Cukkini csipsz
A meghámozott cukkiniket 3 mm- es szeletkékre vágjuk, meghintjük sóval és szűrőben fél órán keresztül hagyjuk pihenni. Bő vízzel leöblítjük, papírtörlőn hagyjuk megszáradni. A szeleteket lisztben megforgatjuk, tálcára szedjük, majd 15 percre fagyasztóba tesszük. Olajat forrósítunk és a cukkini karikákat hirtelen kisütjük, a felesleges olajat lecsepegtetjük.
Fermentált cukkini
A folyamat lényegében megegyezik az uborka készítésénél alkalmazottal. Nagyon zsenge, vékony terméseket válogatunk, csumájukat eltávolítjuk, és hosszában bevágjuk a húsukat. Befőttesüvegbe sorakoztatjuk a cukkiniket, felöltjük 2%-os sóoldattal, lapkával lezárjuk és néhány napra meleg (nem napos) helyre tesszük. Időnként szükség lehet kiengedni a termelődött gázt, valamint érdemes ellenőrizni, hogy átértek-e már. Miután megfelelőnek találjuk az ízét, tegyük át hűtőszekrénybe.
Vaníliás cukkinilekvár
1300 g megtisztított cukkinit reszeljünk finomra, majd tegyük egy vastag talpú lábasba. Öntsünk hozzá 200 g cukrot és kezdjük el főzni kis lángon. Mivel eléggé nedvdús, nem szükséges vizet adni hozzá. Ha gyengéden főzzük, levet fog engedni, esetleg rövid ideig le is fedhetjük. Főzzük addig, amíg tocsogós lesz, aztán botmixerrel dolgozzuk simára. Adjunk hozzá 100 g cukorral elkevert zselésítő keveréket vagy pektint, és folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Végül csorgassunk bele egy evőkanálnyi vaníliaesszenciát, és adagoljuk kisebb üvegekbe.
A cukkini fitonutriensei hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez, és mivel alacsony a kalóriatartama, bárki nyugodtan fogyaszthatja. A legelőnyösebb tulajdonsága mégis az, hogy rendkívül változatosan felhasználható.