0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 27.

Helyi termékek – nem csak helyieknek

Rábapatyon szinte mindent meg lehet vásárolni a termelői piacon, amit a környéken „háztájiban” termelnek vagy állítanak elő, nem is beszélve a kézműves alkotásokról. A két éve megnyitott piac emellett közösségi térként működik, vagyis programokat is szerveznek a piac látogatóinak.

Nagy a forgalom szombaton délelőttönként a Vas megyei település közepén található piactéren. Gyakran több százan is szemügyre veszik a kínálatot, új és visszajáró vásárlók egyaránt vannak köztük. Hajas László ötletgazda és piacfelügyelő, aki a létesítmény „gazdája”, azt mondja, lelki szemeivel évekkel előre látta, hogy a piac népszerű lesz, mert nemcsak a községnek van rá szüksége, hanem a térségnek is. Az önkormányzat ezért is döntött a létrehozása mellett.

– Rábapatyon elég mozgalmas a közösségi élet, sok a rendezvény, a fesztivál. Régóta terveztük, hogy létrehozunk egy teret, amelyik mindegyiknek helyet tud adni – idézte fel a kezdeteket.

Hajas László elmondta, hogy a piacot szinte a „gyerekének” tartja. Vallomása szerint: már az elindulásakor látta a piac jövőjét, ezért jelezte, hogy részt venne a működtetésében és az irányításában. Azóta is szívvel-lélekkel végzi az ezzel járó munkát. Mint megjegyezte, ezt másként nem lehet és nem is szabad csinálni.

– A falu közepén volt egy tér egy romos épülettel, amit alkalmasnak találtunk az általunk megálmodott célra. Amikor terveztük, eleve úgy gondolkodtunk, hogy több funkció betöltésére alkalmassá tesszük. Tudtuk, hogy sokak örülnének egy helyi termelői piacnak, hiszen egyrészt sokan gazdálkodnak a településen, egyben rengetegen keresik a házi terményeket és termékeket.

– Egy pályázati kiírás tette lehetővé a közösségi tér kialakítását, az épület felújítását, illetve a piac létrehozását.

A pályázaton 50 millió forint támogatáshoz jutottunk, az önkormányzat pedig hozzátett még 30 milliót. Ebből az összegből megvalósult a rekonstrukció, felállítottuk a piacnak helyet adó lábas pajtát és kialakíthattuk a kézművesek helyiségeit. Mindezzel igazi közösségi teret hoztunk létre, amit meg akartunk és meg is tudunk tölteni tartalommal. A közösségi teret meg 2019-ben avattuk fel, és azóta igazából csak a covid-járvány hátráltatta a működését. Azonban amikor nem volt zavaró tényező, rendezvényeket tartottunk. A különböző bemutatók és a piac mellett működik egy kézműves bolt, egy büfé, ahol helyben és a környéken elállított termékeket kínálnak a piacra betérőknek. Említhetem például a hentes termékeket, a tojást és a mézet, bár a kínálat ennél – természetesen – jóval szélesebb.

Házisavanyúság, primőr zöldség és gyümölcs, lekvár, házisütemény, szörp, kecske- és tehéntejből készített sajtok és fürjtojás – és mindez csupán néhány a piacon árusított termékekből, amiket helyiek és a környező települések termelői kínálnak.

Hajas László azt mondja, kiváló minőségre törekednek, és persze arra, hogyha egy termék kiesne a kínálatból, akkor minél előbb pótolják.

– A helyi termelők szerencsére sokan vannak, de rajtuk kívül mintegy 20 kilométeres körzetből érkeznek a piaci árusok. Szombatonként átlagosan 20–22, de van, hogy még ennél is több árus pakol ki a standokra és kínálja termékeit-készítményeit. Erre a számra igen büszkék vagyunk. Ugyanis hozzá kell tenni, hogy manapság már annyira sok termelői piac van, hogy némelyiken már nincs elegendő termelő.

– Rábapatyon soha nem volt ilyen probléma, talán azért nem, mert itt mindig családias a légkör, kellemes a hangulat, és az árusok kínálata mellett programokkal tesszük közkedveltté a piacot, amit értékelnek a vásárlók. Jönnek hozzánk a helyieken kívül a környékbeli falvakból is. Nagyon örülök neki, hogy meglehetősen távolról, akár Sopronból és Kapuvárról is rendszeresen jönnek Rábapatyra vásárlók és vendégek. Többségük nem egyetlen alkalommal, hanem visszatérő vásárló. Akadnak már külföldiek is, osztrákok, és szlovákok, még csehek is.

Meg kell jegyeznem, hogy az ezerhatszáz lakosú Rábapaty a 84-es főút mentén fekszik, amellett az út mellett, amelyik az Ausztria és a Balaton közötti forgalom jelentős részét bonyolítja.

Tehát sok az átutazó. De emellett arra is szükség van, hogy az utazókat érdemi dolgokkal tudjuk megállítani. Ha mindent összevetünk, minden azt bizonyítja, hogy jó úton járunk. Természetesen kíváncsiak voltunk-vagyunk rá, hogy számokkal kifejezve mekkora a piac forgalma. Ezért egy alkalommal minden vásárlás után tombo­lajegyet adtunk a vásárlóknak. Kiderült, hogy mintegy 450 vásárlás történt egy szombat délelőttön, ami számításaink szerint körülbelül háromszáz vásárlót jelent. De a tényleges létszám ennél több volt. Szeretnénk, ha ez így maradna, sőt, ha még több árus lenne még több termékkel, és, természetesen, ha sok-sok vásárló, látogató, vendég érkezne a faluba, a piacunkra. Még egy fontos dolog: céljaink elérése érdekében együttműködünk a többi környékbeli termelői piaccal Szombathelyen, Vasváron, Nádasdon stb.

Hajas László szerint nem kétséges, hogy helyi termelői piacokra szükség van.

– Sok embert csábítanak a helyi termékek, mert egyre többen gondolkodnak úgy, hogy azok egészségesek, ráadásul a származási helyük is ismert. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy ezek a termékek drágábbak, pontosan az előbb említettek miatt. Ezért aztán akadnak, akik inkább bemennek a multi áruházakba, hogy megvegyék olcsóbban a zöldségeket, gyümölcsöket, s minden mást, amit a háztartásukban használnak. Nos, tény, hogy olcsóbban megkapják őket, de minőségben nem tudnak versenybe szállni a helyi termékekkel. Vannak, akik itt is, ott is vásárolnak, a reményeink szerint azonban egyre többen lesznek, akik helyi piacon találják és vásárolják meg azt, amire szükségük van. Ennek érdekében is dolgozunk.

A rábapatyi piac nem áll meg a fejlődésben, sok tervük van a közeljövőre.

– Erre pedig lesz lehetőségük – mondja Hajas László. – A Magyar Falu program keretében elnyertünk egy 30 millió forintos támogatást. Ez lehetővé teszi a további fejlesztést, ráadásul már idén elkezdhetjük belőle a munkálatokat. Felújítjuk például a már felújított épület alatt található régi, boltíves pincehelyiséget. Ennek a pontos funkcióját még nem döntöttük el, de biztos, hogy maximálisan kihasználjuk az ezzel járó új lehetőségeket. Bővítjük a parkolót a piac körül, fejlesztjük a napkollektor- és a térfigyelő rendszert, növeljük az árusító helyek számát a kínálat- és a termékbővítés érdekében. Mindez azt jelenti, hogy hosszú távon gondolkodunk, mert a helyi termelői piacban látjuk a lehetőségeket, és mindabban, ami köré épült.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság