0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 12.

Tojásfarm és sertésüzem Faddon

Alternatív tojásfarmot adtak át a faddi Duna-Hyb Kft. telephelyén. Mivel a ketreces tartást előbb-utóbb fel fogják számolni, a szabadtartás pedig fajlagosan a legnagyobb költségű, az úgynevezett volier tartástechnológiát választották.

Mindig lépéselőnyben

„Az alacsonyabb gabonaárak és a várható rekordtermés miatt most nagyon jól fognak járni egy darabig” – mondom Reibling Tamásnak, aki szerint igen, „egy darabig!”, mert hosszabb távon „halára ítélt állatfaj” a sertés.

Globálisan és már Magyarországon is egyre kevesebbet fogyasztanak belőle. Sokat mond a helyzetről, hogy Németországban 50 százalékkal csökkentik az állományt.

Az egyre szigorodó tartási követelmények miatt egyre kevésbé lesz jövedelmező az ágazat. „Lehet, hogy két-három vagy csak tíz év múlva, de hozzánk is be fognak gyűrűzni azok a zöld elvárások, amelyek alapján ezen a helyen például csak a jelenlegi állomány felét lehet majd tartani. A sertés világpiaca pedig úgy hullámzik, hogy nem lehetünk okosak. Ki vagyunk szolgáltatva a teljességgel átláthatatlan globális folyamatoknak. A sertés­ágazatban egyre többet kell dolgozni a szinten maradáshoz. Főként ez motivált bennünket a baromfifarm elindításában.”

Lojalitásprogram

Az állattenyésztésben általános munkaerőhiány számukra is gondot jelent. Ezért is mondtak igent, amikor öt éve azt ajánlotta nekik egy biztosításközvetítő alkusz, hogy indítsanak munkavállalói lojalitásprogramot. A biztosító az alkalmazottak számára elkülönített számlán gyűjti a jövedelmük meghatározott részét, amit ötévenként, 1-3 millió forint értékben, egy összegben kapnak meg. Aki közben kilép, az elesik ettől a pénztől, amely ilyenkor a Duna-Hybé marad. Egyelőre még tart az első ötéves futamidő, és bíznak benne, hogy az első kifizetések valóban erősíteni fogják majd munkavállalóik elégedettségét és kötődését.

 

Ha ilyen előrelátók, nyilván a következő lépés is megvan már a fejükben – vetem fel, és kiderül, hogy valóban, sőt, már a következő utáni lépés is a meg van tervezve!

Baromfiban a tojásfeldolgozás, létojás-, tojáspor-előállítás irányába szeretnének elmozdulni, mivel sokan keresik. A szállodákban, vendéglőkben nem akarnak már a töréssel foglalkozni. A tojáspiaci hullámvölgyekben pedig egy kisebb tésztaüzem segítheti a vállalkozás talpon maradását.

A sertéságazatban már többen keresték őket a lárvafarm ötletével, amit sertéstrágyán lehetne szaporítani fehérjepótló takarmány-alapanyagként. „Ázsiában már nagy­ü­zemben űzik ezt a tevékenységet, de Európában még eléggé idegen.”

Czifrik Katalin

 

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: