Back to top

Varroa atka számlálás: monitoring (2. rész)

Az atkakezelés sikerének egyik fontos feltétele, hogy tisztába kerüljünk a termelő méhállományunk varroa fertőzöttségi szintjével és mérlegelhessük a kezelés szükségességét. A szaporítással (rajokkal, műrajokkal), amennyiben időben még fiasításmentesen kezeltük őket (pl. oxálsav-dihidrát oldattal, tejsavval), nem szükséges az itt bemutatott tesztelési módszereket alkalmaznunk.

Ez előző részben két módszert ismertettünk a varroa fertőzöttség megállapítására, a "kontroll fújást" és a porcukros lerázást (lásd itt).

 A porcukorban megrázott méhekről lepotyogó atkák száma jelzésértékű a méhek atkafertőzödtségére vonatkozóan
Atkák porcukros kontroll után
Fotó: Hevesi Mihály
Most az alkoholos lemosást mutatjuk be, melynek megértését a módszerekről készült videó szintén segíti.

Alkoholos lemosás 3-5 családnál: ugyanúgy 50 grammnyi méhecskét a fészek egyik lépjéről, (mint az előző porcukros módszernél) egy normál befőttes üvegbe rázunk egy nejlon lap segítségével.

Vigyázzunk arra, hogy az anya ne legyen ezek között a méhek között.

Majd a méhekre 70%-os alkoholt öntünk, úgy hogy kb. egy ujjnyival fedje a méheket. Néhány percig rázzuk, mozgatjuk a fedett üveget, majd állni hagyjuk 3-5 percig. Ezután leszűrjük, illetve egy 2,5-3 mm-es rostát az üveg szájára helyezve, alaposan lerázzuk a maradék alkoholt és az atkákat egy fehér vödörtetőre. A szűrőben felfogott atkákat és a kirázottakat összeszámoljuk. Kiértékeléshez lásd a táblázatot.

A lemosást a leszűrt alkohollal ugyanazokon a méheken még egyszer elvégezhetjük, bár ha kevés az atka elsőre is pontos eredményre jutunk.

Kiértékeléshez lásd a kirchhaini egyetem táblázatát.

Előnye az alkoholos lemosásnak, hogy viszonylag pontos adathoz jutunk: 95-99%!

Hátránya, hogy az 50 grammnyi (350-450) méhecske elpusztul!

Szükségünk lesz:

  • 70%os alkoholra;
  • 1 nagyobb szűrőre;
  • 2 db 720-750 ml-es normál befőttes üvegre;
  • 10x10 cm rostára (2,53 mm-es szem)
  • 1 db nejlon lapra;
  • 1 fehér vödör tetőre az atkák számolásához

A sikeres varroa elleni védekezés feltételei:

  • a méhész szezonban tisztában vagyunk az atkafertőzés mértékével: kontroll és monitoring vizsgálatokat végzünk; figyeljük a természetes atkahullást
  • az adott körülményeknek megfelelően minden évszakban kezelünk: (tavasszal: tejsav, timol, heresejt kivágás; nyáron: oxálsavszublimálás, sorozatkezelés, tartós hordozón oxálsav, egyéb engedélyezett szerek; ősszel: oxálszublimálás, tejsav, télen zárókezelések: oxálssav csurgatás)
  • a szerek lebomlási idejére pörgetés előtt ügyelünk

Ajánljuk még:

Így lesz hatékony az atkakezelés

Oxálsav tartós hordozón varroa atka ellen

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén először lehet szavazni az Év Lepkéjére

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Méhlegelők növényei

Az utóbbi években több fontos hazai vadbeporzó faj egyedszáma is csökkent, a táplálkozási lehetőségek beszűkülése, a növénytermesztés szerkezetének átalakulása, élőhelyeik megszűnése a szántóföldek környezetében és az iparszerű gazdálkodási rendszerben alkalmazott gyomirtók és növényvédő szerek hatására.

Zümmögnek a drónok

A méhek által végzett beporzás helyettesítésének lehetőségeit kutatja a szingapúri Polybee cég a Nyugat-Sydneyi Egyetemen. A Hort Innovation kutatás-fejlesztési program támogatásával megvalósuló 60 millió dolláros kísérlet során miniatűr drónokat fejlesztenek, és a dél- ausztráliai Perfection Fresh cég farmjain tesztelik őket.

Vakcina a borjúhasmenés megelőzésére

Egy német állategészségügyi vállalat, a Boehringer Ingelheim Animal Health piacra dobta az első borjúhasmenés megelőzésére alkalmas vakcinát, a Fencovis-t.

Rejtőzködő idegenhonos károsító a jukkatripsz

Hazai kertekben, parkokban, sőt még a nagyvárosi járdaszigeteken is gyakran láthatunk virágzásukkor nagyon látványos pálmaliliomokat. Ez az észak-amerikai szívós dísznövény sem mentes károsítóktól, a tőlevélrózsájában a levelek tövénél sokszor nagy tömegben van jelen az Észak-Amerikából behurcolt jukkatripsz.

Rosszul adták be a vakcinát, elpusztultak az állatok

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint Vietnam illetékesei megállapították az afrikai sertéspestis elleni új vakcina beadása után elpusztult sertések elhullásának okát. A vietnámi tisztviselők jelentése alapján közölték, hogy a sertéspusztulás „az irányelveknek meg nem felelő vakcinázási eljárások” miatt következett be.