0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Tojásfarm és sertésüzem Faddon

Alternatív tojásfarmot adtak át a faddi Duna-Hyb Kft. telephelyén. Mivel a ketreces tartást előbb-utóbb fel fogják számolni, a szabadtartás pedig fajlagosan a legnagyobb költségű, az úgynevezett volier tartástechnológiát választották.

Kocánként évi 37 malac

A Reibling-család több mint három évtizede működtet sertésüzemet a faddi telephelyen. Kiugró teljesítményükben, amely kocánként évi átlagban 37 malac, nyilván szerepe van, hogy Reibling Tamás és édesapja, József is állatorvosként végzett. A fővárosi egyetemen széleskörű és alapos képzést kaptak az állategészségügytől a szaporodásbiológiáig, és ennek köszönhető sikeres a fajtaválasztásuk is.

Az állatokat taposórácson tartják, így csak a trágyalagúnák ürítésére kell ügyelni. Fotó: Medgyesi Milán

A Topigs Norsvin holland eredetű hibrid szerencsésen ötvözi a szaporaságot a kiváló takarmányértékesítéssel és súlygyarapodással. Az üzemben 2,4-2,45 a kocaforgó 15 fölötti élve születéssel és 10 százalék körüli elhullással.

400-450-es kocaállománnyal termelnek, amely során havi 300-500 malacot adnak el, részben Horvátországba és Szlovéniába, valamint két nagyobb belföldi termelőnek, hízóból pedig havi 750-800 darabot értékesítenek Kaposvárra, Kiskunfélegyházára, illetve kisebb részben egy közeli vágóhídra.

Amióta megvették az egykori téesz sertéstelepét, folyamatosan alakítanak rajta. Az utóbbi időben a korszerűsítések legfontosabb iránya a kézimunka csökkentése volt. Kiépítették a technológiát, amely a keverőből egyenesen a készárutornyokba, onnan pedig az istállókba juttatja a takarmányt. Sehol sem kell zsákolni, cipekedni. Az állatokat taposórácson tartják, így csak a trágyalagúnák ürítésére kell ügyelni. „A jelenlegi munkaerővel szeretnének gazdálkodni. Ezt szeretnénk átcsoportosítani, ha sikerül modernizálni egy-egy folyamatot.” Beruházásaikat jelentős részben pályázati támogatással valósítják meg, mivel nagyon költségesek.

A Topigs Norsvin holland eredetű hibrid szerencsésen ötvözi a szaporaságot a kiváló takarmányértékesítéssel és súlygyarapodással. Fotó: Medgyesi Milán
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: