0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Az első borjútól a sajtműhely- engedélyig

A bürokrácia minden bizonnyal számos esetben megnehezíti a mindennapjainkat, mégis nélkülözhetetlen része az életünknek.

A rendeletek általában hosszan, olykor bonyolultan írják le a követelményeket, éppen ezért döntöttem amellett, összefoglalom, mely lépcsőfokok vezetnek el a kistermelői tevékenység, vagyis a sajtkészítés megkezdéséig, illetve milyen – akár mások számára is hasznos – praktikus megoldásötleteket alkalmaztam a megvalósítás során.

Kistermelőként alapvető feltétel, hogy csak saját állatokkal megtermelt tej – és az abból előállított tejtermék – értékesíthető, így egyértelmű, hogy minimum egy tehén legyen a tulajdonunkban. De szarvasmarhát csak az őstermelői igazolvány kiváltását és szarvasmarha tenyészetkód igénylését követően vásárolhatunk.

Az állatorvosi bizonyítvány és az állathoz tartozó marhalevél segítségével írathatjuk a nevünkre a tehenet az ENAR-felelős állatorvosunkkal, miután az előző tenyé­szetből kijelentették.

Az állatokat évente kötelesek vagyunk vérvételeztetni – a gümőkórtól, a brucellózistól és a szarvasmarhák enzootikus leukózisától való mentességüket vizsgálni, valamint állomány-­nyilvántartót és napi nyilvántartót kell vezetni az állatlétszám alakulásáról – a születésről, a vételről, az eladásról, a házi vágás­ról és az elhullásról.

A tej- és a tejtermékek értékesítéséhez azonban nem elegendő csupán őstermelői igazolvánnyal rendelkezni, külön be kell jelenteni, hogy kistermelői tevékenységet folytatunk. Engedélyt a hatósági főállatorvosnál kell váltani. A folyamat: az általa megbízott személy átveszi, ellenőrzi az állatokat, a nyilvántartást, a műhelyt, a munkafolyamatokat, majd a helyszínen tapasztalt körülményeket egy jegyzőkönyvben rögzíti. Utána a járási főállatorvos kiküldi a határozatot, ezután már csak a helyi önkormányzatnál vagyunk kötelesek bejelenteni, és már árulhatjuk is termékeinket az ország teljes területén.

A sajtműhely kialakítása során azonban a helyiségnek is számos kritériumnak meg kell felelnie.

Első és talán legfontosabb, hogy két helyiségre van szükségünk, egyikben leszűrjük a friss tejet, és elmossuk a sajtárt. A másikban dolgozzuk fel a tejet, készítjük és tároljuk a sajtokat. Azonban, ha nem áll rendelkezésünkre két különálló helyiség, leválasztással is könnyedén megoldhatjuk. Nálunk egy parapetfal beépítésével oldottuk meg ezt a problémát: polikarbonát, és harmonikaajtó felhasználásával húztuk fel a falat. Előnye, hogy helytakarékos, könnyen fertőtleníthető és tisztítható. A falakat célszerű csempével leburkolni, mivel a fertőtlenítés és tisztántartás szempontjából ez a legkézenfekvőbb, azonban nem csempét írnak elő, csak azt, hogy tisztítható legyen és megfelelő higiéniai feltételeket biztosítsunk. Ami a víz- és szennyvízrendszert illeti, mindkét részben hideg-meleg vízcsap és központi lefolyó kiépítése szükséges. Utóbbi praktikus is, mert az esetlegesen kiömlő folyadékokat könnyen elvezeti. A víz melegítését legkönnyebben egy kisebb villamos vízmelegítővel tudjuk megoldani, egy 20 literes bojler alkalmas erre a célra.

A sajtár elmosásához a tusolófejes csaptelep a legalkalmasabb, ezzel könnyedén tisztítható a sajtár, a szennyvíz pedig távozik a központi lefolyóba.

A műhely-­részben külön kézmosó és külön kétaknás mosogató felszerelése kötelező – ugyan nem előírás az ipari mosogató, de a nagyobb mosogatómedencék megkönnyítik a munkánkat. Ami a helyiség villamoshálózatát illeti, mindenképp szükségünk van néhány konnektorra a hűtőhöz, az elektromos főzőlaphoz, illetve legalább egy fűtőtestre, mellyel télen fűteni tudunk. A hűtőszekrényt használhatjuk a tej és a sajtok lehűtésére egyaránt, azonban hosszú távon célszerűbb külön hűtőben tárolni a tejet és a sajtokat. A sajtkészítéshez és a folyamat során használatos eszközök tárolásához egy konyhaszekrény a legpraktikusabb, mert az szekrényként és munkaasztalként is funkcionál.

A tej feldolgozása során számos eszközre van szükségünk: szűrők, fazekak, fakanalak, kanalak, kisebb műanyag edények, mérőedények és sajtformák az elkészített sajt­alapanyagok formázására és préselésére. A sajtműhely berendezéseinek elrendezése, az eszközök praktikussága – hogy úgymond minden a „kezünkre álljon” – elengedhetetlen, hiszen sokkal könnyebb egy jól megtervezett, hangulatos helyiségben órákat eltölteni, mint egy rosszul kialakított, lehangoló műhelyben.

Az előzőekben kiemelt kritériumok mellett a tevékenységet végző személynek/személyeknek orvosi alkalmassági igazolással kell rendelkeznie.

Évente tüdőszűrésen kell részt venni, melyet az orvosi kiskönyvben vezetni kell. Az önkormányzatnál ki kell tölteni egy végső nyomtatványt, amelyben nyilatkozni kell a tevékenység helyszínéről – otthonról, piacról, esetleg üzletből történik majd az értékesítés –, a nyitvatartásról, az árusítani kívánt termékek köréről. Amennyiben háztól való értékesítést választunk, ám a címen szereplő ingatlan nem a saját tulajdonunk, abban az esetben egy szívességi használatról szóló papírt kell felmutatnunk, melyben a tulajdonos engedi a tevékenység végzését – ez akkor is érvényes, ha az adott személyek rokonok, illetve a kistermelő lakcíme is az adott cím (csak a ház a szüleié).

A kistermelői termékek árusítását végezhetjük háztól, illetve ha van rá kapacitásunk – a másik oldalról pedig vevői igény – házhoz is szállíthatjuk azokat. A piacokon, vásárokban való értékesítést külön be kell jelentenünk a helyi önkormányzatnál, ez egy újabb lépcsőfoka a kistermelői termékek árusításának, így ehhez több kritériumnak is meg kell felelnünk.

Gondoskodnunk kell például a tej és tejtermékek hűtéséről a piacon.

A kistermelői sajtműhely kialakítása és engedélyeztetése hosszadalmas és költséges, ám egy megfelelően kialakított termelési sor elősegítheti, hogy nagyobb örömmel végezzük az amúgy évi 365 napnyi munkával járó, hivatásnak/életvitelnek számító tevékenységet.

Szilágyi Szabina

Forrás: Kistermelők Lapja