Back to top

Juharszirup hiány kezdődik: Kanada aktiválja a stratégiai tartalékokat

Nem csak mikroprocesszorból vagy olajból van hiány a világban. A juharszirup piacán is gondok vannak. A helyzet olyan súlyos, hogy Kanada aktiválta stratégiai tartalékait.

Kanada jelenleg válsággal küzd a juharszirup piacán - ez a termék az ország számára az, ami Svájc számára a csokoládé, Jamaica számára a rum, és még sorolhatnánk… egy világszerte keresett nemzeti termék.

A juharszirupot a természet állítja elő, a juharfák nedvéből készítik, amelyet hagyományosan a fa törzsébe szerelt fémcsap segítségével szüretelnek. Így a mennyisége közvetlenül az adott év termésétől függ.

Manapság jellemzően műanyag csövekből álló vákuum rendszerrel csapolják meg a fák törzsét, amely a több fáról származó nedvet egy központi helyre gyűjti, ahol azt sziruppá finomítják.

Sajnos az elmúlt év sikertelen volt a termelők számára. A gazdák általában a fagyokra panaszkodnak, de a juharszirup esetében a magas hőmérséklet is okozhat terméskiesést, és most pontosan ez történt. A betakarítás csak nagyon különleges időjárási körülmények között történhet, amikor a hőmérséklet a fagy és az olvadás között változik. 

Az idén a szokásosnál rövidebb és melegebb volt a tavasz Québecben, ahonnan a világ sziruptermelésének 70 százaléka származik, és ez a termelés 24 százalékos visszaesését eredményezte

- közölték a juharszirup globális piacát ellenőrző, 11 000 sziruptermelőt tömörítő québeci  konzorcium képviselői.

A juharszirup nagyon keresett termék az amerikai piacon, ahol a reggeli palacsinta juharszirup nélkül elképzelhetetlen.

A jelenség a világjárvány idején fokozódott, amikor az amerikaiak kénytelenek voltak otthonról dolgozni, így többször készítették el azt a bizonyos palacsintát.

A termék exportja az elmúlt hónapokban szintén jelentősen - január és szeptember között több mint 20 százalékkal - emelkedett. Ez nyilvánvalóan nem maradt hatás nélkül a szirup elérhetőségére.

Az eredmény? Egy gyártókból álló konzorcium úgy döntött, hogy stratégiai tartalékokat szabadít fel ebből a termékből. Több mint 22 ezer tonna szirupot szállítanak a piacra sürgősségi intézkedésként. Ez hatalmas mennyiség, és a konzorcium  stratégiai tartalékának felét teszi ki.

A québeci juharszirup gyártók úgy működnek, mint az OPEC, az olajpiacot irányító kartell. A kanadai szervezet gondoskodik arról, hogy a termék ára ne csökkenjen; ennek érdekében ellenőrzi a termelést.

A válságra való tekintettel a konzorcium képviselője bejelentette, hogy a termelők jövőre növelni fogják a termelést, hogy kielégítsék a kanadai csemege iránti növekvő keresletet. "Erre szolgálnak a tartalékaink - hogy biztosítsuk, soha nem fogyunk ki a juharszirupból. És biztosíthatom önöket - nem lesz hiány!" - hangsúlyozta Helene Normandin kommunikációs igazgató.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

Egy bonbonos doboz legendája

Sokunknak lehet gyerekkori emlékképe a ’70-es, ’80-as évekből a nagymama polca, rajta a jellegzetes, nyolcszögletű, virágmintás doboz, amely legtöbbször varrókészletet vagy más személyes értékeket rejtett. A Százszorszép bonbon és doboza Monarchia idején keletkezett legendája napjainkig él.

Ma van a Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra - erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Villány nem áll meg – tanulmányút Günzer Tamás Pincészetében

Günzer Tamás meghívására a Magyar Sommelier Szövetség a Magyar Borszakírók Körének tagjaival szakmai látogatást tett Villányban. Tamás állattenyésztő mérnökként 12 éven keresztül vezette Borjádon a szarvasmarha telepet, de Villányban akkora a nyomás, ott – ahogyan mondja - mindenkiből borász lesz. A szakember 2002-ben kötelezte el magát végleg a szőlő és a bor mellett, az eredmények őt igazolták.

A „belénk épült” baktérium

Ha tetszik, ha nem emésztőrendszerünkben és testfelületünkön milliárdszám hemzsegnek a baktériumok. És jobban belegondolva, a legtöbb emberi sejtünkben is van egy ősi baktériumtól eredeztetett szervecske.

A WHO nem ajánlja a cukormentes édesítőszereket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a cukormentes édesítőszerekről (non-sugar sweeteners, NSS), amelyben azt javasolja, hogy ne használjuk ezeket a testtömeg szabályozására vagy a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentésére.

„A hegyközség maga a termelő”

Erős vezetést ígért Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, akit a május 30-i tisztújításon választottak a szakmai szervezet első emberévé.