0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Magyar díszposta andalúz színben

A magyar díszposta galambok kiállítási galambnak, vágó- és dajka­galambnak egyaránt alkalmasak.

Ezt a fajtát hármas hasznosításúnak is tartják, hiszen díszgalamb, vágógalamb és dajkagalamb egyszerre. A fiókák vágáskori súlya 600-700 gramm. A jól költő pároknál van, hogy a hímek még akkor is etetik a fészküket elhagyott növendékeket, amikor már kikelt az újabb fészekalj.

A magyar díszposta kiváló dajkagalamb

Szorgalmas fiókanevelők, sok begytejjel rendelkeznek – ez is oka lehet, hogy egyes megfigyelések szerint a velük keltetett fiókák egy hónap alatt 3-4 napos fejlettségi előnyben vannak, például az amerikai óriásposták által nevelt utódokkal szemben. A fajtának nagy előnye, hogy extenzív körülmények között is tenyészthető, ott, ahol nincs sok ragadozó madár, nyugodtan kint lehetnek napközben a kertben és az udvaron. Nem agresszív fajta, és sokáig tenyésztésben tartható, mivel nem ritka, hogy 10 évnél idősebb példányok is utódokat nevelnek.

Egyre többen kedvelik

– A magyar díszposta galambfajta egyre népszerűbb hazánkban. Annak ellenére, hogy ez egy alföldi fajta, a nagydorogi egyesület is felkarolta a tenyésztését, így már Tolna vármegyében is nagy számban találunk belőlük. Ausztriában, Németországban, Szlovákiában, de Románia erdélyi területein is egyre többen tartják ezt a fajtát – mondja Jaksa János.

A fiókák sok begytejre számíthatnak

A szakember kiemeli, hogy többször felvetődött már a kérdés, vajon hogy lehet jó dajkagalamb a lábtollaival, hogyhogy nem töri ezekkel össze a tojásokat? Ennek oka, hogy a lábtollak kifelé állnak, befelé alig-alig van toll, így az a költést egyáltalán nem befolyásolja.

A fajtára jellemző lábtollaknak és az orrdudornak a madár szempontjából nincs gyakorlati jelentősége, ezeket a tulajdonságokat a tenyésztés során meghagyták, tehát a fajta díszmadár jellegét erősítik. Némely példányoknak 5-6 éves korukra eldurvul az orrdudoruk, ilyen esetben ezeket az egyedeket már nem is viszik kiállításra.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: