0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Mi a luteolin?

Dr. Uma Naidoo, táplálkozáspszichiáter elmondta, hogy a luteolin egy gyakori flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és gyógynövényben megtalálható. „A flavonoid egyfajta antioxidáns – pontosabban polifenol -, amely segít a növényi sejteknek megvédeni magukat a különböző környezeti vagy szituációs stresszorokkal szemben” – mondja.

Amikor olyan növényi eredetű élelmiszereket fogyasztunk, amelyek tartalmazzák ezeket, a flavonoidok kamatoztatják antioxidáns képességeiket, mivel védik a sejteket az oxidatív stressz és a gyulladás okozta károsodástól.

„Konkrétan a luteolinról kimutatták, hogy erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik az emberi szervezetben” – teszi hozzá Dr. Naidoo.

Miért jótékonyhatású a szervezetre?

A luteolin előnyeinek nagy része gyulladáscsökkentő hatásainak tulajdonítható, amelyek csodákat művelnek az egészség és a jólét előmozdítása érdekében. „A luteolin összefüggésbe hozható a stressz és a szorongás tüneteinek mérséklésével, a memória javulásával és a kognitív hanyatlás kockázatának csökkentésével” – mondja Dr. Naidoo. „A szívbetegségek kockázatának csökkenésével és a szív- és érrendszeri egészség javulásával is összefüggésbe hozták – valószínűleg az ereinkben lévő gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhetően -, és a rákkezelés javításában is szerepet játszott, mivel tumorellenes tulajdonságokkal rendelkezik.”

A luteolin egy kiemelkedő antioxidáns, amely segít élesíteni a kognitív funkciókat, fokozza a mentális egészséget, és megakadályozza néhány igen komoly egészségügyi probléma kialakulásának vagy súlyosbodásának lehetőségét.

A legjobb luteolint tartalmazó élelmiszerek egy táplálkozáspszichiáter szerint:

Petrezselyem: A petrezselyem Dr. Naidoo egyik kedvenc gyógynövénye, mivel kulcsfontosságú forrása a neurológiai egészséget elősegítő mikrotápanyagoknak, amelyek közül a luteolin (és a folsav) a legfontosabb. „A petrezselyem segíthet a mentális fittség, az agy egészsége, az energiaszint és az általános megismerés javításában” – magyarázza.

Radicchió (vörös cikória): Ez a lila leveles zöldség szintén nagyszerű luteolinforrás, így jó választás saláták alapanyagaként. „A levelei kis csónakokra hasonlítanak, ezért szeretek egészséges tacókat készíteni úgy, hogy egy radicchió levelet apróra vágott zöldségekkel, avokádóval és fehérjével töltök meg, köménnyel és oregánóval fűszerezve, valamint egy kis frissen facsart lime-mal” – osztja meg Dr. Naidoo.

Zöld kaliforniai paprika: Amellett, hogy a zöld kaliforniai paprika luteolinban gazdag, számos más bioaktív vegyületet is tartalmaz, „amelyek antioxidáns, antibakteriális, gombaellenes tulajdonságokkal, valamint antidiabetikus, tumorellenes hatással rendelkeznek” – olvasható a Molecules című orvosi folyóirat 2021-es számában megjelent áttekintésben.

Dr. Naidoo azt tanácsolja, hogy a zöld kaliforniai paprikát nyersen salátába aprítva, vagy nyárson grillezve, más szezonális zöldségekkel együtt fogyasszuk.

Zeller: Akár nyersen, főzve vagy gyümölcslében fogyasztjuk a zellert, ez a sokoldalú zöldség segíthet növelni a gyulladáscsökkentő luteolin bevitelét. Dr. Naidoo megemlíti, hogy sok tápláló leves receptjében alap összetevőnek számít a zeller, valamint jól párosítható humuszhoz is.

Sütőtök: A sütőtök egy nagyszerű luteolinforrás. „Imádok sütőtököt sütni, és levesbe pürésíteni olyan fűszerekkel, mint a fahéj és a szegfűszeg” – mondja Dr. Naidoo.

A szezonon kívüli időszakban érdemes tökmagot fogyasztani, mivel kis mennyiségben ezek is tartalmazzák ezt a gyulladáscsökkentő flavonoidot.

Karalábé: Dr. Naidoo luteolinos ételek listájának utolsó helyezettje a karalábé, egy keresztesvirágú zöldségféle, amely ízében a brokkoli szárához hasonlít. Akár nyersen salátákba keverve, vagy más zöldségekkel párolva, sütve vagy éppen grillezve is fogyaszthatjuk.

Forrás: wellandgood.com