Back to top

Gyümölcslétől az őrölt paprikáig

A föld érték – feltéve, hogy megműveljük, ha valamit termelünk rajta, mondta tudósítónknak Faragó Ferenc, aki sokféle terménnyel és saját készítménnyel várja azokat, akik házi jellegű árut szeretnének vásárolni és fogyasztani.

A Vas megyei Celldömölkön élő és dolgozó férfi szerint az utóbbi években felértékelődtek a megbízható helyről származó, tartósítószert és adalékanyagokat nem tartalmazó termékek. Azt tapasztalja, egyre többen vágynak ilyenekre.

– Kistermelő vagyok. Meg lehet nézni, mi mindent készítek, a gyümölcslevektől kezdve, a szörpökön és a paprikaőrleményen át, a lekvárokig – mondta el. A vásárlókat érdekli, hogy mit kapnak a pénzükért, a legtöbben rákérdeznek, hogy honnan származik árui alapanyaga, hogy hogyan és miből készül egy-egy termék.

– Mindről el tudom mondani, hogy melyik háztájiban vagy kiskertben termelték a gyümölcsöket vagy zöldségeket, és a családunk is nagyobb mennyiségben is termel almát, mert sokat használunk belőle.

Talán nem kell mondanom, hogy ezek mind igazi gyümölcslevek, olyanok, mintha magát a gyümölcsöt fogyasztanánk. Ízletesek és egészségesek.

Faragó Ferenc: a gyümölcslevek is tartalmazzák az alma összes értékét
Faragó Ferenc: a gyümölcslevek is tartalmazzák az alma összes értékét
Fotó: Bella Huba
Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs hazánkban. Az alma minden kontinensen megtalálható, több mint 7 ezer fajtája ismert. Főként a mérsékelt éghajlati övben termesztik, és a világtermelés fele Európából származik.

Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyékben vannak a leghíresebb almatermelő helyek, de majd’ minden szőlőben és házikertben van legalább egy-egy almafa.

Az utóbbi években sok-sok régi fajtát megmentettek, olyanokat, amelyek már-már feledésbe merültek. Ma már sok helyütt szaporítják őket, és a belőlük készített alanyok szépen fogynak. Nemcsak idősek vásárolják őket, akik kicsit talán nosztalgiából döntenek mellettük, hanem már fiatalok is keresik a régi fajtákat, mert megtanulták, mennyire finomak, egészségesek, arról nem beszélve, hogy nem kell permetezni őket. Manapság ez egyre fontosabb szempont.

A statisztika szerint évente mintegy 23 kilogramm almát fogyasztunk fejenként Magyarországon.

A népszerűségi listát még mindig a jonatán vezeti, mögötte pedig a golden, az idared, az idagold és a starking váltogatják egymást. Az alma nyári változatai is kedveltek, de a tél igazi almaszezon. Némelyik ősszel szüretelt fajta akár tavaszig is eltartható, amivel olcsó, de annál értékesebb tápláléknak és vitaminforrásnak számítanak.

Az alma minden porcikája értékes táplálék. Húsa 8–13 százaléka gyümölcscukor. Egy közepes méretű nyers alma 80 kalóriát tartalmaz, amiből 21 gramm szénhidrát. Tartalmaz továbbá 3,7 gramm rostot, és 10–15 milligramm C-vitamint. A- és B-vitamin-, folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős.

Rostanyaga, a pektin jótékony hatása összetett: rendezi az emésztést, kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumtartalma segíthet a magas vérnyomáson.

– Akkor a legértékesebb és a legtáplálóbb, ha nyersen, a héjával együtt fogyasztjuk, akkor tartalmazza a legtöbb élelmi rostot, de a gyümölcslevek is tartalmazzák az alma összes értékét – tette hozzá Faragó Ferenc.

Termelői lekvárok
Termelői lekvárok
Fotó: Bella Huba
– Gyümölcsleveinket hőkezeljük, sem cukrot, sem aromát nem adunk hozzájuk, azaz teljesen természetesek. Ez a lényeg. A szörpökre és a lekvárokra ugyanez igaz: azok is olyanok, mintha az eredeti gyümölcsöt fogyasztaná az ember.

A másik büszkeségünk a paprikaőrleményünk, amit szintén sokan keresnek és vásárolnak. Malommal őröljük a jó minőségű érett paprikát. Nem kell valamiféle gépre gondolni: két kő között őröljük. Részben ennek köszönhető, hogy a lehető legjobb az íze és a minősége, ugyanis így benne maradnak az eredeti anyagok, és a színe sem hagy kívánnivalót maga után. Kiváló pörköltbe és egyéb ételekbe. Elsősorban a magyaros ételekre gondolok.

A paprikát a világ számos konyhája használja, de a konyhán kívül is hasznosítják: használja az orvostudomány, a gyógyszerészet és a kozmetika, használják fogyáshoz. Számtalan hasznos anyagot tartalmaz, például tízféle vitamint.

Az emberi szervezetre jótékony hatást gyakorol: megkönnyíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, semlegesít egyes baktériumokat, gyógyítja a megfázást, javítja az anyagcserét, normalizálja a testsúlyt. Pozitív hatással van a látásra, a retina állapotára, normalizálja az idegrendszert, tisztítja a tüdőt, csökkenti az ízületi fájdalmakat és erősíti az immunrendszert.

Sokan tudják mindezt, mert – szerencsére – egyre nagyobb figyelmet kap az egészséges életmód, azon belül pedig – természetesen – a zöldségek, a gyümölcsök és a belőlük készített termékek.

Úgy látom, egyre többen hajlandóak pénzt áldozni a háztáji termékekre – még akkor is, ha kissé drágábbak, mint az üzletekben –, mert így legalább tudják, hogy honnan származnak.

És akkor még nem beszéltünk az ízükről. Sokan azért jönnek, hogy régen kóstolt ízeket keressenek, és ha megtalálják valamelyiket, törzsvásárlóvá válnak. De akad, aki a népi gyógyászatot kutatva keres hagyományos-természetes termékeket. Ilyen termékeink például a céklás dolgok, amik a járvány alatt nagyon keresetté váltak.

Faragó Ferenc azt mondja, a kert gondozása és a termékek előállítása rengeteg munkát ad, és még annál is nagyobb odafigyelést igényel, ugyanis számára lényeges, hogy a minőség soha ne szenvedjen csorbát. A vevőknek csak a lehető legjobbat szabad adni, mert akkor lesznek visszatérő „vendégek”.

A Faragó család paprikakrémje az egyik legkeresettebb áru
A Faragó család paprikakrémje az egyik legkeresettebb áru
Fotó: Bella Huba
– Családi gazdaságként dolgozunk. Ezt csak így lehet végezni, annyira sokrétű az egész. Rengeteg fizikai munkával jár a tevékenységünk, pedig igyekszünk gépesíteni. Van, amit lehet, de van, amit nem. A kerti munkát, a betakarítást, az előkészítést csak segíteni tudják a különböző eszközök, de nem tudjuk őket teljesen gépesíteni. A feldolgozásban már valamivel több technikát tudunk használni. Meg kell említenem például a befőző- és a szárítógépet és a palackozót.

A nehézségek ellenére a családi gazdaság bővítését és fejlesztését tervezik.

– Leginkább úgy fogalmaznék, hogy szeretnénk tervezni a fejlesztéseket. Előre kellene lépnünk az értékesítésben, hogy ne csak piacon áruljunk, hanem más megoldásokat is alkalmazzunk. Ezt át kell gondolni – azzal együtt, hogy merjünk-e többet vállalni; még nagyobb területet, még nagyobb mennyiséget.

– A modernizálás ugyancsak sok fejtörést okoz, mert a gazdaságot a főállásunk mellett működtetjük. Így azért nem könnyű.

A termék-előállítás elég sokat elvesz a nap huszonnégy órájából. Vagyis a fejlesztés és a bővítés egyelőre a jövő kérdése, annak ellenére, hogy csodálatosnak tartjuk ezt a tevékenységet. Jó látni, hogy a saját magunk termelte alapanyag kedvelt és keresett termékké válik a kezünk között. Amíg ezt a vásárlók is így gondolják – és mindig erre törekszünk! –, addig teljes erőbedobással dolgozunk.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/30 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

400 éves élesztőgomba maradványból feltámasztott ecuadori sör

Egy régi tölgyfahordóban Javier Carvajal ecuadori biomérnök megtalálta szerencsehozó gombáját: egy 400 éves élesztőgombát, amelyet azóta sikerült feltámasztania és felhasználnia a vélhetően Latin-Amerika legrégebbi sörének reprodukálására.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európába felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.