
A jövőbeli tervek között szerepel egy 5-10 ezer üveg kapacitású kis savanyítóüzem létrehozása is – ha ez meglesz, akkor már nem terheli őket a nyomás, hogy a zöldségeket gyorsan el kell adni, különben veszítenek minőségükből. A savanyítással ráadásul nagyobb hozzáadott értékű terméket tudnak kínálni. A fejlesztésre 10-15 millió forintos beruházás elegendő lenne.
véli Pullai Gábor.
Homoktövis és bodza a faiskolában
A félhektáros faiskolai részen homoktövis-, bodza-, valamint kisebb mennyiségben őszibarack-szaporítóanyag található, és idén mirobalánt is vetettek. Évente összesen 50 ezer növényt termelnek, nagyobb részt megrendelésre, némi szabad készlet ráhagyásával.
A homoktövis-ültetvényekben kilenc nőnemű egyedhez kell egy porzós. Régebben ezt „elszórtan” telepítették, minden tizedik fa volt a porzós, soronként eltolással, de az újabban alkalmazott módszer több szempontból előnyösebb. Eszerint a széljárást is figyelembe véve minden tizedik termő sor után betesznek egy porzóst, így a betakarításkor nem kell kerülgetni a hímnemű példányokat, és nincs az a veszély, hogy véletlenül azokról is vágnak hajtást. Az Ascola fajtájú homoktövis-dugványokat ültetés előtt vízzel felszívtatják és a vesszőt paraffinba mártják, hogy csökkenjen a kipárolgás. Márciusban dugványoznak, és júniusra látszik, hogy sikerült-e, hiszen a vessző a benne lévő tartalékból is ki tud hajtani, de amelyik hajtások még akkor is élnek és nagyok, azokat már biztos, hogy a gyökér táplálja.