Kanada jelenleg válsággal küzd a juharszirup piacán - ez a termék az ország számára az, ami Svájc számára a csokoládé, Jamaica számára a rum, és még sorolhatnánk… egy világszerte keresett nemzeti termék.

Manapság jellemzően műanyag csövekből álló vákuum rendszerrel csapolják meg a fák törzsét, amely a több fáról származó nedvet egy központi helyre gyűjti, ahol azt sziruppá finomítják.
Sajnos az elmúlt év sikertelen volt a termelők számára. A gazdák általában a fagyokra panaszkodnak, de a juharszirup esetében a magas hőmérséklet is okozhat terméskiesést, és most pontosan ez történt. A betakarítás csak nagyon különleges időjárási körülmények között történhet, amikor a hőmérséklet a fagy és az olvadás között változik.
- közölték a juharszirup globális piacát ellenőrző, 11 000 sziruptermelőt tömörítő québeci konzorcium képviselői.

A termék exportja az elmúlt hónapokban szintén jelentősen - január és szeptember között több mint 20 százalékkal - emelkedett. Ez nyilvánvalóan nem maradt hatás nélkül a szirup elérhetőségére.
Az eredmény? Egy gyártókból álló konzorcium úgy döntött, hogy stratégiai tartalékokat szabadít fel ebből a termékből. Több mint 22 ezer tonna szirupot szállítanak a piacra sürgősségi intézkedésként. Ez hatalmas mennyiség, és a konzorcium stratégiai tartalékának felét teszi ki.
A válságra való tekintettel a konzorcium képviselője bejelentette, hogy a termelők jövőre növelni fogják a termelést, hogy kielégítsék a kanadai csemege iránti növekvő keresletet. "Erre szolgálnak a tartalékaink - hogy biztosítsuk, soha nem fogyunk ki a juharszirupból. És biztosíthatom önöket - nem lesz hiány!" - hangsúlyozta Helene Normandin kommunikációs igazgató.