Back to top

Juharszirup hiány kezdődik: Kanada aktiválja a stratégiai tartalékokat

Nem csak mikroprocesszorból vagy olajból van hiány a világban. A juharszirup piacán is gondok vannak. A helyzet olyan súlyos, hogy Kanada aktiválta stratégiai tartalékait.

Kanada jelenleg válsággal küzd a juharszirup piacán - ez a termék az ország számára az, ami Svájc számára a csokoládé, Jamaica számára a rum, és még sorolhatnánk… egy világszerte keresett nemzeti termék.

A juharszirupot a természet állítja elő, a juharfák nedvéből készítik, amelyet hagyományosan a fa törzsébe szerelt fémcsap segítségével szüretelnek. Így a mennyisége közvetlenül az adott év termésétől függ.

Manapság jellemzően műanyag csövekből álló vákuum rendszerrel csapolják meg a fák törzsét, amely a több fáról származó nedvet egy központi helyre gyűjti, ahol azt sziruppá finomítják.

Sajnos az elmúlt év sikertelen volt a termelők számára. A gazdák általában a fagyokra panaszkodnak, de a juharszirup esetében a magas hőmérséklet is okozhat terméskiesést, és most pontosan ez történt. A betakarítás csak nagyon különleges időjárási körülmények között történhet, amikor a hőmérséklet a fagy és az olvadás között változik. 

Az idén a szokásosnál rövidebb és melegebb volt a tavasz Québecben, ahonnan a világ sziruptermelésének 70 százaléka származik, és ez a termelés 24 százalékos visszaesését eredményezte

- közölték a juharszirup globális piacát ellenőrző, 11 000 sziruptermelőt tömörítő québeci  konzorcium képviselői.

A juharszirup nagyon keresett termék az amerikai piacon, ahol a reggeli palacsinta juharszirup nélkül elképzelhetetlen.

A jelenség a világjárvány idején fokozódott, amikor az amerikaiak kénytelenek voltak otthonról dolgozni, így többször készítették el azt a bizonyos palacsintát.

A termék exportja az elmúlt hónapokban szintén jelentősen - január és szeptember között több mint 20 százalékkal - emelkedett. Ez nyilvánvalóan nem maradt hatás nélkül a szirup elérhetőségére.

Az eredmény? Egy gyártókból álló konzorcium úgy döntött, hogy stratégiai tartalékokat szabadít fel ebből a termékből. Több mint 22 ezer tonna szirupot szállítanak a piacra sürgősségi intézkedésként. Ez hatalmas mennyiség, és a konzorcium  stratégiai tartalékának felét teszi ki.

A québeci juharszirup gyártók úgy működnek, mint az OPEC, az olajpiacot irányító kartell. A kanadai szervezet gondoskodik arról, hogy a termék ára ne csökkenjen; ennek érdekében ellenőrzi a termelést.

A válságra való tekintettel a konzorcium képviselője bejelentette, hogy a termelők jövőre növelni fogják a termelést, hogy kielégítsék a kanadai csemege iránti növekvő keresletet. "Erre szolgálnak a tartalékaink - hogy biztosítsuk, soha nem fogyunk ki a juharszirupból. És biztosíthatom önöket - nem lesz hiány!" - hangsúlyozta Helene Normandin kommunikációs igazgató.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A Világbank 30 milliárd dollárt különít el az élelmiszerhiány megelőzésére

A Világbank a héten közölte, hogy 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az élelmezésbiztonsági válság megfékezésére, amelyet az Oroszország Ukrajna közötti háború veszélyeztet, és amely miatt a két ország gabonaexportjának nagy része leállt.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

Dél-Európában később indult a szedés, nálunk a tavalyinál korábban lehet dinnye

A terület csökkentéséből és az időjárásból adódóan a dél-európai dinnyetermelő országokban az előző évinél kevesebb termést várnak. A korai szedések pedig egy-másfél hetet csúsztak. Nálunk is szűkült a terület, főként a Kelet-Magyarországon termesztett konstans fajtákból ültetnek kevesebbet. A hűvös áprilist követő májusi meleg hatására azonban június 20. körül már magyar görögdinnyét ehetünk.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

A Babits Borászat sárgamuskotálya nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját

A Babits Borászat 2019-es Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotálya nyerte a 26. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést május közepén adták át a Tisza-parti városban.