Back to top

Közel 300 hordó 170 éves whisky várja, hogy a felszínre kerülhessen

Több, mint 280 hordó 170 éves whiskyt rejt a The Westmoreland nevű hajóroncs, amely 1854-ben süllyedt el a Michigan-tónál. Becslések szerint a rakomány értéke meghaladhatja a 800 millió dollárt.

Ez a történet már több mint egy évtizede foglalkoztatja a whisky szerelmeseit és a hajótörésekben elsüllyedt kincsekről szóló legendák rajongóit. Csakhogy ebben az esetben a legenda igaz. Ross Richardson hivatásos búvár 2010-ben fedezte fel a The Westmoreland hajóroncsát a Michigan-tóban.

A hajó 1854 decemberében süllyedt el, és azóta pihen a víztározó fenekén, az emberek és a történelem által elfeledve.

Richardson felfedezése azonban ismét reflektorfénybe helyezte, mivel a hajó fedélzetén mintegy 280 hordónyi, a 19. század közepéről származó whisky rakományt találtak. A szeszesital állapota egyelőre ismeretlen, de a búvár szerint a The Westmoreland roncsa az egyik legjobban megőrzött a maga nemében a világon, köszönhetően a Michigan-tó hideg és nyugodt körülményeinek. Ez pedig jogos reményeket ébreszt arra, hogy maga a whisky is viszonylag épségben állta ki az idő próbáját.

Szakértők szerint a legjobb esetben is a roncsban talált 280 hordó whisky mintegy 56 000 palackra tehető, ami akár 871 millió dollárt is érhet!

Az ár megállapításában az 1941-ben elsüllyedt SS Politician szállítóhajó roncsában talált whiskey-palackokat vették alapul. Az onnét kihalászott egyik palackot 2021-ben több mint 15 000 dollárért adták el egy árverésen.

Westmoreland Revealed

A The Westmorelandből származó whisky azonban potenciálisan több lehet, mint egy gyűjtői kincs. Az egyik helyi szeszfőzde, a Traverse City Whiskey Co. komolyan érdeklődik a roncsban található whiskey iránt.

- Az 1854-es kukorica genetikai kódja jelentősen különbözött a jelenlegitől, ami nagyon nagy hatással lehet magára a szeszes italra – érvelnek a szeszfőzde tulajdonosai.

A hordók megszerzése viszont már több, mint egy évtizede várat magára, de azóta is élénk érdeklődés övezi az értékes rakományt. Ahhoz ugyanis, hogy a Michigan-tó fenekéről bármilyen történelmi tárgyat kiemeljenek, számos engedélyre van szükség. Ezek megszerzése és az egyéb eljárások azonban bonyolultak és időigényesek, ezért a búvárok még nem tudták kihalászni az értékes rakományt a The Westmoreland roncsából. Reméljük, nem kell újabb 170 évet várni a hordók szárazföldre kerüléséig.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.