0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 29.

Magyar díszposta andalúz színben

A magyar díszposta galambok kiállítási galambnak, vágó- és dajka­galambnak egyaránt alkalmasak.

A tenyésztői munka célja az volt, hogy az andalúz szín megjelenjen a magyar fajtában, ám az amerikai fajta alaki jegyei az utódnemzedékekben egyre „halványodjanak”, azaz egy alakra magyar díszposta andalúz színnel legyen a végeredmény – magyarázza Jaksa János.

Jaksa János az új színváltozat egyik „etalonjával”. Fotó: Wessely Gábor

Az F1 nemzedéket ismét magyar díszpostával állítottuk párba, hogy annak a külleme erősödjön az utódokban, és végül csak a szín maradjon meg az amerikai óriáspostából. Végül az utódok nyolc év és hat nemzedék alatt nyerték el a magyar díszposta standardjának megfelelő formát, andalúz színben.

 

A magyar díszposta fő fajtajegyei

A magyar díszposta látványos, erős testfelépítésű, jól izmolt, emelt mellű, mérsékelten meredek testtartású, lábtollas, utazóposta jellegű, de annál nagyobb testű és hosszabb galamb.

Magassága 27-30 cm, hossza csőrhegytől a farok végéig 37-40 cm. A szemek közötti terület széles, a csőr irányában ékszerűen elkeskenyedő, minden irányban enyhén ívelt. Az írisz a narancsszínűtől az élénkvörösig változhat, a szemboltok párhuzamosak. A szemgyűrű kétsoros, enyhén durva szövetű.

A csőr középhosszú, egyenes, a felső csőrkáva hegye kissé lehajló. Színe a tollazat színéhez igazodik. Az idősebb galambok csőrdudora durva szövetű, osztott és fehéren porozott.

A nyak függőleges tartású, egyenes vonalú. Széles alappal indul a vállak közül, arányosan hosszú és a fej irányába elvékonyodó. A toroktáj nagy ívben kikerekített. A mell feltűnően emelt tartású, telt, széles és domborodó.

A hát a vállak között széles, a farok irányába ékszerűen elkeskenyedő, erőteljes lejtésű és takart.

A szárnyak testhez simulók, erőteljes pajzsúak, széles zászlójúak. Az evezők a kormánytollak szélein nyugszanak, nem keresztezik egymást, a kormánytollak végeinél körülbelül 3 cm-el rövidebbek. A szárnybúbok szabadon állók.

A farok erősen zárt, maximum két toll szélességű, a hát lejtését törés nélkül követi, csaknem érinti a talajt. A széles zászlójú kormánytollak száma tizenkettő. A zsírmirigy kifejlett.

A közepes hosszúságú lábak lábszárán jól fejlett sarkantyútollak vannak, a csüdökön és az ujjakon erős, 3-5 cm hosszú tollakból álló, jól rendezett talptollazat foglal helyet, melyben az előre irányuló tollak nem kívánatosak. A karmok színe a csőr színével megegyező.

A tollazat dús és a testet feszesen takarja. A színek teltek, élénkek. A tollazat egészségesen fénylő, lakkos csillogású. Legfőképpen a nyakon fémes csillogás található, tollpúdere erőteljes.

Szín és rajzváltozatai: fekete szalagos kék, sima kék, kovácsolt kék; sötét, kovácsolt sötét; egyszínű vörös, vörös, kovácsolt vörös; fekete fakó, fekete; dun; fehér; egyszínű sárga, sárga, kovácsolt sárga; kék fakó, kék fakó sötét szalaggal vagy anélkül, vörös fakó, sárga fakó; opál; kék deres, vörös fakó deres, sárga fakó deres; fekete tigris, kék tigris, vörös tigris, sárga tigris; szabálytalan tarkák a fent megnevezett összes színben, valamint ma már az andalúz színváltozatok.

Súlyos hibának számít a hiányos lábtollazat, a rövid szárny és farok, a vízszintes állás, a rövid nyak, az aránytalanul kicsi fej, a vékony gerlecsőr, a keskeny, horpadt mell, a laza tollazat.

Enyhe hibák: a kívánatosnál keskenyebb fej, a homlok és a csőr találkozásánál lévő enyhe törés, a vékony nyak, a párhuzamostól kicsit eltérő lábak. Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: összbenyomás, testfelépítés, fej, lábtollazat, tollszerkezet, szemgyűrű, csőr, csőrdudor, szín, fény.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: