Back to top

Tragédiát okozó kertészeti műanyagok

Sajátos problémára mutattak rá a Rajna-menti szőlő- és zöldségtermesztő körzetekben természetvédelmi szakemberek: a fehér gólya tápláléknak nézi a kertészetben használatos gumi kötözőanyagokat. Nem igényel túl nagy képzelőerőt kitalálni, hogy mennyire súlyos következményei lehetnek a tévedésnek; semmiképpen nem szabad a földön elszórva hagyni ezeket a kellékeket! – hívják fel a figyelmet.

A zöldségtermesztők német szaklapja, a Gemüse friss számában olvasható egy cikk a témáról. Azt fejtik ki benne a szerzők, hogy az utóbbi években látványosan nőtt a gólyák köpetében talált műanyag mennyisége, újabban már minden harmadik köpetben találnak valamilyen műanyaghulladékot a Rajnavidék-Pfalz tartományban végzett vizsgálatok során. Az sem mellékes, hogy milyen műanyaghulladékot, mivel

különösen feltűnő az újhagyma és a hónapos retek csomózásához használt „befőttes”gumik, valamint a szőlőkötözéshez használt gumiszalagok mennyisége.

Felhívják ezért a gazdálkodók figyelmét, hogy tegyenek meg mindent, hogy ezek a gumik semmiképpen ne maradjanak a földeken, miután a dolgozók levonultak a területről.

Ugyancsak kerülendő a selejtnek minősülő, de gumival már összekötegelt zöldség betárcsázása,

sajnos sok helyen kazalszámra hordják ki ezzel a céllal a földekre a hulladékot.

stork-4180225_1920.jpg

Fotó: Pixabay

A problémát csak súlyosbítja, hogy éppen az említett zöldségek betakarítási csúcsidőszakában kelnek a gólyafiókák, a szülőkön nagy a nyomás, hogy minél gyorsabban minél több ehető dolgot összehordjanak nekik,

ráadásul mivel a fiókák még nem tudják visszaöklendezni az emészthetetlen részeket (rovarok kitinpáncélja, kisemlősök szőre, fű stb.), ezért könnyen emészthető élelemre van szükségük – egyebek között hernyókra, kisebb rovarokra. És itt a baj, mert az említett gumik túlságosan is hasonlítanak a hernyókra, gilisztákra. Szerencsés esetben csak keveset kapnak belőle a fiókák, és az első köpetükkel távozik az emésztőrendszerükből, súlyos esetben viszont éhen is pusztulhatnak, ha valódi táplálék helyett folyamatosan csak befőttesgumit kapnak, de akár annak is lehet végzetes következménye, ha a belüket is elzárja a sok műanyag.

stork-5427509_1920.jpg

Fotó: Pixabay
És itt még nincs vége a kertészeti műanyagok pusztító erejének. A gólyafészkekben is egyre több a műanyaghulladék, és az sem ritka ma már, hogy a vízlefolyást akadályozó fóliadarabok miatt elárasztja az eső a fészket, és abban mennek tönkre a tojások vagy pusztulnak el a fiókák. Vagy abban, hogy a lábukra tekeredik a műanyag zsineg…

Méretéből és látványos életmódjából adódóan a fehér gólyánál hamar feltűnnek ezek a tragédiák, de ugyanettől szenvednek a kisebb énekesmadarak is.

A gazdálkodók egy kis odafigyeléssel nagyon sokat tehetnek az ügy érdekében, és ahogy a szerzők fogalmaznak, a túlnyomó többségük tisztában is van a felelősségével. Sajnos a felelőtlen kisebbség így is óriásik károkat okoz.

Az pedig közös felelőssége a termesztőknek, az áruházaknak, a vásárlóknak és a természetvédelmi szakembereknek, hogy hosszú távon elfogadható megoldás szülessen az élelmiszertermelésben használatos műanyagok ügyében, olvasható a Gemüse szaklap cikkében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Innovatív módszerekkel állítanák meg a MATE kutatói a busa térnyerését

Egyre több gondot okoz hazánkban az invazív busa robbanásszerű terjedése, amit mind a haltani kutatások, mind a horgászok beszámolói alátámasztanak.

Csaknem kilenc tonna hulladék gyűlt össze a II. Bodrogi PET Kupán

Csaknem kilenc tonna, összesen 1256 zsák hulladék gyűlt össze a II. Bodrogi PET Kupán, a rekord mennyiségű hulladékot a programon részt vevő csapatok a folyó Sárospatak és Bodrogkeresztúr közötti szakaszán négy nap alatt gyűjtötték össze - tudatta az eseményt szervező Termeszetfilm.hu Egyesület az MTI-vel.

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein.

Magyarország részvételével létrejött a világ első ötoldalú bioszféra-rezervátuma

Létrejött az ötoldalú Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum, miután az UNESCO MAB (Man and Biosphere, azaz „az Ember és Bioszféra”) kormányközi tanácsa, a Nemzetközi Koordinációs Bizottság jóváhagyta a nevezést. Ezzel megalakult a világ első, öt ország közreműködésével megvalósult egységes bioszféra-rezervátuma. A Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia természeti területeit felölelő bioszféra-rezervátum Európa egyik legnagyobb természeti területének számít.

Immunerősítés ősszel

Ha ősz, akkor jöhet egy adag immunerősítés, hogy felkészülten nézzünk elébe a télen ránk váró kórokozók hadviselésének. Ez az időszak fantasztikus segítőket állít csatasorba a mi oldalunkon, érdemes közülük minél többel szövetkezni. És a hagyományosan bevált gyógynövények is jelentkeznek egy-egy bevetésre.