Back to top

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A Magyar Sajtkészítők Egyesületének missziója, hogy megőrizze a sajtversenyek színvonalát. Azok a fogyasztók ugyanis, akik kifejezetten a minőségi sajtokat keresik, meg is fizetik azoknak az árát
A Magyar Sajtkészítők Egyesületének missziója, hogy megőrizze a sajtversenyek színvonalát. Azok a fogyasztók ugyanis, akik kifejezetten a minőségi sajtokat keresik, meg is fizetik azoknak az árát
Fotó: Király Gergely
Bár azt gondolnánk, a magyar háztartások többségében még mindig csak trappistát találunk a hűtőben, az országban mindig is létezett egy olyan fogyasztói réteg, amely kifejezetten a minőségi sajtokat kereste. Más kérdés, hogy 10-15 évvel ezelőttig kizárólag külföldről jutott hozzá. Az említett időszakban azonban a hazai sajtmesterek elkezdtek egészen jó sajtokat készíteni, egyesületük pedig tíz éve sajtmustrák szervezésével járul hozzá a hazai sajtkultúra felemelkedéséhez.

„A készítők nagyon kíváncsiak, hogy hol tartanak a nemzetközi mezőnyben

– mondta Hegedűs Imre. És nemcsak azok, akik kiemelkedően, hanem azok is, akik gyengébben szerepelnek.” Vagyis a magyar sajtmesterek kifejezetten vágynak a fejlődésre.

A tanfolyamra két egyetemista ingyenesen, a többi résztvevő pedig kedvezményes áron jelentkezhetett – azzal a feltétellel, hogy sajtbíraként közreműködnek az egyesület versenyein
A tanfolyamra két egyetemista ingyenesen, a többi résztvevő pedig kedvezményes áron jelentkezhetett – azzal a feltétellel, hogy sajtbíraként közreműködnek az egyesület versenyein
Fotó: Magyar Sajtkészítők Egyesülete

Az egyesület egyébként a napi 50 liter feldolgozott tejtől az 5000 literig különböző méretű kézműves, illetve kisüzemi feldolgozókat tömörít, és mintegy 150 hazai sajtkészítővel áll rendszeres kapcsolatban, amely nagyjából a termelők kétharmad részét jelenti.

Az első sajtmustrák alkalmával magukat a sajtmestereket kérték fel egymás termékeinek elbírálására, amiből aztán hatalmas felfordulás kerekedett, és sok sértődés született. 

Mivel azonban a versenyekre jelentős az igény, az egyesület úgy döntött: maga gondoskodik a független és felkészült sajtbírák képzéséről.

Idén második alkalommal rendezett tanfolyamot számukra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával.

Aki egy évig "dédelget" egy sajtot, az joggal várja el, hogy objektíven és szakmai alapon ítéljék meg a termékét. Az egyesület 100 pontból álló, részletes bírálati rendszert dolgozott ki
Aki egy évig "dédelget" egy sajtot, az joggal várja el, hogy objektíven és szakmai alapon ítéljék meg a termékét. Az egyesület 100 pontból álló, részletes bírálati rendszert dolgozott ki
Fotó: Magyar Sajtkészítők Egyesülete
A képzést felvételi is megelőzte, amely során a jelölteknek kétszázszoros hígításban kellett felismerniük a négy alapízt, majd egy standard illatminta-gyűjteményben „vágtak rendet” az orrukkal.

A tanfolyamra két egyetemista ingyenesen, a többi résztvevő pedig kedvezményesen áron jelentkezhetett – azzal a feltétellel, hogy legalább háromszor az egyesület rendelkezésére állnak és közreműködnek a versenyein.

Az egyesület célja, hogy az általa képzett bírák nemzetközi szintű, fogyasztói szempontú bírálatukkal és építő kritikáikkal hozzájáruljanak a magyar sajtkultúra gyarapodásához
Az egyesület célja, hogy az általa képzett bírák nemzetközi szintű, fogyasztói szempontú bírálatukkal és építő kritikáikkal hozzájáruljanak a magyar sajtkultúra gyarapodásához
Fotó: Király Gergely

Hegedűs Imre kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben hatalmasat fejlődtek a magyar kézműves sajtok, több mester a nemzetközi versenyekről is aranyérmekkel tér haza.

Ebben véleménye szerint jelentős szerepet játszanak a rendszeres megmérettetések, amelyek során előre meghatározott, részletesen kidolgozott pontrendszer alapján esnek bírálat alá a termékek.

Az egyesület évente kettő-négyszer szervez regionális sajtversenyeket. Legrangosabb rendezvénye pedig az országos Sajtmustra Etyeken, amire legközelebb szeptember 2-án kerül sor.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

400 éves élesztőgomba maradványból feltámasztott ecuadori sör

Egy régi tölgyfahordóban Javier Carvajal ecuadori biomérnök megtalálta szerencsehozó gombáját: egy 400 éves élesztőgombát, amelyet azóta sikerült feltámasztania és felhasználnia a vélhetően Latin-Amerika legrégebbi sörének reprodukálására.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európába felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.

Négymillió kilogramm élelmiszert mentett idén az Élelmiszerbank

Összesen 4 millió kilogramm élelmiszert mentett meg és osztott szét rászorulók között 2022 első felében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.