0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Boldogság diéta: a 7 legjobb hangulatjavító élelmiszer

Kultúránk évtizedek óta az egészséges táplálkozás és a fiziológiai jólét közötti kapcsolatra összpontosít…mindenekelőtt a testsúlyhoz kapcsolódóan. De talán egyre inkább tudatára ébredünk annak, hogy az elfogyasztott ételek komolyan befolyásolhatják az elmét is.

A The British Medical Journal című orvosi folyóiratban megjelent kutatás szerint a táplálkozásunknak nagy szerepe van abban, hogy a testünk és az agyunk hogyan érzi magát. A rossz táplálkozás olyan élményekhez vezethet, mint a depresszió, a szorongás, az agresszió.

Az étrend javítása és a megfelelő ételek ismerete azonban segíthet a mentális egészségünkön.

Rachel Engelhart, dietetikus szerint bizonyos ételek támogathatják a szervezet azon folyamatait, amelyek a pozitív hangulatért és az erős energiaszintért felelősek.

Zsíros halak

Az olyan tenger gyümölcsei, mint a lazac, a makréla és a tonhal, omega-3 zsírsavakban gazdagok, amelyek az egész szervezet számára előnyösek, a szívtől kezdve, a szemen át, egészen az agyig. „Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentők, és képesek átjutni az agyba, közvetlen hatást gyakorolva az ottani hangulatszabályozó molekulákra és neurotranszmitterekre” – mondja Kelsey Lorencz, dietetikus. A kutatások összefüggésbe hozták az alacsony omega-3 zsírsavszintet az olyan hangulatzavarokkal, mint a depresszió és a szorongás.

Joghurt

Lorencz szerint a bélben lévő baktériumok valójában olyan jó közérzetet keltő neurotranszmittereket termelhetnek, mint a szerotonin és a dopamin. Valamint a kutatások azonosítottak egy bizonyos baktériumot, amely hatással lehet ezeknek a vegyi anyagoknak a kiváltására: ez egy Lactobacillus nevű törzs.

Egy tanulmány szerint a bélrendszerünk táplálása ezzel a jó baktériummal – amely természetes módon olyan élelmiszerekben található, mint a joghurt, a kefir és a savanyú káposzta – nem csak a depressziót tartja távol, de növelheti a stresszel szembeni ellenálló képességünket is.

Banánok

A banán egy hangulatjavító erőmű. Ez részben azért van így, mert magas a B6-vitamin-tartalma, amely a „boldogsághormon”, a szerotonin termelődésének egyik tápanyaga. A banán prebiotikus rostokat tartalmaz, amelyek a Lactobacillusokkal együtt elengedhetetlenek a bélrendszer egészségéhez, ami elősegíti a boldog agyat.

Túró

„Az L-tirozin aminosavra a dopamin és a noradrenalin előállításához van szükség, két olyan neurotranszmitterhez, amelyek befolyásolják a hangulatunkat, és könnyen kimerülhetnek” – mondja Lorencz. Olyan forrásaira mutat rá, mint a szójatermékek, a csirke, a hal, a diófélék, a magvak, az avokádó és a banán.

De a túró is hatalmas mennyiségben tartalmazza ezt az aminosavat.

Magas a fehérjetartalma, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezetünk előállítsa és felhasználja a hangulatjavító hormonjait, mondja Engelhart. (Ez a fehérje a kazeinfehérje, amelyet szervezetünk lassabban szív fel – fenntartva az energiaszintet -, és a folyamatban lévő kutatások szerint hozzájárulhat a megemelkedett hangulathoz.) Ezenkívül a túró szelént is tartalmaz, egy olyan ásványi anyagot, amely összefüggésbe hozható a depresszió alacsonyabb arányával.

Diófélék és magvak

Lorencz szerint a magnézium olyan ásványi anyag, amely támogatja a szervezet energiatermelését, de ha nem jutunk hozzá az ingerlékenységhez, szorongáshoz, álmatlansághoz és nyugtalansághoz vezethet. A diófélék és a magvak nagyszerű forrásai ennek a létfontosságú tápanyagnak, valamint a triptofánnak, az emelkedett hangulathoz kapcsolódó aminosavnak.

Osztriga

Lorencz szerint az osztrigában van a legmagasabb cink-tartalom az összes étel közül – hiánya esetén ez a tápanyag összefüggésbe hozható a szorongással és a depresszióval -, és tirozint tartalmaz, egy olyan aminosavat, amely segíti a szervezetünket a „jó közérzet” hormon, a dopamin termelésében.

A kedvenc csemegéink

„A változatos táplálkozás a legjobb módja annak, hogy a szervezet felkészüljön a szükséges „jó közérzet” hormonok termelésére” – mondja Engelhart, és hozzátesz egy fontos pontot:

igaz, hogy a táplálkozási egyensúly fontos, de ne felejtsünk el olyan ételeket beépíteni az étrendünkbe, amiket szívesen fogyasztunk.

„Nagyon sok ügyfelem keményen bánik magával, és elégedetlen az ételválasztásaival kapcsolatban, ami negatívan befolyásolja a hangulatát” – mondja. „Feldobni a napunkat egy finom kávéval, desszerttel vagy valamelyik kedvenc éttermi ételünkkel szintén fontos módja annak, hogy pozitívan befolyásoljuk a mentális egészségünket.”

Ha pedig stratégiai fontosságú finomságot szeretnénk, akkor a tökéletes választás az étcsokoládé. A csokoládé természetes szerotonint tartalmaz, és 2022-es kutatások szerint az étcsokoládé prebiotikus hatással van a bélrendszerre, ami támogatja az erősebb mentális egészséget.

Forrás: thehealthy.com