Back to top

Veszélyes penészes sajtot fogyasztani?

A penész és a sajt kapcsolata eléggé rejtélyes. Egyes sajtok a kor előrehaladtával javulnak, és néha penészesednek is. Végül is a penészgombák adják a kéksajt jellegzetes ízét is, így azt feltételezhetjük, hogy a penészes sajtnak ehetőnek kell lennie.

Az érlelt sajt valójában nem jelent penészes sajtot. A Lively Run Dairy szerint a sajtkészítés során só hozzáadásával érlelik és tartósítják a sajtot, így az érlelt sajtok nem penészedhetnek meg. A Can It Go Go Bad azonban emlékeztet arra, hogy minden sajt tejtermékből készül, és a tejtermékek elkerülhetetlenül megromolhatnak egy idő után.

A víz, az oxigén és a tápanyag a penészgombák növekedésének építőkövei.

A lágyabb sajtoknak, például a brie-nek magas a víztartalma, ami azt jelenti, hogy gyorsabban penészednek, mint a nagyon alacsony víztartalmú sajtok, például a cheddar. Azonban még a száraz, érlelt parmezándarab is, ami már rég óta a hűtőben áll, termelhet némi spórát.

Ehetünk penészes sajtot?

A penészes sajtok biztonságos fogyasztása a sajtok fajtájától függ. A penészgombák egyes sajtoknak jellegzetes ízt és textúrát kölcsönöznek. A kék sajtok, például a gorgonzola esetében a penészgombát az alvadékba fecskendezik, ami a sajtban elterülő kék ereket hozza létre. Az olyan lágy érlelésű sajtok esetében, mint a camembert, a sajt feldolgozása során penész keveredik a tejbe. A brie sajt héja is valójában egy fehér, ehető penészréteg, amely a krémes belsejét védi a baktériumoktól.

Természetesen a sajt víztartalma rossz penészesedéshez vezethet, ezért a penészes lágysajtok esetében nem érdemes várni vele, érdemes még ezt megelőzően elfogyasztani.

A kemény sajt azonban teljesen más, a penész körül több mint egy centiméterrel vágjuk a sajtot, ügyelve arra, hogy a kés ne szennyeződjön.

Az ABC News Australia megerősítette, hogy a kemény sajtnak az alacsony víztartalma miatt a szennyeződés a felszínen marad. A riport azonban rámutat arra, hogy más élelmiszereken, különösen a lágyaknál a spórák a szemmel nem látható helyekre is befúródhatnak. A hírportál szerint az alacsony savtartalmú élelmiszereken (például a tejtermékeken) szaporodó penészgombák jelentik a legnagyobb kockázatot a káros baktériumok számára. Tekintettel arra, hogy a penészben lévő baktériumok az ételmérgezéstől kezdve a rákig számos egészségügyi problémát okozhatnak, fontos megjegyezni egy régi mondást: ha kétség merül fel, inkább már ne fogyasszuk el.

Forrás: 
tastingtable.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb növényi olajból várható hiány

A világ legnagyobb olavíolaj-exportőrének számító Spanyolország mezőgazdasági minisztere figyelmeztetett: bajba kerülhet az idei olívatermés.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

400 éves élesztőgomba maradványból feltámasztott ecuadori sör

Egy régi tölgyfahordóban Javier Carvajal ecuadori biomérnök megtalálta szerencsehozó gombáját: egy 400 éves élesztőgombát, amelyet azóta sikerült feltámasztania és felhasználnia a vélhetően Latin-Amerika legrégebbi sörének reprodukálására.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európába felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.