0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Miért van az, hogy gyermekeink egyre magasabbak? A táplálkozásnak köze lehet hozzá…

Bosszantó, ha nem érjük el a fontos dolgokat. Ezért gyerekkorunkban utálunk picik lenni. Izgatottan méregetjük magunkat, örülünk minden centiméternyi haladásnak. Minél hamarabb meg akarunk nőni.

Magasabbak akarunk lenni szüleinknél. De miért is? Hogy aztán csak problémáink származzanak belőle?

Ahogy egyre többet tudunk a civilizációs táplálkozási szokásaink következményeiről, egymás után dőlnek meg a korábban hihetőnek vélt elméletek. Azok a betegségek, amelyeket néhány évtizede még az időskorral kapcsoltunk össze, egyre fiatalabbaknál jelentkeznek. Nem is lehet ezen nagyon csodálkozni, a mai fiatalok már ebben nőnek fel. Az idősebbek viszont talán még emlékeznek, hogy az ő gyerekkorukban nem volt ekkora bőség és választék.

Esélyes, hogy manapság már az 1959- ben megfogalmazott „20 év szabálya” sem állná meg a helyét. Ami akkoriban annyit jelentett, hogy húszévnyi civilizációs étel elfogyasztása nem múlik el nyom nélkül.

Nyúlánk nyápic

Nem elég, hogy egyre többen vagyunk, generációk óta egyre magasabbak is. Mire jó ez? Nem jó, valójában egyáltalán nem jó. Kezdjük az elején. Az emésztés kicsit több annál, minthogy felül beadagolunk valamit, alul pedig kijön a haszontalan rész. Az emésztési folyamatokhoz számtalan enzim, vitamin és ásványi anyag szükséges. Amelyek egy részét a tápláléknak kellene tartalmaznia. Amennyiben szegényes ételeket fogyasztunk, a test tartalékaiból kell kikölcsönözni az emésztéshez szükséges vegyületeket. Ha egyáltalán vannak ott olyanok.

A főképpen egyszerű cukrokat tartalmazó feldolgozott ételek nem tartalmaznak vitaminokat, és ásványi anyagokat is csak elvétve. Ezért az emésztésük kimeríti a szervezet B- vitamin, kalcium, magnézium, cink, etc. készleteit. Mivel a létfontosságú szervek védelmet élveznek, a cukor, a finomliszt és az ezekből készült ételek erőteljesen rombolják a csontrendszert. Mindez hasonlóképpen igaz a savasító hatású élelmiszerekre.

Egy japán kísérletből kiderült, hogy az ilyen silány, magas cukortartalmú ételekkel etetett fiatal állatok (tengerimalac, nyúl, galamb, kutya) csontjai puhává, porózussá, törékennyé, csontrendszerük eldeformálódottá vált. A 146 napos időtartam alatt a csontok olyannyira elvesztették kalciumtartalmukat, hogy csak a kötőszöveti állományuk maradt meg, ezért szó szerint késsel átvághatóvá váltak. És volt még egy érdekes megfigyelés, mégpedig, hogy a csöves csontok megnyúltak.

Egy holland felmérésben a vegetáriánus gyerekeket alacsonyabbnak találták, mint a „mindenevőket”. A kutatók ebből arra következtettek, hogy a vegetáriánusok visszamaradottabbak, és valamilyen hiányra gyanakodtak. Az előbbi vizsgálatok fényében érdemes ezt józan paraszti ésszel átgondolnunk.

A vegetáriánus gyerekek éppen azért nem nyurgulnak el, mert a szervezetük jobban el van látva a szükséges anyagokkal: több zöldséget, több nyers alapanyagot és kevesebb finomított szénhidrátot esznek. Hasonlóak azokhoz a palántákhoz, amelyeknek elegendő tápanyag, víz és fény jut a növekedéshez.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: