények összhangban vannak más tudományos vizsgálatokkal, amelyek szerint a mediterrán étrend „védőfaktor lehet a memória hanyatlásával szemben”, majd hozzátették, hogy ez az amiloid és tau-fehérjék csökkenésével magyarázható azoknál az embereknél, akik betartották az étrendet.
Tommaso Ballarini, a kutatás vezetője elmondta: „Ezek az eredmények kiegészítik azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint az étkezés befolyásolhatja a későbbi memóriaképességeket.”
Tavaly a marylandi Bethesdában található Nemzeti Szemészeti Intézet kutatói megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik jobban ragaszkodtak a mediterrán étrendhez, közel 45-50%-kal csökkent a kognitív funkciók károsodásának kockázata. Dr. Emily Chew, a tanulmány vezetőszerzője elmondta, hogy
Az eddigi tanulmányok alapján a kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy pontosan kiderüljön, milyen hatással van ez az étrend az Alzheimer-kór kezelésére.