0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

Bár azt gondolnánk, a magyar háztartások többségében még mindig csak trappistát találunk a hűtőben, az országban mindig is létezett egy olyan fogyasztói réteg, amely kifejezetten a minőségi sajtokat kereste. Más kérdés, hogy 10-15 évvel ezelőttig kizárólag külföldről jutott hozzá. Az említett időszakban azonban a hazai sajtmesterek elkezdtek egészen jó sajtokat készíteni, egyesületük pedig tíz éve sajtmustrák szervezésével járul hozzá a hazai sajtkultúra felemelkedéséhez.

„A készítők nagyon kíváncsiak, hogy hol tartanak a nemzetközi mezőnyben

– mondta Hegedűs Imre. És nemcsak azok, akik kiemelkedően, hanem azok is, akik gyengébben szerepelnek.” Vagyis a magyar sajtmesterek kifejezetten vágynak a fejlődésre.

Az egyesület egyébként a napi 50 liter feldolgozott tejtől az 5000 literig különböző méretű kézműves, illetve kisüzemi feldolgozókat tömörít, és mintegy 150 hazai sajtkészítővel áll rendszeres kapcsolatban, amely nagyjából a termelők kétharmad részét jelenti.

Az első sajtmustrák alkalmával magukat a sajtmestereket kérték fel egymás termékeinek elbírálására, amiből aztán hatalmas felfordulás kerekedett, és sok sértődés született. 

Mivel azonban a versenyekre jelentős az igény, az egyesület úgy döntött: maga gondoskodik a független és felkészült sajtbírák képzéséről.

Idén második alkalommal rendezett tanfolyamot számukra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával.

A képzést felvételi is megelőzte, amely során a jelölteknek kétszázszoros hígításban kellett felismerniük a négy alapízt, majd egy standard illatminta-gyűjteményben „vágtak rendet” az orrukkal.

A tanfolyamra két egyetemista ingyenesen, a többi résztvevő pedig kedvezményesen áron jelentkezhetett – azzal a feltétellel, hogy legalább háromszor az egyesület rendelkezésére állnak és közreműködnek a versenyein.

Hegedűs Imre kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben hatalmasat fejlődtek a magyar kézműves sajtok, több mester a nemzetközi versenyekről is aranyérmekkel tér haza.

Ebben véleménye szerint jelentős szerepet játszanak a rendszeres megmérettetések, amelyek során előre meghatározott, részletesen kidolgozott pontrendszer alapján esnek bírálat alá a termékek.

Az egyesület évente kettő-négyszer szervez regionális sajtversenyeket. Legrangosabb rendezvénye pedig az országos Sajtmustra Etyeken, amire legközelebb szeptember 2-án kerül sor.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu