0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 29.

Magyar díszposta andalúz színben

A magyar díszposta galambok kiállítási galambnak, vágó- és dajka­galambnak egyaránt alkalmasak.

Az andalúz szín nem domináns szín, a többi szín elnyomja, így csak akkor jut fenotípusosan érvényre, amikor erre a recesszív tulajdonságra homozigóta egyed alakul ki. A domináns heterozigóta egyedek nem lesznek andalúz színűek, de hordozzák ezt a tulajdonságot, így az utódokban ez előjöhet, amennyiben recesszív homozigóta vagy domináns heterozigóta párral lesznek tovább tenyésztve.

Tehát a tenyésztők örülnek, ha két andalúz, vagy andalúz-fekete párosításból 25-30 százalék andalúz színű jön ki, a többi mindenféle más színű lesz. Ezért az andalúz szín nem gyakran jön ki, legalább is nem olyan gyakran, mint a tenyésztők ezt szeretnék.
Röpképességük korlátozottabb, ám annál szebbek

 

– A feketével való párosítást azért kell néha bevetni a tenyésztési tervbe, mert ha mindig andalúz színűt ugyanolyannal állítanak párba, az beltenyésztéshez vezetne, és annak a tenyésztési vonalnak a genetikai leromlását eredményezhetné. Az andalúz deres galambok pedig úgy jöttek létre, hogy nem feketével, hanem fekete deressel lett párba állítva egy andalúz színű szülő – említi a tenyésztő. – A szín kitenyésztésével eddig öt ember egy zárt körben foglalkozott, de miután ezt elfogadták, a további cél az lett, hogy mostantól minél több tenyésztője legyen ennek a fajtának és színváltozatnak. A galambászok között voltak, akik elismeréssel szóltak, és tetszett nekik a fajta új színváltozata, de volt néhány ellendrukker is, ám végül az új szín győzött – mondja Jaksa János.

Egyébként a nagydorogi egyesületnek ez már a második országra szóló eredménye. Az első az volt, amikor 2015. május 18-án az egyesület beadványa alapján a magyar díszpostagalamb fajtát elsőként jegyezték be a Földművelésügyi Minisztérium Ágazati Értéktárába.

Nagy Z. Róbert

 

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: