Back to top

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen az akácméz!

A legkedveltebb és legízletesebbnek tartott mézünk, melyet 2014-ben hungarikummá nyilvánítottak!

. Az akácméz színe világos, illetve "viztisztához" közelít 

Mivel a fruktóz nagyobb arányban található meg benne, mint a glukóz, ez a mézfajta hosszú ideig folyékony marad (fruktóz-glukóz arány: 1,45-1,7:1).

De az akácméz nem csak élvezeti céllal fogyasztható, hanem a legtöbb mézhez hasonlóan, miközben nyálkahártyánkon lassan szabadul fel belőle a hidrogén peroxid, elpusztítja a szervezetünket támadó korokozókat még a fertőzés kezdeti fázisában. A megfázás első tüneteinél tehát jó választás akácmézet használni.  (A méz helyes fogyasztásáról szóló cikkünket lásd itt.)

Az akácméz antioxidánsairól azt tartják, hogy a szívbetegségeken segít. Ájurvédikus és más természetgyógyászati klinikákon rák ellenes hatása miatt is előszeretettel alkalmazzák. 

Jobbról a második krémesített repceméz

A képen balról az első üvegben akácméz található..

Hatóanyag vizsgálatokból többek között tudjuk, hogy az akácméz közepes mennyiségben apalbumin 1 fehérjét (0,010%), tartalmaz, mely az immunrendszerünket stimulálja.

Az akácmézet a természetgyógyászatban javasolják:

  • asztmás tünetekre, gyomor-, bél-, máj- és vesepanaszokra;
  • tapasztalat szerint enyhítheti a légszomjat;
  • növelheti az epesav mennyiségét;
  • nyugtatja az idegrendszert, tehát elalvás előtt jó választás;
  • 2-es típusú diabeteszesek édesítőszere lehet kis mennyiségben. (Fogyasztása előtt diabeteszesek mindenképp konzultáljanak orvosukkal)

Néhány érdekesség az akácról

Az akácnektárt a méhek általában május elején gyűjtik. a Robinia pseudoacacia-ról. A latin név jól mutatja, hogy ennek a fafajnak nem sok köze van az “akáciához”, vagyis az afrikai és ausztrál tájakat bemutató filmekből ismert fafajhoz. Azonban a köznyelvben és nem csak nálunk, mégis az akác (Acacia honey, Akazienhonig) terjedt el.

Az akácfát és -virágot idehaza mindenki jól ismeri, parkokból, kertekbeől, erdőkből..

Magyarországon található ugyanis a legnagyobb akácterület Európában (450 000 négyzet hektár).

Az akácfa Észak-Amerikából származik és mintegy háromszáz évvel ezelőtt telepítették be hazánkba. Később pedig Tessedik Sámuel nyomán alkalmasnak bizonyult a futóhomokos, szikes területek újrafásítására.

2014-ben az Európai Bizottság ezt a fafajt az invazív, nem európai fajok közé sorolta és egyes országok elkezdték az irtását. Hazánkban a méhészeknek sikerült elérniük, hogy a kormány nemzeti fafajjá és a mézet nemzeti mézzé, hungarikummá nyilvánítsa. Így nem foganatosíthatók ellene az EU más tagállamaiban érvényes intézkedések.

Sajnos a az utóbbi évek időjárása miatt kevés akácméz termett, míg a kereslet a nemzetközi piacon és idehaza is növekedett.

Ajánljuk még: 

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a hársméz

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a repceméz

MMG Direkt

Horváth Benedek számtalan szabadalmat jegyez. Legismertebb találmánya a forgókapa, mely egy alapjaiban új működésű magágykészítő és szántáselmunkáló munkagép. Fia, Bence is fejlesztőmérnök. Együtt keresik a legtökéletesebb, gyakran egyedi megoldásokat a gazdák számára. Bár két generáció, akik eltérően állnak a kutatáshoz, fejlesztéshez, mégis a közös a munka az alapja, hogy a Busa Bt. nem csak itthon, de a nemzetközi piacon is ismert. Cégük mezőgazdasági munkagépek gyártásával, fejlesztésével és kereskedelmével foglalkozik. Hogyan zajlik egy új termék fejlesztése? Miként tud apa és fia együtt dolgozni? Erről beszélgetett a Horváth családdal Halmos B. Ágnes, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó újságírója.

MMG – Direkt | Az innováció elegáns problémamegoldás | Horváth Benedek és Bence, Busa Bt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A fejes káposzta piaca

Az Európai Unióban évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. Lengyelország a Közösség legnagyobb káposztatermelője, a termés a 2015–2020 közötti időszakban 0,8-1,0 millió tonna között mozgott, ami az unió termelésének 27 százalékát tette ki. A KSH adatai szerint Magyarországon fejes káposztából az elmúlt évtized legkisebb mennyisége termett tavaly.

Halloween, pókok, rettegés… De mire jó a pókháló?

A halloween pókos dekorációja minden évben sláger, nem csoda, hiszen ezek az állatok sokak számára elég borzongatóak. De miért készít hálót a pók, és mire használja ezt a tudomány?

Lesz elég csokoládé alapanyag

Az időjárási körülmények kedvezők voltak a múlt héten Elefántcsontpart legtöbb kakaótermesztő régiójában, ami kifejezetten jót tett a betakarítás előtt álló termésnek - közölték a gazdák a héten.

A laborhús után itt a laborkávé

A kávéimádók hamarosan olyan fekete nedűt szürcsölhetnek, mely nem ültetvényről, hanem egy petricsészéből származik. A kutatók célja, hogy fenntarthatóbb módon állítsák elő a világszerte nagy népszerűségnek örvendő italt.

A szürkemarha a középpontban a Magyarország étele szakácsversenyen

A magyar szürkemarha húsa lesz a kötelező alapanyag a Magyarország étele 2022 szakácsversenyen, amely kapcsolódik a Petőfi-emlékévhez - hangzott el az eseményről tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Vége az agrárium békeéveinek

A Takarékbank Agrár Üzletágának negyedéves elemzői háttérbeszélgetésén kiderült, jelentős eltérések mutatkoznak a különböző agrárágazatok jövőbeni kilátásaiban. Ezt jól mutatta az is, hogy megtört a Takarék AgrárTrend Index több mint egy éve növekvő trendje 2021 harmadik negyedévében. A kérdés továbbra is adott, hogyan lehetséges a drasztikus alapanyagárak érvényesítése az értékesítési árakban.

Propolisztinktúra emésztőszervi fertőzésekre, gyomorfekélyre

A propolisztinktúra remekül használható emésztőszervi fertőzések, gyomorfekély ellen, melynek az egyre sűrűbben jelentkező reflux lehet az egyik jele. A propoliszról kimutatták ugyanis, hogy jelentősen csökkenti a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori baktériumot.

A magyar tej az valóban tej

Novemberben ismét elindul a tudatos fogyasztást ösztönző tejkampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködésével. A cél idén is a minőségi tej és tejtermékek belföldi fogyasztásának ösztönzése, illetve a tudatos választás és vásárlás népszerűsítése.

Az ételkiszállítók értékelési rendszerének átalakítását javasolja a GVH

Az átláthatóság érdekében felül kell vizsgálni az ételkiszállítók értékelési rendszereit - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán az MTI-vel.

Tálcás gombák a Szupermenta októberi tesztjén

A Szupermenta program októberi tesztjében összesen 13 tálcás gombát vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az itthon legelterjedtebb fehér csiperkegomba mellett öt eltérő fajtájú gomba kedveltségét is tesztelték. Összességében elmondható, minden vizsgált termék „gombabiztos”.