Back to top

Varroa atka számlálás: monitoring (2. rész)

Az atkakezelés sikerének egyik fontos feltétele, hogy tisztába kerüljünk a termelő méhállományunk varroa fertőzöttségi szintjével és mérlegelhessük a kezelés szükségességét. A szaporítással (rajokkal, műrajokkal), amennyiben időben még fiasításmentesen kezeltük őket (pl. oxálsav-dihidrát oldattal, tejsavval), nem szükséges az itt bemutatott tesztelési módszereket alkalmaznunk.

Ez előző részben két módszert ismertettünk a varroa fertőzöttség megállapítására, a "kontroll fújást" és a porcukros lerázást (lásd itt).

 A porcukorban megrázott méhekről lepotyogó atkák száma jelzésértékű a méhek atkafertőzödtségére vonatkozóan
Atkák porcukros kontroll után
Fotó: Hevesi Mihály
Most az alkoholos lemosást mutatjuk be, melynek megértését a módszerekről készült videó szintén segíti.

Alkoholos lemosás 3-5 családnál: ugyanúgy 50 grammnyi méhecskét a fészek egyik lépjéről, (mint az előző porcukros módszernél) egy normál befőttes üvegbe rázunk egy nejlon lap segítségével.

Vigyázzunk arra, hogy az anya ne legyen ezek között a méhek között.

Majd a méhekre 70%-os alkoholt öntünk, úgy hogy kb. egy ujjnyival fedje a méheket. Néhány percig rázzuk, mozgatjuk a fedett üveget, majd állni hagyjuk 3-5 percig. Ezután leszűrjük, illetve egy 2,5-3 mm-es rostát az üveg szájára helyezve, alaposan lerázzuk a maradék alkoholt és az atkákat egy fehér vödörtetőre. A szűrőben felfogott atkákat és a kirázottakat összeszámoljuk. Kiértékeléshez lásd a táblázatot.

A lemosást a leszűrt alkohollal ugyanazokon a méheken még egyszer elvégezhetjük, bár ha kevés az atka elsőre is pontos eredményre jutunk.

Kiértékeléshez lásd a kirchhaini egyetem táblázatát.

Előnye az alkoholos lemosásnak, hogy viszonylag pontos adathoz jutunk: 95-99%!

Hátránya, hogy az 50 grammnyi (350-450) méhecske elpusztul!

Szükségünk lesz:

  • 70%os alkoholra;
  • 1 nagyobb szűrőre;
  • 2 db 720-750 ml-es normál befőttes üvegre;
  • 10x10 cm rostára (2,53 mm-es szem)
  • 1 db nejlon lapra;
  • 1 fehér vödör tetőre az atkák számolásához

A sikeres varroa elleni védekezés feltételei:

  • a méhész szezonban tisztában vagyunk az atkafertőzés mértékével: kontroll és monitoring vizsgálatokat végzünk; figyeljük a természetes atkahullást
  • az adott körülményeknek megfelelően minden évszakban kezelünk: (tavasszal: tejsav, timol, heresejt kivágás; nyáron: oxálsavszublimálás, sorozatkezelés, tartós hordozón oxálsav, egyéb engedélyezett szerek; ősszel: oxálszublimálás, tejsav, télen zárókezelések: oxálssav csurgatás)
  • a szerek lebomlási idejére pörgetés előtt ügyelünk

Ajánljuk még:

Így lesz hatékony az atkakezelés

Oxálsav tartós hordozón varroa atka ellen

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az élővilág és a munka szeretetére tanítanak

„Elvarázsol az a rendezettség és szépség, amit a méhek megtestesítenek. Amikor kaptárt bontunk, egy jól szervezett társadalom tárul elénk, amiben a család a legfontosabb. Mindenkinek megvan benne a maga feladata, és hihetetlen pontossággal teszik a dolgukat."

Fogamzásgátló a vaddisznók túlszaporodása ellen

Új készítmény használatát engedélyezték Oklahomában a vaddisznók elszaporodásának megfékezésére.

Mézsör házilag

Ősi italunk, melyet Árpád-kori adókötelezettségi listákban is megemlítenek. A mézsör főzéssel indul, utána előerjesztéssel majd nyomás alatti utóerjesztéssel folytatódik. Az eredmény egy igen kellemes ízű természetes, élő gombákat tartalmazó házi sör!

Méhek öltek meg 63 veszélyeztetett pingvint Dél-Afrikában

Méhraj ölt meg 63 veszélyeztetett pingvint a dél-afrikai Fokvároshoz közeli tengerparton.

Innovatív takarmánykiegészítő - Cinket és vitaminokat is tartalmaz

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma.

Jövőre elkészül a szúnyogbiztos ruhaszövet

A szúnyogcsípés nem kellemes, de mindenféle szúnyogriasztó anyaggal sem kellemes bekennünk magunkat. Most itt a harmadik alternatíva, egy szövet, amibe beletörik a szúnyogok bicskája, illetve fullánkja...

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein.

Már csaknem száz, méregtől elpusztult madarat találtak Tura térségében

Tovább nőtt az elpusztult állatok és a felderített helyszínek száma a turai tömeges mérgezésnél, a természetvédelmi kár meghaladja a 6,5 millió forintot - tájékoztatta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője kedden az MTI-t.

Veszedelmes ízeltlábú: országos kullancsfelmérés

Az elmúlt évek hazai időjárása kedvezett a kullancsoknak, és ettől az emberek és a háziállatok is több csípést szenvedtek el – derül ki a Bábolna Bio Kft. által szervezett, több mint 3000 válaszadó 14 ezer csípésadatát összesítő felmérésből. A Sokk a rovar Facebook-oldal kérdőív kitöltőinek többsége már védekezik a kullancsok ellen, és a háziállataikat is igyekeznek óvni a vérszívóktól.

Kacagó gerlék - Miért nem „sláger” díszállat hazánkban?

A kacagó gerle tenyésztése Hollandiában, Franciaországban és Belgiumban igen népszerű, ahol számos kiállítást rendeznek bemutatásukra. Hazánkban is sok galambász tart kacagó gerlét, holott ezek a madarak ennél még többet érdemelnének. Rendkívül sok színváltozatuk van – 16 szín –, és 3 toll­szerkezet-­mutációjuk ismert.