Emellett nagyszerű forrásai az ásványi anyagoknak, a fehérjének, a cinknek és sok más alapvető tápanyagnak. Különböző tanulmányok kimutatták, hogy bizonyos típusú magvak nagyszerűen hatnak az általános egészségre, és számos súlyos betegséget, például a rákot és az Alzheimer-kórt is megelőzhetik.
Magvak, amelyeket mindenki fogyaszthat
Lenmagok: A lenmagok barna színűek és kemény, ropogós héjúak.
Lenmag egészségügyi előnyei:
- Javítja az emésztést
- Egészséges hajat és bőrt biztosít
- Csökkenti a koleszterinszintet
- Elősegíti a fogyást
- Kiegyensúlyozza a hormonokat (különösen előnyös a menopauzában lévő nők számára)
- Hozzájárulhat a rákos megbetegedés megelőzéséhez és leküzdéséhez (beleértve a mell-, petefészek-, vastagbél- és prosztatarákot)
Annak érdekében, hogy a legtöbb ilyen előnyhöz jussunk, adjunk 2 evőkanál lenmagot a turmixokhoz, vagy 1-2 teáskanál lenmagolajat, amikor főzünk és salátákat készítünk.
Szezámmag: Talán aprók, de hatalmas egészségügyi előnyeik vannak, ugyanis egyedülálló a szerkezetük. Nagyon magas a magnézium-, kalcium-, rost-, vas-, B1-, foszfor-, réz-, szelén- és cinktartalmuk.
Szezámmag egészségügyi előnyei:
- Védi a májat a károsodástól
- Csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet
- Megelőzi a PMS-problémákat
- Megelőzheti és szerepet játszhat a rákos megbetegedés leküzdésében
Már napi 1 marék szezámmag biztosítja az ajánlott fenolos antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok és fehérjék mennyiségét. Turbózzuk fel turmixainkat egy marék szezámmaggal, hogy javítsuk az egészségügyi állapotunkat.
Tökmag: A tökmag egy remek rágcsálnivaló, amit érdemes beiktatni az étrendbe, ugyanis magas az antioxidáns-, cink- és omega-3 zsírsavtartalmuk. A Shape magazin állítása szerint
Valamint már számos tanulmány bizonyította, hogy a tökmag összetevői képesek megállítani a prosztata sejtek rákos tevékenységének kiváltását.
Tökmag egészségügyi előnyei:
- Fokozza az immunválaszt
- Támogatja a csontozat egészségét
- Stabilan tartja a koleszterinszintet
- Segít az éjszakai alvás biztosításában
- Küzd a depresszió ellen és javítja a hangulatot
- Védelmet nyújthat és küzdhet a rák ellen
Annak érdekében, hogy a legtöbb ilyen előnyhöz jussunk, adjunk 1 teáskanál tökmagot a turmixainkhoz.
Chia magok: Végül, de nem utolsósorban bemutatjuk a chia magok egészségügyi előnyeit. Ez egy ősi élelmiszer, amelyet már az aztékok, inkák és maják is használtak.
A chia magok kiváló forrásai az omega-3 zsírsavaknak, valamint ezek az apró magvak a természet leggazdagabb antioxidánsai. Emellett tele vannak fehérjével, rosttal, kalciummal és tápanyagokban gazdag olajokkal.
Minden táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy építsük be ezeket a magokat az étrendbe, mert könnyen emészthetőek, és sokoldalú összetevők, amelyeket számos recepthez hozzáadhatunk.
Chia mag egészségügyi előnyei:
- Megakadályozza a bőr korai öregedését
- Szabályozza a koleszterinszintet
- Csökkenti a magas vérnyomást
- Fokozza az energiát és az anyagcserét
- Javítja az emésztés és a fogak egészségét
- Hozzájárul a csontok erősségének és tömegének fenntartásához
- Jót tesz az izomépítésnek
- Elősegíti a fogyást
Adjunk chia magot olyan ételekhez, mint a joghurt, a gabonapehely, a túró, valamint minden gyümölcs- és zöldségsaláta. Nem fogják befolyásolni az étel ízét, ellenben megemelik a tápanyagtartalmukat. Valamint a turmixokba is tehetünk 1-2 evőkanál chia magot.
Összességében elmondható, hogy a magvak nagyszerű választások, ha gyors és egészséges, mégis nagyon alacsony kalóriatartalmú nassolnivalóra vágyunk. Ha azt tervezzük, hogy beillesztjük ezeket az étrendünkbe, akkor azt javasoljuk, hogy elsősorban nyers formában fogyasszuk a magvakat. Nyugodtan összekeverhetjük ezeket, hogy minél több jótékonyhatású magot iktassunk be a mindennapi étkezéseinkbe az egészségünk megőrzése érdekében.