0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Magyar díszposta andalúz színben

A magyar díszposta galambok kiállítási galambnak, vágó- és dajka­galambnak egyaránt alkalmasak.
Fotók: www.jaksaj-diszposta.hu

Néhány év múlva százéves lesz a fajta, mely ez idő alatt nagy utat járt be, és nyolcévnyi tenyésztői munka után mostanra megszületett az andalúz színű változata is. E fajtáról méltán szólnak úgy, hogy a hazai galambházak újabb dísze.

Jaksa János galambjairól már többször írtunk lapunkban, most ennek az új színnek a kapcsán kerestük meg a tenyésztőt, aki gyermekkora óta foglalkozik galambokkal. Először több fajtát tenyésztett, 1957-től foglalkozott postákkal, 1970-től amerikai óriás postákkal, és az első magyar díszposták a 2000-res évek elején kerültek hozzá. Azóta a fajta egyik legeredményesebb hazai tenyésztője lett.

Az Alföldről indult hódító útjára

A magyar díszpostát az 1930-as évek táján tenyésztették ki az alföldi tanyavilágban. Gyula és Orosháza környéke tekinthető a fajta bölcsőjének, mely eleinte kisebb testű volt, mint a mai példányok.

A dél-alföldi tanyavilágban és falvakban sokan tartották a magyar parasztgatyás, a törökgalamb, valamint a római fajtát, továbbá postagalambot is – ezek lehettek a fajta ősei. A római galamb hosszúsága, a posta fejének a formája, és a másik két fajta lábtollazata fedezhető fel a mai magyar díszposták kinézetében.

Az 1900-as évek közepén elkezdték küllemre szelektálni a fajta példányait, ám a szépség a gyorsaság rovására ment, így a röpversenyeken háttérbe szorultak ezek az egyedek, de cserébe egy új fajta jött létre. Ehhez a tenyésztők lelkesedése és kitartása is kellett, hiszen elég sok idő telt el, mire fajtaleírása lett, azaz új fajtaként elismerték.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: