Back to top

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.

Amerikai orvosok egy 60 éves férfi esetéről számoltak be, akinek három hónapon belül megszűnt a krónikus migrénje, miután áttért a zöldségekben gazdag növényi alapú étrendre. A férfinak, aki 12 és fél éven át gyakori migrénnel küzdött, azt tanácsolták, hogy kövesse a Low Inflammatory Foods Everyday (LIFE) diétát. Ez olyan ételek fogyasztását javasolja, mint a spenót, a kelkáposzta, a mángold, a rukkola, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék és az egészséges zsírok, például az olívaolaj.

A migrén világszerte több mint egymilliárd embert érint, egyoldalú, lüktető fejfájásként jellemezhető, amely 4 és 72 óra között tarthat. A bénító fejfájást gyakran kíséri fény- és hangulatérzékenység.

A tanulmány szerzői szerint két hónapon belül a férfi migrénjének gyakorisága a havi 18-24 fejfájásról mindössze egyre csökkent, és abbahagyhatta a migrén elleni gyógyszerek szedését. Három hónap elteltével azt tapasztalta, hogy elmúltak a migrénes fájdalmai. A tanulmány szerint ezek az eredmények messze meghaladják a migrén elleni gyógyszeres kezeléseket, amelynek célja a migrén havi gyakoriságának több mint 50%-os csökkentése.

Az orvosok azt is megállapították, hogy az eredmények kiállták az idő próbáját, mivel a beteg folytatta a növényi alapú étrendet, és már több mint hét éve migrénmentes. „Tudomásunk szerint ez a tanulmány a krónikus migrén leghosszabb sikeres kezeléséről számolt be, amelyet eddig kizárólag étrendi beavatkozással értek el „– írták a szerzők.

Mielőtt a férfi elkezdte a LIFE-diétát, kipróbálta a napi migrén elleni gyógyszeres kezelést, az eliminációs diétát, a meditációt és a jógát is.

Az esetről a BMJ Case Reports című folyóiratban számolt be Dr. Brittany Marie Perzia, a Stony Brook Egyetem munkatársa, Dr. joshue L Dunaief, a Pennsylvania Egyetem munkatársa és Dr. David M Dunaief, egy New York-i magánpraxis munkatársa.

A beteg, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, a jelentésben azt írta, hogy a krónikus migrén szinte lehetetlenné tette fotós munkáját. „Mielőtt megváltoztattam az étrendemet, havonta hat-nyolc migréntől szenvedtem, amelyek mindegyike közel 72 órán át tartott. A mindennapjaimat az töltötte ki, hogy vagy migrénem volt, vagy épp lábadoztam egyből” – közölte. Elmondta, hogy a tápanyagdús, növényi alapú étrend elkezdésének első hónapjában képes volt abbahagyni mindkét migrén elleni gyógyszerének a szedését, amelyekre korábban rendszeresen szüksége volt. „Már nem is emlékszem, mikor fájt utoljára a fejem” – folytatta. A férfi hozzátette, hogy az asztmája is drámaian javult, mióta megváltoztatta az étrendjét, és a koleszterinszint-gyógyszereit is le tudta állítani.

Ugyanakkor a szerzők további kutatásokat javasolnak a teljes értékű növényi alapú étrend migrénben szenvedő betegekre gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túlélő babér-levélbolha

A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának.

A propolisz hatóanyagai gátolhatják a koronavírusokat

Megvizsgálták a propoliszban található flavonoidokat, melyek gátolhatják egyes koronavírusok ACE2 receptorokhoz való kötődését. A legnagyobb kötési energiával a rutin rendelkezik.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Kis híján feledésbe merült téli vitaminforrás

A svájci agráriumot a nagyközönség számára népszerűsítő lid.ch oldalon a minap egy ősrégi, könnyen megtermeszthető és egész télen át szedhető friss vitaminforrásra hívták fel a figyelmet, amely rengeteg pozitív tulajdonsága miatt alig-alig van a kertészkedők látókörében. Nálunk is kapható a vetőmagja.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Nagy gondot jelent a madárinfluenza Franciaországban

A francia hatóságok 2,5 millió baromfi leölését rendelték el madárinfluenza miatt.

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

Nemzetközi Zöld Hét, idén is digitálisan

A Nemzetközi Zöld Hét nagy hagyományokkal rendelkező szakmai találkozó, amely minden évben kiemelkedően fontos platformot jelent a mezőgazdaság és az élelmiszeripar aktuális témáinak megvitatásához. A fizikai találkozásra ugyan nem kerülhetett sor, ám a rendezvénynek otthont adó Messe Berlin 2022-ben is lehetőséget biztosított a szakmai eszmecserék digitális formában történő megrendezésére