0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 7.

Rétegvonalas növénytermesztés domboldalon

Herceghalmon tíz gépkapcsolást mutatott be a KITE, amiknél jobbat, korszerűbbet, hatásosabbat világszerte nem találni, csak hasonlóakat. Nemcsak síkságon, hanem domboldalon is precíziósan lehet növényt termeszteni velük.
Illusztráció

A három dimenzióban való helyzetmeghatározás ma már általános, legalábbis a KITE Zrt. precíziós gazdálkodási rendszerében. Vagyis nemcsak síkságon, hanem domboldalon is precíziósan lehet növényt termeszteni vele. Herceghalmon tíz gépkapcsolást mutatott be a KITE, amiknél jobbat, korszerűbbet, hatásosabbat világszerte nem találni, csak hasonlóakat. Ráadásul a vállalat rendszerként kínálja a szolgáltatást, ami példa nélküli a földkerekségen, írja tudósítónk. Előző heti beszámolója után a megvalósítás eszközrendszerét mutatja be. A herceghalmi Agrosystem Zrt. nemcsak objektíve – tehát dimbes-dombos termőterülete miatt – volt példaértékű, hanem az éles szemű megfigyelők észrevehették a kukorica rétegvonalas termesztésének nyomát a már betakarított területen. Messziről árulkodik róla a szakaszolt vetés.

Mészáros Gábor, a KITE rendszerfejlesztési igazgatója a fejlett műszaki megoldások precíziós gazdálkodásába való integrálásáról beszélt, mert azok tették lehetővé, hogy a lejtős területen gazdálkodók nehézségeire megoldást adjanak.

A Herceghalmon bemutatott beavatkozásokat a KITE Precíziós Gazdálkodási Rendszerének alkalmazásaiban készítették elő, hogy bebizonyítsák, a PGR előírástérképeivel az agrotechnológia teljes spektrumát le lehet fedni. Betekintést kaptunk a szántóföldi műveletek hatékonyságát javító precíziós rendszerek alkalmazásába, amire azért van szükség, mert a művelési irány megváltoztatása és a rétegvonalak követését lehetővé tevő 3-4 görbe nyomvonal ronthatja a technológia hatékonyságát, ha hagyományos módon hajtják végre, de a fejlett műszaki és precíziós megoldásokkal ez kiküszöbölhető.

A gépkapcsolásokat a KITE kereskedelmet támogató mérnökei, Bellai Tamás, Kolozsvári István és Pataki Sándor mutatták be. A tíz gépkapcsolat a talajjavítástól a betakarításig minden szántóföldi műveletre kielégítő választ adott. Az összes műveletet RTK-s pontossággal hajtotta végre az automatikus kormányzás (AutoTrac), ami az előzetesen felvett szintvonalak görbe nyomvonalát követte. A John Deere Operation Center asztali és mobilalkalmazásán valós időben lehet követni műveleteket, amiben kétirányú adatkommunikációt tesz lehetővé a JDLink.

Az erózió elleni védekezés egyik fő eszköze a talajvédő művelési rendszer, aminek része a forgatás nélküli talajművelés és a minimum 30 százalékos szármaradvány-fedettség. A bemutatott precíziós talajművelő és vetőgépek képesek kezelni ezt a szármaradvány-kritériumot.
Rauch Axent 100.1

Lássuk sorban az egyes gépkapcsolásokat, kiemelve némely előnyüket! A nagy kapacitású Rauch Axent 100.1 univerzális műtrágyaszórót egy John Deere 6R 250-es traktor üzemeltette. Automatikus szakasz­vezérlése az amorf táblarészeken és a fordulókban is átfedésmentes kijuttatást tesz lehetővé. A jobb és a bal odali ráfolyás, valamint a feladási pont vezérlése egymástól független.

Köckeling Vector 460 szántóföldi nehéz kultivátor

A Köckerling Vector 460 szántóföldi nehézkultivátort John Deere 8R 410 traktorral üzemeltették. Kapatípustól függően 15-30 centiméteres alapművelésre alkalmas. Elektrohidraulikus mélységszabályozású, vagyis az előírástérkép alapján képes változtatni az alapművelés mélységét: ez teszi lehetővé, hogy a tábla domborzati viszonyainak, az adott területek eróziónak való kitettségének megfelelő mélységben művelje a talajt.

John Deere 2720 tárcsás lazító

A John Deere 2720 tárcsás lazítóját egy John Deere 7R290-es traktor üzemeltette. Az őszi alapművelésre szánt eszköz 5-15 centiméter mélyen bekeveri a szármaradványokat, és azzal egy menetben 30-40 centiméter mélységben lazítja a talajt. A 75 vagy a 76,2 centiméteres lazítók és osztás miatt a gép pozícionált alapművelésre is alkalmas. Domboldalon és görbe nyomvonalon is precízen elvégzi a műveletet, a John Deere két célalkalmazásának köszönhetően. A passzív munkagép-irányítással az elméleti nyomvonalhoz képest minimális elsodródással dolgozik a gép, az automatikus fogásrögzítés pedig rögzíti a gép valós nyomvonalát, hogy az adatokat a szemenkénti vetőgépbe áttöltve tavasszal a meglazított sávokba kerüljön a vetőmag.

Köckerling Allrounder Flatline 750 szántóföldi kultivátor

Az egy menetes sekély magágykészítést a Köckerling Allrounder Flatline 750 kultivátorral mutatták, amit a John Deere 8R 340 traktor vontatott. Az eszköz alapművelés után és alapművelés nélkül is 5-9 centiméter mély magágyat készít egy menetben, akár ősszel, akár tavasszal. Szármaradványos területen is jól dolgozik hat sorban elhelyezett, 13 centiméteres húzótávolságú, 640 milliméteres vázmagasságban függő művelőelemeivel. Flexibilis szárnyainak és az úszó vonórudaknak köszönhetően a gép hossz- és keresztirányú mélységtartása egyaránt kiváló. Az elsodródás megakadályozására a domboldalon 700 milliméteres irányító tárcsát szereltek a váz közepére.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: