Back to top

Pokol a szájban, avagy a világ legerősebb paprikája

A Scoville-skála a paprika csípősségét méri. A legutoljára nemesített csili paprika 3 millió Scoville egységet tartalmaz. Miért versengenek a nemesítők még mindig, hogy minél erősebb paprikát állítsanak elő?

A paprika csípős ízét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ez stimulálja a bőrben és a nyálkahártyákon lévő idegvégződéseket. A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki  módszert 1912-ben, ezért az egységet róla nevezték el.

Bhut Jolokia
Bhut Jolokia

A csípős ízérzékelés az egyik legfurcsább emberi érzékelés. Nehéz olyan ízlelőbimbókat találni a nyelven, amelyek az édesség, a keserűség, a savanyúság vagy a sós íz receptoraihoz hasonlóan tartalmazzák az "csípős íz" receptorait.

A csípős érzés a nyálkahártyák fájdalomreceptorainak stimulációjából ered. A fűszeres ételek veszélyesek számunkra, ezért a szervezetünk ennek megfelelően figyelmeztet minket.

2008-ban az indiai Bhut Jolokia paprika bizonyult a legerősebbnek és bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, a Scoville-skálán egymillió egységet meghaladó csípősséggel.

Összehasonlításképpen: egy átlagos Tabasco szósz 2,5 ezer egységet tartalmaz, a cayenne-i bors pedig 30-50 ezer egységet. A magyar csípős paprikáknál pedig 1500-2500 egységet mértek.

A Bhut Jolokia  szellempaprikát jelent. - Valószínűleg azért, mert egy ilyen zöldség elfogyasztása után meg lehet halni – viccelődött Dr. Paul Bosland, az Új-Mexikói Egyetem Chili Paprika Intézetének igazgatója.

Az emberek azért óvatosak. Bangladesben, például úgy használják a főzéshez, hogy a szárat a kezükbe veszik, és csupán az ételhez dörzsölik. Szemüveget és kesztyűt kell viselni, amikor a magokat eltávolítjuk ebből a fajtából, és az egész műveletet a szabadban kell végezni – figyelmeztetnek a csili kutatók.

Azonban nincs hiány a szupererős zöldségeket megvásárolni hajlandó emberekből. Ennek oka, hogy a belőlük készült fűszerek gazdaságosabbak. Elég egy csipetnyi belőle, hogy egy ételnek kivételes íze legyen. Nem csoda, hogy a termelők még mindig versenyben vannak.

Jelenleg a legcsípősebb paprika, a Pepper X, ami  több, mint 3 millió Scoville-egységgel rendelkezik!

Ezt a fajtát 2017 szeptemberében mutatta be nemesítője, az amerikai Ed Currie.

De honnan származik a csípős íz a természetben? Ahogy az gyakran előfordul, a növények "találták ki", hogy megvédjék utódaikat. A paprikát a természetben a madarak terjesztik, de amint magjaik

Pepper X
Pepper X
áthaladnak egy emlős emésztőrendszerén, elveszítik csírázóképességüket. Ezért van az, hogy a paprika magvakat körülvevő szövetek tartalmazzák a legtöbb kapszaicint, egy olyan anyagot, amely az emlősökre erősen irritáló, de a madarakra legfeljebb fájdalomcsillapító hatású.

Amit az evolúció nem látott előre az az, hogy egy emlősfajnak olyan kifinomult kulináris ízlése lesz, hogy még a nagyon csípős paprikát is el meri fogyasztani.

Bár összességében ez nagyon előnyösnek bizonyult a Capsicum nemzetséghez tartozó növények számára – jelenleg  világszerte évente négymillió tonnát termelnek ezekből a fűszeres zöldségekből.

Wilbur Scoville úgy határozta meg  az élelmiszerek csípősségét, hogy  a paprikakivonatot addig hígította édesített vízzel, amíg az égető íz nem vált kimutathatóvá. Az édes paprika nulla pontot kapott ezen a skálán, mert egyáltalán nem tartalmaz semmilyen csípős anyagot. A legcsípősebb chilifajtákhoz több tíz- vagy akár százezerszeres hígításra volt szükség.

Ez a módszer azonban szubjektív, és ezért nem túl pontos. Ez az egyik oka annak, hogy egyazon fajta esetében az eredmények annyira eltérőek. Ma már a kóstolás helyett folyadékkromatográfiát használnak a csípős ízért felelős anyagok koncentrációjának pontos mérésére.

Forrás: 
focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Formatervezési díjat kapott a Steyr Terrus CVT

A nagy presztízsű RedDot formatervezési díjjal ismerték el a Steyr Terrus CVT traktor dizájnját. A zsűri értékelése szerint 2022 legelegánsabb traktorának formaterve hozzájárul a nagy teherbírású munkagép képességeihez, kényelméhez és hatékonyságához. A Steyr Terrus CVT 2015-ben jelent meg a gyártó kínálatában, mint az osztrák vállalat „zászlóstraktora”.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.