0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

Eldobható tálcák helyett

A környezetvédelmi szervezetek mind többször és egyre élesebb kritikával illetik a növénykereskedelmet, mindenekelőtt a szállítás során alkalmazott egyszer használatos műanyag növénytálcák miatt.

Az utóbbi években számos kezdeményezés látott már napvilágot, amelyek a műanyagtálcák újra­hasznosításával, zárt rendszerben történő használatával, esetleg visszaváltásával igyekeztek mérsékelni a hulladék mennyiségét és az okozott szén-dioxid-kibocsátást. Noha egyelőre továbbra sincs megnyugtató, akár nemzetközi szinten is működő rendszer, idén két ígéretesnek tűnő kezdeményezést is életre hívtak.

A növénykereskedelem minden évben nagy mennyiségű műanyaghulladék keletkezéséért felelős, ennek egy része a szállításhoz szükséges egyszer használatos növénytálcákhoz kapcsolódik.

A Deutsche Umwelthilfe német környezetvédelmi szervezet közleménye szerint csak Németországban évente mintegy 39 millió darab műanyag tálca végzi hulladékként. Ennek a mennyiségnek a csökkentésére hivatott a márciusban útjára indult Flowertray nevű kezdeményezés a virág- és dísznövény-kereskedelemben érdekelt európai vállalatok, valamint marketingszakemberek részvételével.

Európán átívelő kezdeményezés

A kezdeményező szakemberek európai szinten szeretnék megoldani a tálcák újrahasznosítását, a cél pedig egyértelmű: erőforrások megtakarításával, a pazarlás elkerülésével a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. A projekt független irányítását a Stiftung Initiative Mehrweg (a többutas rendszer irányítására életre hívott egyesület) végzi.

A rendszer elemeinek a kidolgozásán jelenleg mintegy 70 európai szakember dolgozik, ők rendszeresen részt vesznek az egyes munkacsoportok és a felügyelőbizottság virtuális ülésein.

A résztvevők közvetlen kapcsolatban állnak más ágazatok képviselőivel is. A kezdeményezést egyelőre az ágazati szereplők hozzájárulásaiból, adományaiból finanszírozzák, ami a résztvevők egyértelmű elkötelezettségét jelzi az európai szintű megoldás iránt. A kezdeményes azért is különösen figyelemreméltó, mert az országos szintű vagy válla­lat­specifikus megoldások eddig nem tudtak komoly eredményeket felmutatni az elmúlt 30 évben, miközben a szakemberek becslései szerint a kereskedelemben használt egyutas, eldobható tálcák aránya jelenleg is meghaladja a 95%-ot.

A felmérés tanulságai

A projekt első szakaszát májusban egy zárójelentéssel befejezték, amelyhez a Stiftung Initiative Mehrweg széles körű felmérést végzett több mint 300, különböző ágazatokat képviselő szakember megkérdezésével.

A jelentés ennek a felmérésnek az eredményeit is tartalmazza, számos hasznos észrevétellel szolgál és segítséget nyújt a rendszer további lépéseinek kidolgozásához.

A felmérésre ugyan csak a megkérdezettek harmada válaszolt, de a köztük voltak szakemberek Nagy-Britanniából, Hollandiából, Belgiumból, Spanyolországból, Svájcból, Lengyelországból, Németországból, Dániából, Norvégiából és Franciaországból is. Minden érintett iparági területről kaptak válaszokat, így például az élelmiszer-kiskereskedelem, diszkontáruházak, bar­kácsboltok, kertészeti árudák és termelők véleményét is sikerült összesíteni. A felmérés szerint a szakemberek 86%-a támogatja, hogy a kereskedők és termelők a cserepes növényeknél az egyutas tálcák használata helyett áttérjenek az európai szintű újrahasznosítási rendszerre.

A Flowertray rendszerben a jelenleg forgalomban lévő, több mint 50 különböző típusú és méretű tálcáról a szabványos Normpack tálca 200, 300 és 400 típusaira állnának át, és mindössze 12 tálcatípust lehetne használni.

Az elképzelés szerint először a 200-as, majd két következő ütemben a 400-as és a 300-as tálcákat integrálnák a rendszerbe.

