0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A brit sertéstenyésztők hentesvízumot követelnek

Akkora hiány van hentesekből Nagy-Britanniában, hogy a sertéságazat a hentesvízum bevezetését szorgalmazza, azaz sürgetik a kormányt, hogy hosszabbítsa meg a hentes szakmunkásoknak szóló rövid távú vízumokra vonatkozó szabályozást.

Vasárnap a Defra (Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztérium) bejelentette, hogy akár 5500 baromfiipari dolgozó is dolgozhat majd karácsony előtt az Egyesült Királyságban ideiglenes munkavállalói engedéllyel. Ezt követte a közlekedési minisztérium bejelentése, miszerint akár 5000 sofőr is érkezhet az országba, hogy karácsony előtt élelmiszert és üzemanyagot szállítson.

A sertéságazat számára viszont nem hoztak intézkedéseket, annak ellenére, hogy a feldolgozók és az ágazat többször is rövid távú vízumkérelmeket nyújtott be.

A sertéshúsüzemekben tapasztalható krónikus hentes hiány miatt egyre nagyobb méreteket ölt a gazdaságokban végrehajtandó állatjóléti vágás. A Nemzeti Sertésszövetség (NPA) figyelmeztetett, hogy a hátralék már jóval meghaladja a 100 000 sertést, és néhány gazdának már nincs elég helye az állatok számára, sokan pedig már a tűréshatáron vagy annak közelében vannak.

A szervezet vezérigazgatója, Zoe Davies elmondta: „nagy szükségünk van ezekre a vízumokra, még ha csak rövid időre is, hogy segítsenek nekünk megszabadulni a hátraléktól. Ez nem csak a karácsony megmentéséről szól, amire a kormány kizárólagosan összpontosít, hanem a sertések jólétének védelméről és egy környezeti katasztrófa elhárításáról. Ha nem kapjuk meg a szükséges segítséget, a fogyasztók sem kapják meg a karácsonyi kedvenceiket, a malacokat. De a brit sertéstenyésztés hosszú távú hanyatlásával is szembe kell néznünk, és a kormánynak most fel kell végre ébrednie .”

Mivel a brit sertéstenyésztők a rekord termelési költségek miatt pénzügyi válsággal néznek szembe, az NPA arra is figyelmeztetett, hogy a brit sertéshústermelés jelentősen vissza fog esni, és ezáltal az Egyesült Királyság egyre inkább az EU-behozataltól válik függővé.

A szakmai szervezet szerint az elmúlt hónapokban számos sertéstenyésztő hagyta el az ágazatot, és még többen csökkentették állományuk méretét.

Felhívták a figyelmet, hogy a szupermarketek és a kiskereskedők a brit termékeknek az importtal szembeni előnyben részesítésével hozzájárulhatnának a probléma enyhítéséhez.

„A kiskereskedők sokat tehetnek a lemaradás enyhítéséért, és úgy véljük, hogy a brit sertéshús iránti elkötelezettségükből adódóan ez a felelősségük” – tette hozzá Davies.

MMG Direkt

Ha banki szakembert hívunk meg a stúdióba, mindenki azt gondolhatja, hogy pénzről lesz szó. Azonban ezúttal Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárcentrum ügyvezető igazgatója, és Halmos B. Ágnes a Magyar Mezőgazdaság Kiadó munkatársa arról beszélgetnek, milyen is a mezőgazdaság állapota jelen pillanatban a világban. A szakember szerint nagy változásnak vagyunk a szemtanúi, a mezőgazdaság kezd teljesen más funkciót betölteni, mint a korábbi évtizedekben. Ehhez kapcsolódva szó esik arról is, hogy a Közös Agrárpolitika támogatásainak feltételrendszerét ökológiai szempontok alakítják, ami egyrészt jó dolog, de az európai mezőgazdaság versenyhátrányba kerül.

youtube://v/B46Yi2pAmNQ

Forrás: farminguk.com