Back to top

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A Molecular Psychiatry című szaklapban 2022 októberében megjelent tanulmányban 45, 18 és 59 év közötti felnőttek vettek részt, akik általában rostszegény étrendet fogyasztottak. Minden résztvevő egy dietetikus tanácsadáson vett részt, majd a kutatók két csoportra osztották a résztvevőket, akiket különböző étrendre utasítottak. Az első csoport táplálkozási piramist követő étrendre váltott, a második csoportot pedig arra kérték, hogy "pszichobiotikus étrendet" fogyasszon, amely nagy mennyiségű prebiotikus és fermentált élelmiszert tartalmaz. Dr. John Cryan, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy

kutatócsoportja a "pszichobiotikus étrend" kifejezést azért alkotta meg, hogy a mikrobiótára irányuló, a mentális egészséget támogató beavatkozásokra utaljon.

Eközben a második csoportot kifejezetten arra utasították, hogy tartsák be a napi menüt, amely 2-3 adag erjesztett élelmiszert (például savanyú káposztát, kefirt vagy kombuchát), 5-8 adag gabonát, valamint 6-8 adag prebiotikus rostokban gazdag gyümölcsöt és zöldséget (például almát, banánt, káposztát, póréhagymát és hagymát) tartalmazott. Arra is megkérték őket, hogy hetente 3-4 adag hüvelyest fogyasszanak.

Illusztráció
Illusztráció

Az így kapott eredmények azt mutatták, hogy bár mindkét csoport javulást észlelt az alvás során, a pszichobiotikus étrendet fogyasztó résztvevők azt is tapasztalták, hogy csökkent a stressz mennyisége és intenzitása, ami az adott pillanatban érezhető volt bennük. Ezen túlmenően az érzékelt stressz szintje tovább csökkent, minél szorosabban követte a résztvevő a pszichobiotikus étrendet.

"A tanulmány ígéretes előnyökkel szolgál arra vonatkozóan, hogy a pszichobiotikus étrend mit tehet az emésztéssel és a stresszel kapcsolatban"

- mondja Catherine Gervacio, dietetikus. "A stressz hatással van az emésztés egészségére, és akadályozhatja a stressz és a stresszel kapcsolatos egyéb lehetséges kockázatok leküzdéséhez szükséges tápanyagok hatékony felszívódását. További vizsgálatokra van szükség, de ez újabb bizonyítékot ad arra, hogy a diéta és a táplálkozás milyen nagy szerepet játszik a stressz és az alvás kezelésében."

Illusztráció
Illusztráció

Gervacio megjegyzi, hogy "az embereknek tudniuk kell, hogy minden diétát először alaposan meg kell vizsgálni, hogy az adott személy profitálhat-e belőle - vagy esetleg vannak más diéták, amelyek megfelelnek az egészségügyi adatoknak és a fitneszcéloknak". Gervacio egy példát hoz fel, rámutatva, hogy egy olyan személy, akinek alacsony hisztamin szintű étrendre van szüksége, nem biztos, hogy profitál a pszichobiotikus táplálkozásból, és helyette jól járhat a mediterrán étrenddel.

Ezért hozzáteszi, hogy a legjobb, ha szakértővel beszélünk, mielőtt belevágunk egy diétába.

Ezen túlmenően Gervacio elmondja, hogy további tanulmányokat kell még végezni annak bizonyítására, hogy a probiotikumok valóban jelentősen hozzájárulnak a stresszhez és az alváshoz. De addig is mindenkinek az egészséges táplálkozásra kell összpontosítania, és gyakorolnia kell a stressz elleni küzdelem és a pihentető alvás módjait.

Forrás: 
eatthis.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?