A pontos javaslatokat a felmérés kiértékelését követően 2021 szeptemberére ígérték a szakemberek. A felmérés alapján azonban már most látszik, hogy a különböző területek képviselői különböző elvárásokat fogalmaznak meg: így például a német barkácsáruházak 66 százaléka, a növénykereskedők 56 százaléka, míg az európai termelők 53 százaléka a 400-as tálcát vezetné be először. A megkérdezettek többsége, 64 százaléka nyilatkozta azt, hogy a tálcák legyenek öntözhetőek. Ez az elvárás Németországban a leghatározottabb, ott a válaszadók 82 százaléka – szemben a többi európai ország átlagos 40 százalékával – nyilatkozott így. A felmérésből arra is fény derült, hogy az élelmiszer-kiskereskedők és diszkontáruházak sokkal fontosabbnak (100 százalék) tartják az öntözést, mint a termelők (70 százalék), valamint a barkácsáruházak és a növénykereskedők (50-50 százalék).

Ezen kívül a válaszadók többsége az egyféle és egységes tálcakialakítást részesíti előnyben (63 százalék), mindössze tíz százalékuk szeretne többfunkciós tálcákat:

ezeknek a rácsrendszere különböző cserépmérethez illeszthető lenne, az öntözésnél egy alátétet kell rögzíteni hozzájuk.

Az ágazat elkötelezett

A felmérés eredményei alapján a szakemberek úgy vélik, egyértelműen érezhető az ágazat elkötelezettsége a növénytálcák újrahasznosítási rendszerének kidolgozása iránt, amely aktívan hozzájárulna a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. A hasznosítási folyamatot egy vagy több független rendszerüzemeltetőnek kell irányítania, azaz nem lehet szervezeti kapcsolatuk növényforgalmazóval vagy más piaci szereplővel. Az erre vonatkozó pontos javaslatokat a következő három hónapban ismertetik, miután kiértékelik a felmérésből és más forrásokból származó szükséges adatokat.

Az újrahasznosításra vonatkozó teszteket jelenleg egyedi tálcás megoldásokkal végzik.

Ezek a tesztek hasznosak a résztvevők számára, mivel a felhasználással kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokat így is gyűjthetik az érintettek. Az európai szintű megoldáshoz azonban csak akkor lehet közelebb kerülni, ha az eredményeket elérhetővé teszik a leendő rendszerkezelők a kezdeményezésbe bekapcsolódó többi résztvevő számára is. Flowertray projektet szeptemberben folytatják, a szakemberek reményei szerint 2022-re már a rendszer európai szintű megoldásairól – vagy legalábbis javaslatairól – is beszámolhatnak.

Zárt rendszerben

A Landgard termelő szövetkezet és a holland Modiform csomagolóanyag-gyártó vállalat közösen hozta létre a használt tálcák visszaváltási rendszerét, egyelőre a német barkácsáruház-láncok számára. TrayC névvel ellátott, öt különböző méretű tálcát vesz vissza a Modiform vállalat, és azokat zárt rendszerben újrahasznosítja.

A kezdeményezést 2021 elején vezették be, azóta több termelő is teszteli a működését.

A TrayC tálcák mérete egységesen 56×31 cm, 9-től 13 cm-es cserépméretű növényekhez kompatibilis, mindegyik tálca polisztirolból készült, ami megkönnyíti a későbbi újrahasznosítást. John van der Maarel, a Modiform értékesítési igazgatója ismertette, hogy a TrayC tálcák újrahasznosítása során a rendszerben nem használnak majd új műanyagot, így csökkenthető az ökológiai lábnyom. Mivel a tálcák egységesek és egymásba rakhatók, könnyedén összegyűjthetők és rendezhetők. A TrayC használatával a termelők fenntarthatóbban működnek és hozzájárulnak egy sikeres körforgásos rendszerhez. Horst Vier, a Landgard termelői szövetkezet kertészeti kereskedelmi osztályának vezetője is elismerően nyilatkozott a rendszer bevezetéséről. Mint mondta, a használt tálcák visszavétele és újrafeldolgozása fontos előfeltétele volt a projekt elindításának.

A tálcák szabványosítá­sával egyetlen anyag­áram jött létre, és így megvalósulhat az újrahasznosítási fo­lyamat.

A fenntarthatósági elvek még jobb érvényesülését szolgálja, hogy a tiszta használt tálcákat szétválogatják és a termelők rendelkezésére bocsátják további használatra. A hasznosítási ciklus tehát magában foglalja a TrayC tálcák visszaszállítását a központi gyűjtőhelyre, azok szétválogatását, majd előkészítését az újra használatra. A hibás, sérült polisztirol tálcákból pedig újakat gyártanak, amelyek visszakerülnek a rendszerbe.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/taspo.de